انحلال ۱۲۹ مؤسسه قرآنی بی کیفیت/ انتقاد شدید از چاپ برخی قرآنهای مغلوط
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم با ارائه گزارش عملکرد این سازمان در هزینه کرد بودجه نیم درصدی قرآن، بر افزایش کیفیت برنامههای قرآنی تأکید کرد و گفت: ما در حوزه مؤسسات قرآنی دنبال کمیت و افزایش تعداد آنها نیستیم بلکه مؤسسات باکیفیتی که بتوانند به خوبی خود را اداره کرده و دارای برنامه مشخصی باشند را حمایت می کنیم و به دلیل همین مسئله بود که در سال گذشته 129 مؤسسه قرآنی منحل شد.
به گزارش خبرنگار مهر؛ مهدی قرهشیخلو رئیس سازمان دارالقرآن الکریم در نشست خبری سه شنبه 18 تیرماه به ارائه گزارش فعالیتهای این سازمان در سال 91 با توجه به بودجه نیم درصدی دستگاه های دولتی در حوزه قرآنی پرداخت و گفت: بهتر است سازمان ها و نهادهای مختلف از عملکرد خود در مورد اختصاص بودجه نیم درصدی قرآنی گزارشی دهند تا مشخص شود که این اعتبار چه تأثیرات و خروجی هایی به دنبال داشته است.
وی با تشکر از نگاه دولت نهم و دهم و نیز مجلس و دبیرخانه توسعه فرهنگ قرآنی به مباحث و برنامه های قرآنی، به تشکیل دولت یازدهم در روزهای آینده، اشاره کرد و گفت: از دولتمردان دولت جدید خواهش می کنیم که به فعالیتهای قرآنی و توسعه فرهنگ قرآنی توجه ویژه ای داشته باشند و به کارهای قرآنی به عنوان یک نیاز درجه یک نگاه کنند چرا که توجه به این امر کاهش بسیاری از معضلات اجتماعی و خانوادگی و تربیتی و … را به همراه خواهد داشت.
وی در ادامه به ارائه گزارش خود در مورد فعالیتهای جاری سازمان دارالقرآن در سال گذشته پرداخت و گفت: در سال 91 با برگزاری چند نشست با مدیران و فعالان قرآنی، بحث تشکیل هیئتهای ارزیابی و بازرسی را دنبال کردیم و در این سال بیش از 40 هیئت بازرسی به استانها اعزام شد تا روند اجرای برنامه های مشخص شده مورد ارزیابی کمی و کیفی قرار گیرد.
قرهشیخلو افزود: در حوزه توسعه آموزشهای قرآنی، 130 هزار نفر تحت آموزشهای عمومی قرآن قرار گرفتند و 150 هزار و 500 نفر تحت آموزشهای تخصصی و 50 هزار نفر نیز تحت آموزش مفاهیم و تفسیر قرار گرفتند. همچنین در حوزه حفظ قرآن در قالبهای مختلف 26 هزار نفر و در حوزه تربیت کادر متخصص 24 هزار نفر در دوره های مختلف 15 گانه تحت آموزش قرار گرفتند. در سال 91 کارگاه های مهارتهای زندگی قرآنی در 10 کارگاه در استانهای مختلف برگزار شد که تعداد شرکت کنندگان 226 هزار و 500 نفر بودند که در مجموع در 12 هزار کلاس و دوره آموزش دیدند.
وی به برنامه های پژوهشی سازمان دارالقرآن در سال91 اشاره کرد و گفت: ما اعتقاد داریم که تمام کارهای آموزشی نیاز به پشتوانه پژوهشی دارد لذا چند شورای تخصصی برای این منظور در سازمان تعریف شده است که کارهای پژوهشی را مورد بررسی قرار می دهند. حدود 100 طرح و برنامه قرانی از نقاط مختلف کشور به این شوراها ارسال شده است و 12 عنوان کتاب آموزشی، مفاهیمی، تفسیری و … تألیف شده است.
رئیس سازمان دارالقرآن در مورد فعالیتهای تبلیغی- ترویجی نیز گفت: نهمین دوره مسابقات تفسیر «نورالهدی» با حضور 10 هزار نفر برگزار شد و هفتمین دوره طرح ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حفاظ قرآن کریم نیز در سال 91 برگزار شد که از 6 هزار و 415 نفر شرکت کننده در این دوره، 483 نفر مدرک درجه 2 تا 5 حفظ قرآن را دریافت کردند و 6 نفر به مرحله بالا راه یافتند که در صورت کسب نمره مورد نظر مدرک حفظ درجه یک حفظ که معادل مدرک دکتری است؛ را دریافت خواهند کرد. همچنین «نخستین دوره مسابقات قرآنی تسنیم»، ویژه مدیران و کارکنان دستگاه های فرهنگی کشور برگزار شد که امسال دومین دوره آن برگزار خواهد شد.
وی افزود: در سال 91 حدود 600 محفل انس با قرآن، 2200مجلس ختم قرآن با عنوان «با قران در رمضان»، 130 کرسی تلاوت ثابت در 130 مسجد برگزار شد که در این کرسی های تلاوت هرهفته با حضور قاریان برگزار شد که قاری پس از تلاوت آیاتی به بیان معانی و توضیحات آن می پردازد که در مجموع 5 هزار کرسی تلاوت در سال گذشته برگزار شد. همچنین 62 جشنواره قرآنی کودک و نوجوان و جوان و خانواده در سطح شهرستانها برپا گردید و 40 ارودی تفریحی- آموزشی را نیز برگزار کردیم و در دهه فجر 1500 برنامه قرآنی به همت سازمان دارالقران اجرا شد.
وی در مورد مؤسسات قرآنی مردمی گفت: یکی از وظایف سازمان دارالقرآن ساماندهی تشکلهای قرآنی مردمی و صدور مجوز به مرسسات قرآنی است که در سال 91 ، هزار و 631 مؤسسه مجوز دریافت کردند که از این تعداد 597 مؤسسه با مدیریت برادران و مدیرت هزار و 36 مؤسسه را بانوان برعهده دارند. برای ارتقاء کیفیت مؤسسات قرآنی مردمی بحث سطح بندی آنها اجرایی شد که هزار و 542 مؤسسه در سه سطح مورد ارزیابی قرار گرفتند و تعیین سطح 107 مؤسسه در سال جاری مورد بررسی قرار خواهد گرفت. هزار و 700 تقاضای مختلف در حوزه مؤسسات قرآنی به دست ما رسیده است که با مجوز 246 مؤسسه موافقت شد و 240 مؤسسه از مجوز موقت، به مجوز قطعی دست پیدا کردند و 129 مورد انحلال مؤسسات را در سال گذشته داشتیم.
قرهشیخلو افزود: در سال 91، دو هزار 924 مجوز تشکلهای قرآنی مردمی با عنوان «خانه های قرآنی روستایی» صادر شد و برای « خانه های قرآنی شهری» که از دو سال گذشته کار خود را آغاز کرد، هزار و 47 خانه قرآنی شهری راه اندازی شده است. لازم به ذکر است که 4 هزار و 566 جلسه دائمی قرآن در کشور شناسایی شده است که نشانی آنها در سایت تلاوت قرار گرفته است.
رئیس سازمان دارالقرآن از چاپ و انتشار قوانین و ظوابط مرسسات مردمی قرآنی در 400 صفحه خبر داد و افزود: در حوزه نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم در سال گذشته، 12 هزار 989 جزء قرآن توسط مصححان، تصحیح شده است و در نهایت 353 مجوز چاپ برای 3 میلیون و 9200 جلد قرآن و 184 مجوز نشر برای تیراژ یک میلیون و 896 جلد قرآن صادر شد.
وی در مورد برنامه های سازمان دارالقران در حوزه فضای مجازی نیز گفت: در سال گذشته فاز اول و دم بانک اطلاعات جامع قرآنی راه اندازی شد و الان کلیه درخواستهای مؤسسات قرآنی به صورت نرمافزاری و از طریق سایت صورت می گیرد.
وی در ادامه به ارائه گزارشی از برنامه های سازمان دارالقرآن در مورد بودجه نیم درصدی پرداخت و اعلام کرد: اعتبار اولیه برای بودجه نیم درصدی که به سازمان دارالقرآن تعلق می گرفت 13 میلیارد و 10 میلیون تومان بود که 90 درصد آن تخصیص پیدا کرد که مبلغ 11 میلیارد و 709 میلیون تومان می شد اما در نهایت با کسر 3 درصد –برای تشکیل صندوق حمایتهای قرآنی- 11 میلیارد و 357 میلیون و 730 هزار تومان از سوی سازمان تبیلغات اسلامی در اختیار سازمان دارالقرآن قرار گفت.
وی افزود: از کارهایی که با این بودجه با توجه به ابلاغ برنامه ها صورت گرفت، آموزش 120 هزار نفر و توانمندسازی این افراد در قرائت قرآن و نماز بود که به هر کدام از شرکت کنندگان یک بسته آموزشی حاوی یک جلد کتاب آموزش روخوانی و یک جلد تجوید و یک CD آموزش نماز به صورت رایگان ارائه شد. همچنین آموزش 7 هزار نفر در حوزه پیش دبستانی را در مؤسسات قرآنی دنبال کردیم که برای هر کدام از این افراد دو جلد کتاب ویزه توزیع شد. همچنین 20 جلد کتاب برای مقطع پیش دبستانی در سه مقطع سنی 4،5 و 6 ساله تألیف شد که می تواند یک منبع آموزشی غنی باشد که تا کنون 6 جلد آن چاپ شده است و امیدواریم تا پایان شهریور باقی این مجلدات منتشر شود. همچنین برای این مجلدات نرم افزار آموزشی تولید گردیده است.
قرهشیخلو از راه اندازی 300 جلسه قرآنی خانگی خبر داد و افزود: برای راه اندازی این جلسات قرآنی یک بسته حمایتی شامل 25 جلد قرآن، 25 رحل، 25 کتاب روخوانی و 25 کتاب تجوید و… با ارزش مالی 700 هزار تومان در اختیار آنها قرار گرفت که این جلسات ادامه دارد و مدیریت و هدایت آن در آینده بر عهده خود آنهاست.
وی در مورد تخصیص بودجه نیم درصدی سازمان دارالقرآن در حوزه حفظ نیز گفت: در سال گذشته 200 هزار نفر در جلسات حفظ شرکت داشتند که در نهایت 105 هزار نفر در آزمون شرکت کرده و موفق به حفظ یک جزء شدند که این برنامه به اتحادیه کشوری مؤسسات قرآنی واگذار شده است. همچنین نخستین جشنواره بازی نویسی قرآنی را در سال 91 برگزار کردیم که از 40 اثر ارسالی، تنها 7 اثر برگزیده شدند که امیدواریم با تخصیص اعتبار لازم آنها را به بازی تبدیل کرده و در دسترس نوجوانان علاقمند قرار دهیم.
وی از توزیع رایگان 75 هزار جلد کتاب قرآنی در 17 عنوان در مناطق محروم خبر داد و با اشاره به برگزاری 4 همایش تکریم از چهره های قرآنی گفت: در این چهار برنامه که سه تای آن استانی بود از 83 چهره قرآنی تجلیل شد و در چهارمین همایش که به صورت ملی و در تهران برگزار شد از 34 چهره قرآنی تقدیر گردید.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم افزود: در «جشنواره محصولات قرآنی مؤسسات مردمی» 278 اثر به دبیرخانه ارسال شد که 211 اثر مکتوب، 48 اثر دیجیتال و 10 اثر نیز در حوزه نشریات قرآنی تعریف می شد. یکی دیگر از کارهای ما در حوزه بودجه نیم درصدی، راه اندازی 29 مرکز آموزش تخصصی قرآنی در 29 استان بود که در کنار آن آموزش 500 مدیر مؤسسه قرآنی نیز را داشتیم.
وی افزود: در حوزه فضای مجازی، «سند راهبردی قرآن در فضای مجازی» تدوین شد که در صورت تصویب می توان یک سند معتبر و رسمی در این حوزه قرار گیرد. همچنین طراحی مدل ارزیابی و رتبه بندی فعالان قرآنی در فضای مجازی را پس از مطالعات چندماه ارائه کرده ایم که پس از گذراندن مراحل تصویب قابل استفاده خواهد بود. از دیگر برنامه های در دست ما در حوزه فضای مجازی، راه اندازی پرتال برای مؤسسات قرآنی مردمی است تا این مؤسسات امکان معرفی خود را در فضای مجازی پیدا کنند.
وی در مورد توانمندسازی مؤسات قرآنی با توجه به بودجه نیم درصدی گفت: هزار و 524 مرسسه قرآنی و هزار و 985 خانه قرآنی روستایی حدود 30 میلیارد ریال کمک نقدی دریافت کردند و 5 بسته آموزشی با موضوع روخوانی و روانخوانی، تجوید، مفاهیم، حفظ و نماز برای افرادی که می خواهند در اوقات فراغت به این امور بپردازند که در سال گذشته 30 هزار بسته به صورت رایگان در سراسر کشور توزیع شد. سازمان دارالقرآن با توجه به اختصاص بودجه نیم درصدی، یک میلیون محصول و کالای قرآنی را در سال 91 تولید و توزیع کرد.
قرهشیخلو از راه اندازی «صندوق حمایت از فعالان قرآنی» خبر داد و گفت: طی قراردادی که با صندوق مهر بسته شد و با یک سرمایه 5/1 میلیاردی، ظرف 3 ماه آینده، امکان حمایت مالی از 300 مؤسسه قرآنی برای دریافت وامهای قرض الحسنه فراهم می شود که سقف وامها به دلیل سطح بندی مؤسسات متفاوت خواهد بود اما میانگین این وام 5 میلیون تومان است که امیدواریم با افزایش سرمایه امکان دریافت وام برای مؤسسات قرآنی بیشتری فراهم گردد.
وی به 4 سیاست کلی سازمان دارالقرآن در سال جدید اشاره کرد و گفت: چهار مسئله اصلی را در برنامه هایمان در نظر گرفته این که اولین آن اجرای برنامه های کیفی و تأثیرگذار و پرهیز از برنامه های حجمی فاقد کیفیت است. همچنین لزوم توسعه نظارت و ارزیابی، تقویت فعالیتهای قرآنی مردمی و توجه به تربیت قرآنی از دیگر اولویتهای سازمان در اجرای برنامه ها است.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم در ادامه به برنامه های سال جاری اشاره کرد و افزود: برگزاری مسابقات تلاوت قرآن با شکل جدید است به این صورت که قاریان علاوه بر قطعاتی که قرائت می کنند باید آن را حفظ کرده و بر مفاهیم آن مسط باشند. در مسابقات حفظ نیز بخشی از سؤالات مفهوم خواهد بود تا حفاظ به سمت مفاهیم قرآنی تشویق شود. دومین مسابقات قرآنی تسنیم ویژه مدیران و کارکنان دستگاه های فرهنگی کشور امسال با حضور همسران آنها همراه خواهد بود. در سال گذشته مراکز تخصصی راه اندازی شد که نتیجه آن شناسایی 100 نوجوان با استعداد قرآنی بود که برای آنها اردوهای خاص قرآنی پیش بینی شده است تا بتوانیم در سالهای آتی این نیروهای انسانی مستعد را به جامعه قرآنی تزریق کنیم.
وی از برگزاری مجمع اساتید و قاریان و حافظان و فعالان قرآنی در استانها و نیز راه اندازی مرکز آموزش مجازی قرآن در سال جاری خبر داد و در ادامه گفت: کار دیگری که مقدمات آن انجام کگرفته است؛ راه اندازی 50 جلسه اموزش ثابت حفظ قرآن در سراسر کشور با حضور اساتید برجسته است. سازمان در واقع بانی راه اندازی این جلسات شده است که این جلسات به صورت سنتی اما به روش آموزشی یکسان برگزا خواهد شد.
قرهشیخلو در مورد روند کار انجمن خیرین قرآنی نیز گفت: انجمن که از یک سال و نیم پیش کار خود را آغاز کرد، با توان ویژه به کار خود ادامه می دهد تا به ثبت نهایی برسد. کار دیگری که در سال جاری صورت گرفته است ، بحث تجدید نظر ساختاری اداری سازمان تبلیغات اسلامی است که به تأیید معاونت توسعه و منابع نیروی انسانی ریاست جمهوری نیز رسیده است که سطح دارالقرآنها از سطح کارشناس مسئول به اداره امور قرآنی ارتقاء پیدا کرده است که در 31 استان کشور در آنیده شاهد عنوان «اداره امور قرآنی» خواهیم بود.
وی در ادامه از انتشار قرآنهای مغلوط در کشور از سوی برخی ناشران به شدت انتقاد کرد و این مسئله را باعث مخدوش شدن اعتبار ایران در کشورهای اسلامی خواند و گفت: برخی از ناشران مراحل قانونی را در چاپ قرآن طی نمی کنند و گاهی متأسفانه شاهد توزیع قرآنهای مغلوط در سطح کشور می شویم. هر ناشر باید برای هر نوبت چاپ مجوز جداگانه دریافت کند اما برخی از ناشران با همان مجوز چاپ اول اقدام به چاپ مجدد کرده و یا گاهی برخی با دستکاری در مجوز قبلی، مجوز جعلی درست کرده و اقدام به چاپ قرآن می کنند که این مسئله جعل سند رسمی نظام محسوب می شود.
رئیس سازمان دارالقرآن با تأکید بر اهمیت کیفیت در فعالیتهای قرآنی اعلام کرد: ما در حوزه مؤسسات قرآنی دنبال کمیت و افزایش تعداد آنها نیستیم بلکه مؤسسات باکیفیتی که بتوانند به خوبی خود را اداره کرده و دارای برنامه مشخصی باشند را حمایت می کنیم و به دلیل همین مسئله بود که در سال گذشته 129 مؤسسه قرآنی منحل شد چون وقتی می بینیم مؤسسه ای کیفیت خوبی ندارد و نمی تواند خود را اداره کند، منحل می شود. ما 600 مؤسسه با کیفیت را به 6 هزار مؤسه بی کیفیت ترجیح می دهیم.
وی در پایان تأکید کرد: به مؤسسات قرآنی که مجوز داده می شود بر آنها نظارت صورت می گیرد و اگر زیر سطح 3 باشند به آنها مهلت داده می شوند که خود را به سطح 3 برسانند و الا منحل می شوند و مؤسسات سطح 3 را تشویق به ارتقا می کنیم و امیدواریم طی سه سال اینده مؤسسه درجه 2 و 3 نداشته باشیم.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم با ارائه گزارش عملکرد این سازمان در هزینه کرد بودجه نیم درصدی قرآن، بر افزایش کیفیت برنامههای قرآنی تأکید کرد و گفت: ما در حوزه مؤسسات قرآنی دنبال کمیت و افزایش تعداد آنها نیستیم بلکه مؤسسات باکیفیتی که بتوانند به خوبی خود را اداره کرده و دارای برنامه مشخصی باشند را حمایت می کنیم و به دلیل همین مسئله بود که در سال گذشته 129 مؤسسه قرآنی منحل شد.