مرور مطبوعات (شرق) / وزیر آموزش‌و‌پرورش از ورشکستگی آموزش‌و‌پرورش ابراز نگرانی کرد

25 تیرماه 1397

شرق در شماره امروز خود بیشتر مسائل اجتماعی را مورد توجه قرار داده است. گریزی نیز به سیاست زده و از دفاع محسن هاشمی از پذیرش قطع‌نامه سخن گفته است. «شرور سابقه‌دار یا نماینده گروه‌های نوظهور اجتماعی!؟»، «پذیرش آسیب‌دیدگان اجتماعی در خانه‌های سلامت»، «نصب ۱۸ هزار دوربین روی لباس و عینک مأموران پلیس»، «زنان؛ بیش از ۸۰ درصد از تماس‌گیرندگان با خط ملی اعتیاد»، «قلب پیر آموزش ایران»، «مستند شرقی درباره ایزوتسو در توکیو اکران می‌شود»، «اگر مائده دانمارکی بود!»، «کهنه سرباز»، «رصد بعد از انتخابات»، «طرح افزایش تعداد نمایندگان زن مجلس تقدیم هیئت‌رئیسه شد»، «مظنون به قتل مریم فرجی اعتراف کرد»، «تکنوپوپولیسم دولت آینده؟»، «دفاع محسن هاشمی از پذیرش قطع‌نامه» عناوین مهم شرق امروز است.

دفاع محسن هاشمی از پذیرش قطع‌نامه
محسن هاشمی فرزند آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به عنوان فرمانده اصلی جنگ هشت ساله، به دفاع از پذیرش قطع‌نامه پرداخته است.
او گفته است: بسیاری در زمان پذیرش قطع‌نامه آن را شکست و ناکامی تلقی می‌کردند و این تعبیر امام خمینی(ره) که پذیرش قطع‌نامه را به نوشیدن جام زهر تشبیه کرده بود، سندی برای این تلقی معرفی می‌کردند؛ اما تاریخ ثابت کرد نه‌تنها تصمیم تاریخی امام برای پذیرش قطع‌نامه ناکامی و شکست نبود، بلکه بزرگ‌ترین پیروزی‌ها را که از پیروزی نظامی باثبات‌تر و کم‌هزینه‌تر بود، برای ایران رقم زد.
او ادامه می‌دهد: اگر قرار بود رهبری به توصیه کسانی که مدعی بودند می‌توان جنگ را بدون داشتن منطق نظامی و توان پشتیبانی و صرفاً بر اساس احساسات و هیجانات ادامه داد توجه می‌کرد، معلوم نبود چه اتفاق ناگواری در جنگ رخ می‌داد و مردم چگونه باید شاهد جنایات جنگی لشکر افسارگسیخته عراق که مسلح به سلاح‌های جمعی‌، شیمیایی و میکروبی بود، می‌شدند.
او سپس به طور مفصل به شرح جزئیات چگونگی تصمیم نظام و امام بر قبول قطع‌نامه پرداخته است.
 
تکنوپوپولیسم دولت آینده؟
سیمین حاجی‌پور‌ساردویی پژوهشگر به مسئله پوپولیسم (عوام‌فریبی) و تکنوکراسی (فن‌مداری) پرداخته است. او می‌گوید: تکنوکراسی بر مسئولیت‌پذیری تأکید می‌کند و از رأی‌دهندگان انتظار دارد به اقتدار متخصصانی که منافع عمومی را از منظر منطقی شناسایی می‌کنند، اعتماد داشته باشند؛ در‌حالی‌که پوپولیسم بر جلب پشتیبانی مردم با وعده‌های کلی متمرکز است و از رأی‌دهندگان می‌خواهد اقتدار و قدرت را به کسانی واگذار کنند که منافع عمومی را با خواسته‌های فرضی مردم معادل و برابر می‌دانند.
وی در ادامه به نقش و جایگاه این دو نظریه در نظام سیاسی کشورمان پرداخته است.
 
طرح افزایش تعداد نمایندگان زن مجلس تقدیم هیئت‌رئیسه شد
شرق خبری از ایلنا نقل کرده و گفته است که یک عضو فراکسیون زنان مجلس از تقدیم طرح افزایش تعداد نمایندگان زن خانه ملت به هیئت‌رئیسه مجلس خبر داد.
سیده فاطمه حسینی گفته است: طرح افزایش تعداد نمایندگان زن مجلس شورای اسلامی روز گذشته با ۳۲ امضا تقدیم هیئت‌رئیسه مجلس شده است. در میان امضاکنندگان این طرح اعضای سه فراکسیون سیاسی مجلس حضور دارند و نمایندگان با گرایش‌های مختلف سیاسی از این طرح حمایت کرده‌اند.
 
سخنگوی شورای نگهبان مطرح کرد
رصد بعد از انتخابات
عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان هم که در برنامه نگاه یک صداوسیما حضور یافته بود، اعلام کرده که شورای نگهبان منتخبان را بعد از انتخابات هم رصد می‌کند.
 او در پاسخ به سؤال مجری درباره این‌که اخیراً نقل شده که شورای نگهبان قصد دارد نظارت بر ریاست‌جمهوری را بعد از انتخابات نیز داشته باشد، آیا این انتقاد صحت دارد، گفت: این اقدام پس از انتخابات چه فایده‌ای دارد؟ سؤال این بود که افرادی که انتخاب می‌شوند را پس از انتخابات رصد می‌کنید؟ که گفتیم بله. این طبیعی است و ما علم غیب نداریم بدون مراجعه به گذشته و عملکرد افراد وضعیت آنها را بررسی کنیم. البته دوستان رسانه به‌ گونه‌ای این سؤال را مطرح کردند که انگار حرف جدیدی است. ما عرض کردیم که اگر رفتارها طبق قانون باشد، شورای نگهبان کاری نخواهد داشت ولی در غیر این صورت در دوره بعد ممکن است مورد بحث شورای نگهبان باشد.
نویسنده در ادامه به تفصیل درباره تبعات این اقدام و بعضی اختلافات پیش آمده بین مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان درباره منتخبان مردم پرداخته است.
 
کهنه سرباز
یادی از محمد بسته‌نگار
ابوطالب آدینه‌وند ضمن یادکردی از محمد بسته‌نگار به وضعیت برخی فعالان سیاسی در طول تاریخ معاصر ایران پرداخته است.
او می‌نویسد: آیا تحقق این خواست‌ها و آرمان‌ها در زمین سفت واقعیت در ایران به‌راحتی امکان‌پذیر است؟ تجربه تاریخی به ما می‌گوید در این برهم‌کنشی اضداد در سده معاصر، چنین نیست و فاعلان و عاملان این استراتژی، با امر پیچیده تحول در این روزگار مواجه بوده‌اند. به آن معنی که علاوه ‌بر آنکه تحول پیچیده بوده، زیست فاعلان تغییر نیز رهروی در «حلقه دام بلا» بوده است.
 
اگر مائده دانمارکی بود!
شرق یادداشتی از محمد صرفی به نقل از کیهان به چاپ رسانده و باز به سراغ رسانه‌های بیگانه و جنجال‌آفرینی رفته است. او مدعی است اگر مائده دانمارکی بود، بعضی جرئت نمی‌کردند این‌گونه به این مسئله بپردازند.
کیهان می‌نویسد: در کشور ما چنین کارهایی به راحتی و بارها و بارها انجام شده و می‌شود. تا وقتی فکری برای آن شبکه اختاپوسی رسانه‌ای نکنیم که افکار عمومی را به اسارت گرفته و با غبارآلود‌کردن فضا اجازه شنیدن حرف منطقی، قانونی و حق را نمی‌دهد، باید منتظر جنجال‌های کوچک و بزرگ دیگری از این دست باشیم.
 
در آستانه نودمین سالگرد آغاز همکاری‌های ایران و  ژاپن
مستند شرقی درباره ایزوتسو در توکیو اکران می‌شود
به مناسبت نودمین سالگرد آغاز همکاری‌های دو کشور ایران و ژاپن، مستند شرقی، دوم مرداد برابر با 24 جولای میلادی با حضور دکتر آکیرا ماتسوموتو، آخرین بازمانده از شاگردان توشیهیکو ایزوتسو، در توکیو رونمایی می‌شود. «شرقی»، ساخته مسعود طاهری، مستندی پرتره از زندگی آثار و افکار توشیهیکو ایزوتسو است که سرانجام در خرداد‌ سال جاری به اتمام رسید و اکنون آماده نمایش شده است. توشیهیکو ایزوتسو، اندیشمند، فیلسوف، اسلام‌شناس و قرآن‌پژوه ژاپنی است که نه‌تنها در میان جامعه علمی ایران در حوزه و دانشگاه خوشنام است و آثارش محبوبیت دارد بلکه در سایر کشورهای اسلامی از جمله ترکیه، مصر، لبنان و مالزی نیز یک اسلام‌شناس و قرآن‌پژوه خوشنام است که از آثارش در این کشورها ‌استقبال می‌شود.
 
وزیر آموزش‌و‌پرورش از ورشکستگی آموزش‌و‌پرورش ابراز نگرانی کرد
قلب پیر آموزش ایران
شرق در نوشتاری سخنان وزیر آموزش و پرورش را دستمایه کار خود ساخته است که گفته: مدرسه مهم‌ترین رکن آموزش و ‌پرورش است که سازمانی زنده به حساب می‌آید که باید نیازهایش تأمین شود. متأسفانه امروز نشانه‌های ورشکستگی آموزش و ‌پرورش در کشور دیده می‌شود. اگر مدارس پویا نشوند، صدها جلسه نیز نمی‌تواند مشکلات را حل کند.
نویسنده در ادامه ضمن گفت‌وگو با کارشناسان مختلف به بررسی ابعاد وضعیت آموزش و پرورش کشور پرداخته است.
 
زنان؛ بیش از ۸۰ درصد از تماس‌گیرندگان با خط ملی اعتیاد
ایسنا در خبری به نقل از رئیس سازمان بهزیستی کشور آورده است: زنان بیش از ۸۰ درصد از تماس‌گیرندگان با خط ملی اعتیاد با شماره ۰۹۶۲۸ بوده‌اند. زنان به‌عنوان نیمی از جمعیت کشور به‌مراتب تأثیرگذارتر هستند. برای مثال در تماس با خط مشاوره ۱۴۸۰ بیش از ۸۳ درصد از تماس گیرندگان زنان بودند.
 
 
پذیرش آسیب‌دیدگان اجتماعی در خانه‌های سلامت
مدیرکل بهزیستی استان تهران از افزایش ۱۴۰ درصدی پذیرش آسیب‌دیدگان اجتماعی در مراکز بازپروری استان تهران در سال جاری نسبت به سه‌ماهه نخست سال ۹۶ خبر داده است. این میزان نسبت به سال ۹۶، ۴۱ درصد رشد داشته است.
وی با اشاره به عملکرد بهزیستی در حوزه آسیب‌های اجتماعی گفته است: پذیرش آسیب‌دیدگان در خانه‌های سلامت نیز نسبت به سال گذشته ۴۶ درصد رشد داشته است. مؤنث‌بودن شاخص و آیتم حفاظتی در مقابل آسیب‌هاست، به‌طوری‌که میزان مشکلات در بین زنان در مقایسه با مردان کمتر است، اما اگر مسئله‌ای برای زنان ایجاد شود، نسبت به مردان خطرات بیشتری به‌همراه دارد.
 
شرور سابقه‌دار یا نماینده گروه‌های نوظهور اجتماعی!؟
علیرضا زمانی به بهانه ماجرای قتل وحید مرادی شرور معروف تهران و حمایت‌هایی که از او از سوی قشرهای مختلفی از جامعه صورت گرفته است، دست به بررسی سابقه تاریخی لوطیان و نوچه‌پروری در فرهنگ ایرانیان به‌خصوص در دوره قاجار و پهلوی و نقش آنان در سیاست و جامعه آن روزگار پرداخته است.
او می‌نویسد: یکی از گروه‌های تأثیرگذاری که در تاریخ اجتماعی و سیاسی ایران نقش مهمی داشته‌اند، لوطیان و نوچه‌ها و بچه‌لات‌های منتسب به آنها بودند. البته رجوع به منابع دوره قاجاریه نشان می‌دهد فعالیت‌های این گروه‌ها بیشتر در حوزه‌های اجتماعی خلاصه می‌شد. این فعالیت‌ها را می‌توان در منشور اخلاقی نانوشته آنها که در کتاب شرح زندگانی من به آنها اشاره شده است، مورد توجه قرار داد: نان‌خوردن از دسترنج خود، احترام به بزرگ‌تر، مهربانی با کوچک‌تر، دستگیری از ضعفا و رک و بی‌پروابودن.
وی سپس به دوران کنونی می‌پردازد و می‌نویسد: برخلاف تصور جامعه‌شناسان، از اواخر دهه 70 در حاشیه شهر و در مناطق جنوبی آن، که جمعیت کثیری از بافت اجتماعی محله‌های آنها را مهاجران جدید شکل می‌دادند، ساختار جدیدی از گروه لوطی‌ها شکل گرفت. رفته رفته افراد تنومند و ورزشکاری که از جسارت‌های خاصی برخوردار بودند و بیشترشان هم اهل خلافکاری بودند، جای شعبان بی‌مخ‌ها، ناصر فرهادها، ناصر جیگرکی‌ها، امیر رستمی‌ها و حسین عروس‌ها را گرفتند و افراد دیگری زیر مجموعه آنها گرد آمدند.
پایان سخن نویسنده که خود کارشناس مسائل اجتماعی تهران است، چنین است: اگرچه مرگ وحید مرادی در زمره خبرهایی است که در روزهای آتی به فراموشی سپرده می‌شود، اما زنگ هشدار مهمی است برای مسئولان شهری و جامعه‌شناسان و دیگر متخصصان شهر که لایه‌های اجتماعی شهر تهران را با دقت بیشتری شناسایی، مطالعه و پژوهش کرده و نحوه برخورد، تعامل و اداره چنین گروه شرور سابقه‌دار یا نماینده گروه‌های نوظهور اجتماعی!؟
مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.