روشی جدید برای دسته‌بندی امریکایی‌ها بر اساس مذهب

اکثر مردم امریکا خود را با یک عنوان یا گروه مذهبی معرفی می‌کنند. آن‌ها خود را کاتولیک، باپتیست، متودیست، مورمون، مسلمان، یهودی و یا آتئیست و آگنوستیک می‌دانند یا معتقدند به دین خاصی اعتقاد ندارند. اما مرکز پیو در تحقیقات جدیدش، راه دیگری برای دسته بندی مذهبی افراد در نظر می‌گیرد که ممکن است افراد در چند گروه مذهبی مختلف را در یک دسته قرار دهد یا افراد یک گروه مذهبی را در دسته‌بندی‌های متفاوت قرار دهد.

به گزارش دین‌آنلاین، در این دسته‌بندی جدید افراد بر اساس عقاید مذهبی و معنوی، میزان فعالیت در انجام اعمال دینی و میزان اهمیت دین و باورهای معنوی در زندگی به هفت دسته تقسیم می‌شوند:
 
گروه اول "وفاداران یکشنبه" نام دارند که مذهبی‌ترین گروه هستند. این افراد نه تنها به صورت فعال به انجام اعمال مذهبی می‌پردازند بلکه عمیقاً در جمع گروه مذهبی خود حضور دارند.
 
"خدا و کشورباوران" گروه دوم هستند که کمتر در گروه‌های کلیسایی یا دیگر گروه‌های مذهبی فعال هستند اما همانند وفاداران یکشنبه، عقاید سنتی مذهبی فراوانی دارند که بر دیدگاه آنان درباره مسائل اجتماعی و سیاسی تأثیر دارد. آن‌ها بیش از هرگروهی مهاجران را تهدید قلمداد می‌کنند.
 
گروه سوم شامل اقلیت‌های نژادی و قومی است که "دین‌داران گوناگون" نامیده می‌شوند و به لحاظ جمعیت‌شناسی و باورها متفاوت هستند. برخی از آنها به خدای کتاب مقدس باور دارند و برخی دیگر خدا را به عنوان یک نیروی معنوی می‌دانند که در اجسام مادی و طبیعت حلول شده است.
 
در طیف مقابل گروه‌های مذهبی، "سکولارهای حتمی" قرار دارند که نسبت به بقیه گروه‌ها کمتر مذهبی هستند. این گروه شامل افراد ثروتمند و تحصیل‌کرده امریکا می‌شود که عموماً سفیدپوست و مذکر هستند و خود را مذهبی و معنوی نمی‌دانند و هرگونه اعتقاد از جمله اعتقاد به خدا و کتاب مقدس را رد می‌کنند. اکثر آنها حتی وجود هرگونه نیروی فراتر از انسان را نمی‌پذیرند.
 
"مخالفان مذهب" گروه پنجم هستند که به وجود نیرویی معنوی و بالاتر معتقدند اما به خدا و کتاب مقدس قائل نیستند. بسیاری از این افراد به انوع جدیدی از عقاید باور دارند و خود را معنوی اما غیر مذهبی می‌دانند. آن‌ها نسبت به دین سازماندهی شده نظر شدیداً منفی دارند و معتقدند که کلیساها نفوذ بسیاری بر امور سیاسی دارند و در کل دین بیشتر از آنکه مفید باشد مضر است.
 
در بین گروه‌های بسیار مذهبی و غیر مذهبی دو گروه میانه قرار دارند: یکی از آنها که "مذهبی‌های معتدل" نام دارند، کسانی هستند که به خدا و کتاب مقدس معتقدند و ۴۰ درصد آنها هر روز عبادت می‌کنند اما نسبتاً تعداد کمی از آنها در خدمات و مراسم مذهبی شرکت می‌کنند. اکثر این افراد معتقدند اعتقاد به خدا شرط لازم اخلاق‌مدار بودن انسان نیست. گروه بعدی "بیداران معنوی" نام دارند که دارای نوعی عقاید مربوط به دوران جدید هستند. آن‌ها به خدا و یا نیروی معنوی فراتر اعتقاد دارند اگرچه اکثرشان به خدای کتاب مقدس اعتقاد ندارند و تعداد کمی در طول هفته در خدمات و مراسم مذهبی شرکت می‌کنند.

در این تقسیم‌بندی، دسته‌بندی سنتی رایج افراد بر اساس دین آنها مورد نظر قرار گرفته نشده است اما در نظر گرفتن آن، می‌تواند ترکیب مذهبی هرگروه را روشن‌تر کند. مثلاً در گروه اول که وفاداران یکشنبه نام گرفتند، پروتستان‌ها بیشتر حضور دارند اما این گروه شامل کاتولیک‌ها، مورمون‌ها، شاهدان یهوه، یهودیان، مسلمانان و هندوها نیز می‌شود. همچنین با وجود اینکه عقاید سیاسی در این دسته‌بندی ملاک نبوده، دیدگاه‌های حزبی و سیاسی افراد در جایگیری آنها در گروه‌های بسیار مذهبی یا کمتر مذهبی تأثیر بارزی دارد. مثلاً جمهوری‌خواهان بخش اکثریت گروه‌های بیشتر مذهبی یعنی وفاداران یکشنبه و خدا و کشورباوران را شکل می‌دهند در حالی که دموکرات‌ها اغلب در دو گروه غیر مذهبی قرار دارند. به همین ترتیب در حالی که محافظه‌کاران در دو گروه مذهبی‌تر عضویت دارند، گروه‌های کمتر مذهبی به سمت گرایش‌های چپ متمایل هستند.

در مجموع مرکز تحقیقات پیو براساس این دسته‌بندی، به دنبال جایگزین کردن آن با طبقه‌بندی سنتی بر اساس ادیان و اعتقادات نیست بلکه به دنبال راهی جدید و مکمل برای بررسی دین و زندگی عمومی در امریکاست.
 
 

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.