آشین ویراتو، راهب مسلمانستیز بودایی: ترامپ شبیه به من است
آشین ویراتو، راهب ملّیگرای بودایی که دولت جدید میانمار و سلسلهمراتب بودیستی آن از او دوری کرده و به خاطر تهییج مردم در زمان درگیریِ تحرّکات ضدّاسلامی وی را مورد انتقاد قرار داده است این طور بیان میدارد که احساس میکند کسانی که دونالد ترامپ را برای ریاستجمهوری انتخاب کردند، گویا از او حمایت کردهاند.
ویراتو میگوید: "همۀ جهان ما را سرزنش کردند، اما ما صرفاً داریم از مردم و کشورمان محافظت میکنیم. دنیا ما را افرادی کوتهفکر تلقّی کرد. اما امروز میبینیم مردم کشوری که پدربزرگ دموکراسی و حقوق بشر است دونالد ترامپ را انتخاب کردهاند؛ ترامپ از این حیث که ملّیگرایی را در اولویت قرار داده شبیه به من است، لذا از این پس جامعۀ بینالملل کمتر انگشت خود را به سمت من نشانه خواهد گرفت."
ویراتو حتّی ایدۀ همکاری با گروههای ملّیگرای آمریکا را مطرح کرد.
او در مصاحبهای که در 12 نوامبر در صومعهاش در ماندالی صورت گرفت اظهار داشت: "احتمال دارد در آمریکا سازمانهایی مثل سازمان ما باشد که از جامعه در برابر خطرات اسلامیسازی محافظت به عمل میآورند. این سازمانها میتوانند برای دریافت پیشنهادها یا گفتگو با ما به سازمانهای میانمار بیایند. میانمار واقعاً نیازی ندارد که پیشنهادهای کشورهای دیگر را بشنود. اما دیگران میتوانند از میانمار ایدههایی بگیرند."
در سال 2012 شورشیانی که به رهبری بوداییها دست به آشوبگری زده بودند، 200 نفر را کشتند و صدها هزار نفر را وادار به ترک خانههایشان کردند که اکثر این افراد مسلمانان روهینگیای ایالت راخین بودند.
در میانمار نفرت و انزجار بسیاری علیه روهینگیاییها وجود دارد.
در سال 2015 از قدرت و نفوذ ویراتو کاسته شد. او پیش از انتخابات نوامبر 2015 از دولتی که از پشتوانۀ ارتش برخوردار بود حمایت کرد، اما حزب حاکم با اختلاف بسیاری به «اتحادیۀ ملی برای دموکراسی» خانم آنگ سان سوچی شکست خورد.
در ماه ژوئیه، یکی از مقامات عالیرتبۀ «اتحادیۀ ملی برای دموکراسی» در یانگون عنوان داشت که دیگر احتیاجی به وجود «سازمان ما با تا» نیست. در همان ماه بود که روحانیون رسمی بودایی کشور علناً از این گروه فاصله گرفتند. در ماه اوت نشریۀ انگلیسی زبان «میانمار تایمز» این گونه تیتر زد: "«ما با تا» ضعیف میشود".
اما ویراتو عنوان داشت که بههیچوجه بنا ندارد عقبنشینی کند و کمرنگ شود.
وی گفت: "این دولت سازمانِ «ما با تای» ما را نمیخواهد. اما تلاش «اتحادیۀ ملی برای دموکراسی» برای متوقف ساختن فعالیت این گروه برایشان کار دشواری خواهد بود، چراکه «ما با تا» هیچ قانونی را نقض نکرده است. ما فعلاً منتظریم ببینیم وضعیت چگونه میشود، چون این دولت تازهوارد است و نمیداند چگونه مدیریت کند. لذا ما نه کمپینی علیه آنها راه میاندازیم، نه اعتراض میکنیم تا دولت را تحت فشار قرار دهیم. بلکه در عوض نشستهایی برگزار میکنیم، بیانیههایی منتشر میسازیم و به ایفای نقش خود ادامه میدهیم."