مرور مطبوعات (اعتماد) / یک نفر نمیگذارد موضوع اقلیتها حل شود
نوزدهم تیرماه 1397
اعتماد تیتر اول خود را با عنوان «بیراهه صداوسیما؛ واکنشها به یک مستند جنجالی» به مسئله اجتماعی این روزهای کشور یعنی مستند پخش شده در تلویزیون از اعترافات دختران رقصنده اختصاص داده است و یک صفحه را برای انعکاس نظرات و واکنشهای مختلف در این خصوص در نظر گرفته است.
«سخن در ناسیونالیسم نیست» به عنوان پاسخ علی مطهری نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی به نوشتاری انتقادی در شماره پیشین روزنامه به چاپ رسیده است. «فیلتر اینستاگرام ضربه به روان جامعه و بیانگر ضعف حاکمیت است»، «یک نفر نمیگذارد موضوع اقلیتها حل شود» و «روایت تاریخی یک نامگذاری» دیگر عناوین این شماره روزنامه اعتماد است.
واکنشها به یک مستند جنجالی
اعتماد این بار یک مسئله اجتماعی را تبدیل به تیتر اول خود ساخته است. اعتماد کوشیده است واکنشهای گوناگون به پخش مستند اعترافات دختران رقصنده در اینستاگرام را که چندی پیش از تلویزیون پخش شد، به میان بکشد و از دغدغه دغدغهمندان بگوید.
نویسنده در ابتدا به ارائه گزارشی از این ماجرا پرداخته است. در ادامه کوشیده است به نیتخوانی صداوسیما از چنین اقدامی بپردازد. بدین خاطر به سراغ صاحبنظران مختلف رفته و نظرات آنان را جویا شده است.
وی سخن آذر منصوری قائممقام حزب اتحاد ملت را چنین مطرح میکند: مدیران و سیاستگذاران رسانه ملی اگر قائل به پاسخگویی هستند، به این سؤال پاسخ دهند برنامههایی مانند اعترافگیری از دختری که اتهامش نمایش رقص خود در اینستاگرام است، با تکیه بر کدامیک از مبانی اخلاقی و انسانی و دینی ما تولید و از فراگیرترین رسانه رسمی کشور پخش میشود؟
حجتالاسلام محمدرضا زائری روحانی و کارشناسی فرهنگی اجتماعی، محمود صادقی نماینده مجلس، محمود صادقی، عبدالله رمضانزاده سخنگوی دولت اصلاحات، مصطفی تاجزاده، محسن بیات زنجانی و حسامالدین آشنا از جمله افراد سرشناسی هستند که اعتماد به بازتاب نظرات آنان پرداخته است.
نظرات محمود صادقی نماینده مجلس گزندهتر است. وی گفته است: به رئیس صداوسیما توصیه میکنم دستور دهد یک مصاحبه هم با قربانیان آزارهای جنسی انجام شود.
در ادامه به سراغ یک وکیل دادگستری رفته و این اقدام صداوسیما را از نظر حقوقی بررسی کرده است. وکیل دادگستری نیز به تفصیل به این مسئله پرداخته و اقدام صداوسیما را غیرقانونی دانسته است. وی چنین استدلال کرده است: طبق نص صریح قانون، قانونگذار این اجازه را ندارد که مذاکرات یک دادگاه صالحه را تا قبل از قطعیت حکم صادره در رسانهها منتشر شود، چه برسد به اینکه از فردی که هنوز پرونده قضایی ندارد، اعترافگیری کرده و آن را در صداوسیما منتشر کنیم. در این ماجرا، باید ببینیم که آقایان بر اساس کدام مستندات و مناسبات حقوقی اقدام به این عمل کردهاند؟ اگر استناد به بحث اشاعه فحشا بوده که طبق مادهقانونی، قانونگذار تعابیر دیگری برای اثبات این مساله دارد. اگر هم بنای آقایان به استناد مادهقانونی ۵۳۸ مبنی بر ظاهر شدن بدون حجاب در انظار عمومی نیز بوده که در این مورد مشخصاً چنین مسئلهای صادق نیست.
سخن در ناسیونالیسم نیست
علی مطهری که سخنانش درباره تابعیت و نژاد بازیکنان بعضی تیمهای فوتبال شرکت کننده در جام جهانی واکنشهای منفی در مطبوعات داشت، در پاسخ به مطلب منتشره در اعتماد تحت عنوان «ملیت چیست آقای مطهری؟»، دست به قلم برده و جوابیهای را تحت عنوان «سخن در ناسیونالیسم» نیست به نگارش درآورده است.
وی در بخشی از این جوابیه آورده است: ایشان ملیت را چیزی جدا از پدر و مادر و اجداد و جغرافیا دانستهاند. هرکس هرجا را که دوست داشت و آرزوهایش در آنجا بود از همان ملت است. اتفاقاً محل بحث همین جا است نه موضوع ناسیونالیسم. وقتی یک کشور اروپایی از امکانات و رفاه بیشتر برخوردار است ـ که معمولاً محصول استعمار ملتهای دیگر است ـ عدهای آرزوهای خود را در آنجا مییابند و آن کشور بلافاصله یک بازیکن درجه اول آفریقایی فوتبال را به تابعیت خود درمیآورد و او را در تیم ملی خود قرار میدهد. سخن من این بود که این بیعدالتی است. بازیکن تیم ملی هر کشوری باید از همان ملیت باشد نه اینکه چند سال قبل تبعه آن کشور شده باشد یا صرفاً در آن کشور به دنیا آمده باشد. تابعیت غیر از ملیت است،
فیلتر اینستاگرام ضربه به روان جامعه و بیانگر ضعف حاکمیت است
اعتماد در مطلبی به نقل قول غلامعلی جعفرزاده، نایبرئیس فراکسیون مستقلین درباره فیلتر پیامرسانها پرداخته است.
جعفرزاده میگوید: فیلتر پیامرسانها بیانگر ضعف حاکمیت است و انگار حاکمیت از اطلاعرسانی میترسد. ما در حال محدود کردن مردم هستیم، آنهم در این شرایط و آنهم به دلیل اینکه ما از این پیامرسانها بهخوبی نمیتوانیم استفاده کنیم و شاید دشمنان ما بهتر استفاده میکنند. ما میخواهیم اینستاگرام را فیلتر کنیم چون برای آن برنامه نداریم و چون از فضای مجازی فراری هستیم و نمیتوانیم در این فضا وجه غالب شویم، تسلیم میشویم و آن را میبندیم. این از آن اشتباهات بزرگ آقایانی است که نمیدانم کی میخواهند متوجه شوند.
یک نفر نمیگذارد موضوع اقلیتها حل شود
سپنتا نیکنام که چند روز پیش باز هم مسئلهاش و در حقیقت مسئله بخشی از جامعه نخبه کشور مبنی بر مخالفت با حضور اقلیتهای دینی در شوراهای اسلامی شهر و روستا، در مجمع تشخیص مصلحت نظام به نقد و بررسی گذاشته نشد، واکنش نشان داده است.
وی ابتدا سخنی از حجتالاسلام یونسی مشاور رئیسجمهور در امور اقلیتها و قومیتها را مطرح میکند که زرتشتیان را حاملان اصلی تمدن ایران زمین و اصل و اساس ملت ایران دانسته بود.
وی سپس درباره تأخیر در تعیین تکلیف این مسئله میگوید: طرح بحث حضور اقلیتها در شورا میتواند در وضعیت فعلی کشور اتحاد دوباره ایرانیان را رقم بزند و اقلیتها را به عنوان ساکنان سرزمین ایران در مدیریت شهر دخیل کند. مباحث دیگری نیز مانند اختلافنظر در این مسئله وجود دارد.
گرچه پریروز یکی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام ترافیک کاری را دلیل عدم طرح این مسئله در آخرین جلسه مجمع اعلام کرده بود اما نیکنام نظر دیگری دارد. او میگوید: البته شنیدهها حاکی از آن است که مخالفت و پیگیری یک شخص در این مسئله نقش دارد که ترجیح میدهم فعلاً در این رابطه صحبت نکنم.
روایت تاریخی یک نامگذاری
سید محمدعلی ابطحی مسئول دفتر رئیسجمهور اسبق به کمی تأخیر و یک روز پس از سالگرد شهادت امام جعفر صادق(ع) به مسئله دلیل نامگذاری مذهب شیعه به «جعفری» پرداخته است.
وی پس از گزارشی کوتاه و مختصر از تاریخ اسلام و تقابل بنیامیه و علویان درباره علت نامگذاری شیعیان به جعفری مینویسد: امام جعفر صادق(ع) که بر خلاف سایر امامان عمر بیشتری کرد و دیرتر به شهادت رسید، مبانی فقهی شیعه را مدون فرمود و به همین دلیل بنا به نقلها حدود ۵۰ درصد از کل روایات مکتب تشیع، از امام جعفر صادق(ع) نقل شد. همین فرصت خلأ بین دو حکومت باعث شد که آن حضرت شاگردان فراوانی هم داشته باشد و چون روایات سینه به سینه نقل میشد، تعداد شاگردان زیاد میتوانست در حفاظت از روایات تأثیر داشته باشد. به همین دلیل که فقه بر اساس روایات امامان شکل میگیرد، حجم بالای این روایات، شیعه را صاحب مکتب مدون کرد و شیعه را به همین دلیل جعفری نامیدند.