مرور مطبوعات / مجوز قانونی سقط درمانی چگونه صادر میشود؟
26 شهریور 1397
برگزاری رفراندوم آرای یا نه، واکنشها به فحاشیهای سیاسی در فضای مجازی و مطالبی چند در باب عاشورا و امام حسین(ع) از مطالب مورد توجه امروز مطبوعات بودند. «نگاه حوزه به نیازهای جامعه و حکومت»، «رسانه ملی و رسالت ترویج محتواگرائی در عزاداری حسینی»، «عاشورا مربی خاموش»، «مجوز قانونی سقط درمانی چگونه صادر میشود؟»، «گره حقوقی رحم اجارهای»، «لایحه نظام جامع حقوق مالکیت فکری در اختیار بهارستان»، «امام حسین(ع) نمیخواست ناقض قرارداد باشد»، «حذف مهریه یا بازبینی قانون مدنی»، «پیروی از خرد وجودی»، «طرح رفراندوم از طرف اصلاحطلبان شکبرانگیز است»، «رفراندوم راهکار باز کردن گرهها است»، «نگاهی به دلایل آلرژیزا بودن بحث رفراندوم»، «22 زن شهردار ناحیه میشوند»، «فحاشی به مثابه سیاستورزی»، «آزادی بیان و آزادی اهانت»، «تصوف از دیدگاه تاریخی»، «شاگردان مصباحیزدی مسئولان دولت احمدینژاد بودند»، «پرهیز از تحریف عاشورا» و «انتشار فایل صوتی گفتوگوی جنجالی مولاوردی با آسوشیتدپرس» عناوین برجسته شمارههای امروزند.
انتشار فایل صوتی گفتوگوی جنجالی مولاوردی با آسوشیتدپرس
مولاوردی دو روز پیش درباره گفتوگویش با آسوشیتدپرس گفته بود: سؤالات و درخواست طبق نامهای بود که از طرف نهاد ریاستجمهوری هماهنگ شده بود و با دعوت معاونت امور زنان آمده بودند و بسیاری از توضیحات در مصاحبه متعلق به خودشان است. او دیروز فایل صوتی گفتوگویش را منتشر کرد. مهمترین بخش این گفتوگو که مورد اعتراض اصولگرایان تندرو قرار گرفته بود، ماجرای بازداشتیها بود. مولاوردی در پاسخ به این سؤال که علیرغم اینکه دولت حق اعتراض را به رسمیت شناخته، چرا برخی افراد بعد از اعتراضات دیماه گذشته بازداشت شدند، گفته است: به استقلال قوای چندگانه در کشور ما بازمیگردد و البته ما سازوکارهایی در کشورمان داریم که این هماهنگیها هرچه بیشتر صورت بگیرد. ما نشستهای دورهای سران قوا را داریم که چندوقت یکبار جلسه دارند، بهویژه در شرایط اخیر که از نظر اقتصادی به نظر میرسد با جنگ تمامعیاری که دولت آمریکا علیه کشور ما آغاز کرده، با یک جنگ روانی و تبلیغاتی روبهرو هستیم. یک شورایعالی هماهنگی سران قوا را برای تصمیمات اقتصادی داریم، ولی همان اصل و تفسیر و تعبیری که برخی قوا دارند منجر به این میشود که در مورد یک موضوعی ما اختلاف نظر و دیدگاه داشته باشیم، ولی تلاشها برای اینکه این اختلافات به حداقل برسد در جریان بوده و هماهنگی به وجود آمده است. در مورد این موضوع هم همین است، ریشهاش به همین قضیه بازمیگردد. دولت بارها بعد از آن حوادث اعلام کرد،این حق اعتراض را به رسمیت میشناسد، بین اغتشاش و شورش و هرجومرج هم تفاوت قائل میشود. ما تلاشهایی در این زمینه شاهد بودیم. برای تعیین مکانهایی مصوبه داشتیم.
پرهیز از تحریف عاشورا
علی شفیعی پژوهشگر درباره تحریفات عاشورا نوشته است: یکی دیگر از پیامدهای جدی این قرائت، ظرفیتسازی برای سودجوییهای عصری است. شاخص اینگونه سودجوییها بهرهگیریهای سیاسی از این واقعه سترگ است. در این نگاه به عاشورا، چون اصالت پیامها و بیانهای عاشورا مقهور و مغلوب نگاه سودجویانه است، بنابراین گاه صحنههایی شکل میگیرد که هیچ تناسبی با این واقعه ندارد. اینکه در میانه عزاداری ناگهان مداح یا خطیبی سخنگوی یک حزب سیاسی میشود و عاشورا و خالقان آن را چنان تقلیل میدهد که گویا تمام آن حادثه برای پیروزی فلان اندیشه سیاسی شکل گرفته و همه آن شهیدان، شهید راه فلان گرایش سیاسیاند، نشان روشنی از این سودجوییهای عصری است. دستگاههای مسئول و متولیان امر وعظ و مداحی هنوز تا دیر نشده است، باید تدبیری بیندیشند تا بیش از این اصالت عاشورا از یک سو و عشق و علاقه مردم به این واقعه از سوی دیگر، دستخوش اینگونه قرائتها و آسیبها نشود.
شاگردان مصباحیزدی مسئولان دولت احمدینژاد بودند
شرق به نقل از روزنامه جوان نوشته است: درحالیکه اواخر دهه ۷۰ سروشیان حامی برخی تفکرات افراطی در بدنه دولت وقت بودند و جریان فکری آیتالله مصباح و شاگردان ایشان بهعنوان معترضان و اپوزیسیون دولت خواستار بازگشت به اصول انقلاب بودند، در میانه دهه ۸۰ و پس از رویکارآمدن دولت جدید، آیتالله مصباح بهعنوان حامی گفتمان موجود و برخی شاگردان و درسآموختگان ایشان بهعنوان مسئول در دولت تصدی یافتند. صادق محصولی، وزیر کشور، غلامحسین الهام، سخنگو و وزیر دادگستری، محمد سلیمانی، وزیر ارتباطات، کامران باقریلنکرانی، وزیر بهداشت، سعید جلیلی، مسئول پرونده هستهای و دبیر شورای عالی امنیت ملی، محمدمهدی زاهدی، وزیر علوم، پرویز فتاح، وزیر نیرو، محمدحسین صفارهرندی، وزیر ارشاد، مسعود میرکاظمی، وزیر نفت، پرویز داوودی، معاون اول و مرتضی آقاتهرانی، معلم اخلاق کابینه، همگی یا عضو جبهه پایداری یا از مریدان و نزدیکان آیتالله مصباحیزدی بودند. مصباحیزدی، رئیس «مؤسسه امامخمینی» در همان روزهای آغاز دولت دهم اطاعت از رئیسجمهوری را «اطاعت از خدا» دانسته بود. او تابستان 88 گفته بود: «رئیسجمهور وقتی از طرف ولیفقیه نصب شد، میشود عامل او و آن پرتو قداستی که او دارد، بر این هم میتابد. وقتی شد رئیسجمهوری اسلامی، حکمش را از رهبر یعنی از جانشین امام دریافت کرد، آن قداست بر این هم میتابد، آنوقت اطاعت رئیسجمهور، اطاعت مجلس و سایر نهادهای قانونی هم میشود اطاعت خدا».
تصوف از دیدگاه تاریخی
«قوت دل و نوش جان» عنوان کتابی است از نصرالله پورجوادی که بهتازگی توسط نشر نو منتشر شده است. این کتاب سیزده مقاله پورجوادی را در بر گرفته که در زمانهای مختلفی نوشته شدهاند و مضمون عمده آنها مسائل تصوف از دیدگاه تاریخی است. مقاله اول کتاب با عنوان «قوت دل و نوش جان»، درباره غذای معنوی است و به تعبیر پورجوادی مربوط است به «قوت دل که در حقیقت یاد خداست». مقاله دوم کتاب درباره مسئله گوشتخواری و پرهیز از آن در اسلام بهخصوص در تصوف است. پورجوادی درباره این مقاله نوشته: «صوفیان و بهطورکلی اهل سلوک هرچند که گوشتخوردن را منع نمیکردند ولی گیاهخواری را بر گوشتخواری ترجیح میدادند. درواقع غذایی که نوش جان میشد غذای گیاهی بود. مردان خدا پرهیز میکردند از آزار رساندن به حیوانات و بزرگترین آزار را هم کشتن آنها میدانستند. از نظر ایشان غذایی که از راه آزار موجودات زنده و کشتن آنها تهیه میشود نمیتواند نوش جان گردد». مقاله سوم به یکی از درویشان گیاهخوار با نام ابوعبدالله مغربی اختصاص دارد. در اینجا میبینیم که «او حتی گیاهانی را که میخواست بخورد از بیخ نمیکند. از ریشه کندن نباتات و گیاهان درواقع باعث قطع اتصال آنها درباره لذتی است که گفتهاند که در حکم مادر آنهاست».
اعتماد
آزادی بیان و آزادی اهانت
محمود صادقی نماینده مجلس درباره اهانتهایی که به ویژه اینروزها در فضای مجازی شدت گرفته دست به قلم برده و نوشته است: یکی از وجوه منفی شبکههای اجتماعی سوءاستفاده از ویژگی ناشناس بودن کاربران است که این مهم موجب بیپروایی و پردهدری کاربران توام با اهانت شده است و این واقعیتی است که کاربران حاضر در شبکههای اجتماعی باید این موضوع را پذیرفته و از این نظر دلگیر نشوند. متاسفانه در وضعیت سیاسی ویژهای که بر کشور حاکم است که این شرایط از دیماه سال گذشته شدت پیدا کرد، شاهد حضور گسترده و پررنگ دو طیف سیاسی مخالف جریان اصلاحات در شبکه اجتماعی توییتر هستیم. یکی از این طیفها براندازانی مانند بعضی هواداران رضا پهلوی و منافقین خلق هستند که با یک ادبیات خشن و تند با هرگونه گفتمان سیاسی که در مقابل آنها قرار دارد برخورد میکنند. در سوی دیگر که آنها نیز همصدا با جریانات خارجنشین اصلاحطلبان را هدف قرار دادهاند، افرادی هستند که داعیه اصولگرایی از نوع افراطی آن را دارند. این دوطیف یک اشتراک دارند و آن استفاده از روش فحاشی، تهمت و استفاده از خبرهای دروغ است که تلاش دارند به واسطه آن دیده شوند. در این شرایط طیفی که در وسط قرار دارد که عمدتا طیف اصلاحطلب، اعتدالی و اصولگرایان معتدل هستند، باید فضارا مدیریت کنند. به نظر من همانطور که آقای زیدآبادی در یادداشتی به آن اشاره کردند، این اتفاقات یک تهدید نیست بلکه چالشی است که میتواند تبدیل به فرصت شود.
فحاشی به مثابه سیاستورزی
اعتماد در مطلبی دیگر به سراغ صاحبنظران و شخصیتهای سیاسی و حزبی رفته و درباره فحاشیهایی که امروزه در فضای مجازی علیه اصلاحطلبان باب شده، پرسیده است. در بخشی از این نوشتار آمده است: اما حالا چندماهی است این ادبیات سخیف و این الفاظ رکیک، بخش قابلتوجهی از محتوای فضای مجازی، بهخصوص توییترفارسی را تشکیل داده و بیراه نیست اگر بگوییم، اغلب کاربرانِ آن ادبیات و آن الفاظ، طیفی خاص از کاربرانِ سیاسی فضای مجازی هستند که ازسر لجاجت و با نوعی پیشدستی نسبت به اتهامات احتمالی حاکمیت، خود را «برانداز» خوانده و بهدلایل و با تحلیلی نسبتا پیچیده، جناح چپ یا همان اصلاحطلبان را مخاطب این فحاشی سیاسی قرار دادهاند. به این تصور که برای نیل به هدفشان -که البته هنوز چندان روشن نیست و در شفافترین حالت گویا زمینگیر کردن نظام حاکم است- باید جناح اصلاحطلب را به عنوان آخرین سنگر، ناکار کنند تا بعد بهتصورشان حکومت ساقط شود. هرچند اغراق نیست اگر بگوییم توصیف و تشریح اهداف سیاسی این طیف خاص از سیاستورزان توییتری تا همین مرحله نیز بیشتر برپایه حدسیات و گمانزنی است تا تحلیل و تدقیق در گفتار و کردار «براندازان.»
22 زن شهردار ناحیه میشوند
افشانی، شهردار تهران در نشست هماندیشی با شهرداران 122 ناحیه تهران بر حضور بیشتر زنان در مناصب مدیریتی در مدیریت شهری تاکید کرد و گفت: انشاءالله تا سه ماه آینده شهرداری حداقل 22 ناحیه به زنان واگذار خواهد شد زیرا تجربه نشان داده زنان در مدیریت شهری، سالمتر و بهتر عمل میکنند. وی سیاست شهرداری مبنی بر احترام به کارمندان جزء شهرداری را مورد تاکید قرار داد و گفت: با زیردستان خود با تکریم رفتار کنید البته من همچنان که با شما جلسه داشتم با تمام کارمندان شهرداری هم دیدار خواهم کرد. ما باید کاری کنیم که جمعیت صدهزار نفری کارمندان شهرداری تنها یک هدف داشته باشند که همان خدمت به مردم است. همه باید اهدافمان در این چارچوب باشد والا اگر هر بخشی برای خود اهدافی جداگانه و بدون در نظر گرفتن هدف اصلی تعریف کند، تلاشهای عناصر شهرداری یکدیگر را تضعیف خواهد کرد.
نگاهی به دلایل آلرژیزا بودن بحث رفراندوم
اعتماد چند مطلب درباره رفراندوم که هر از گاهی از سوی اصلاحطلبان مطرح میشود، فراهم کرده است. در بخشی از نخستین مطلب آمده است: اغلب کسانی که در اظهارنظرهایشان پیشنهاد دادهاند در مورد موضوعات مختلفی رفراندوم برگزار شود در گروه اصلاحطلبان تعریف میشوند و اغلب کسانی که مخالف با اجرایی کردن این اصل هستند در جریان راست. از همین روی «اعتماد» در گفتوگو با فعالان سیاسی اصولگرا این سوال را مطرح میکند که چرا آنها همواره در مواجهه با پیشنهاد رفراندوم بهعنوان یکی از اصول قانون اساسی جبهه میگیرند. روز گذشته محمد مهاجری، فعال سیاسی و رسانهای اصولگرا به «اعتماد» گفت که مخالفت این جریان با پیشنهاد رفراندوم به این دلیل است که اصولگرایان ماهیتاً حافظ وضع موجود هستند و از آن حراست میکنند. ناصر ایمانی، تحلیلگر اصولگرا اما معتقد است پیشنهاد رفراندوم بدون مصادیق از سوی اصلاحطلبان شبههبرانگیز است چرا که این شائبه را ایجاد میکند که آیا آنها تغییر نظام سیاسی موجود را نشانه گرفتهاند یا نه.
رفراندوم راهکار باز کردن گرهها است
محمد جوادی حصار فعال سیاسی اصلاحطلب درباره رفراندوم میگوید: با توجه به روند سریع تغییرات هر 10 سال یک بار باید در قانون مادر، قانون اساسی یا قوانین جاری تغییراتی صورت گیرد و نخبگان، کنشگران سیاسی و مدیران که ناکارآمدیهای قانون موجود را لمس میکنند، میتوانند تغییراتی را پیشنهاد دهند و این تغییرات هم به رفراندوم گذاشته شود.بخشهایی از قانون اساسی را میتوان به رفراندوم گذاشت. دفعه پیش هم که بازنگری در قانون اساسی انجام شد بخشهایی از آن به رفراندوم گذاشتهشد. اینکه گفته میشود اصلاحطلبان موضوعی برای رفراندوم مطرح نمیکنند و بیانی کلی دارند اشتباه است چون اصلاحطلبان دست کم در مورد موضوع ذکر شده بارها صحبت کردهاند. اما باید تاکید کنم که هر آنچه گرهی ایجاد کند و به معضل تبدیل شود را میتوان به رفراندوم گذاشت. شیوه مواجهه با امریکا یک نمونه آن است. برخی میگویند خط قرمز است و برخی میگویند میتوان ارتباط برقرار کرد. اما سوال اینجا است که مگر خط قرمز را منفعت ملی تعیین نمیکند؟ آیا هیچ منفعت ملی بالاتر از اراده مردم وجود دارد؟ شیوه مواجهه با غرب و امریکا میتواند یک موضوع رفراندومی باشد. البته این مواردی که ذکر میکنم تنها مثال است.
طرح رفراندوم از طرف اصلاحطلبان شکبرانگیز است
ناصر ایمانی تحلیلگر اصولگرا نیز درباره رفراندوم مینویسد: اصلاحطلبان رفراندون را در معنای کلی به کار میبرند. رفراندوم در معنای کلی حتی میتواند شامل تغییر نظام سیاسی کشور تا تغییر در ساختارهای سیاسی باشد در حالی که رفراندومی که قانون اساسی به آن اشاره میکند چنین موضوعی لحاظ نشده است. بر اساس این اصل از قانون اساسی در مواردی که نمایندگان صلاح بدانند موضوعی که میتواند در مجلس هم به تصویب برسد اما نمایندگان به دلایلی مانند اینکه موضوع بسیار پر اهمیت است و نیاز است که افکار عمومی هم همراه باشد، این موضوع را تصویب کنند که استثنا برای این قانون نیاز است رفراندوم برگزار شود. به نظر میرسد که اصولگرایان در این مورد باز هم به نیتخوانی روی آوردهاند و همانطور که شما هم اشاره کردید تصورشان بر این است که اصلاحطلبان پیشنهاد رفراندوم را برای تغییر نظام سیاسی کشور مطرح میکنند. چرا این تصور در میان جریان راست به عنوان استدلالی قوی مطرح میشود؟
پیروی از خرد وجودی
مهرو پیرحیاتی یادداشتی نوشته است بر کتاب والدن اثر دیوید هنری ثورو. در بخشی از این یادداشت آمده است: در جایی از کتاب میخوانیم «من به سرنوشتم تا مغز استخوان عشق میورزم» که جملهای است از هنری دیوید ثورو، همو که تنهایی را دوست میداشت و به آن پناه برده بود. گریزی اختیاری برای یافتن فلسفه زندگی. اگر انسان در مسیر زندگی، فلسفهای نداشته باشد روزی خواهد رسید که در فراز و نشیب این موج (هستی) به ستوه میآید و خواهینخواهی در غرقاب حیرانی و روزمرگی فرو میرود. ثورو به مانند کسی است که به شی ء فولادینی که در زمین فرو کردهاند خود را به فلسفهاش چفت و بست میکند تا در نهایت به درک کاملی از آن نایل آید. فلسفه میتواند از دین یا هر چیز دیگری در وجود ما نشات بگیرد و برای ثورو از طبیعت وام گرفته شد.به نظر میرسد که ثورو از پیروان ترانسندنتالیسم باشد. روشی عرفانی که انسان برای شناخت خداوند از راه شناخت طبیعت به آن میرسد.این مکتب پس از نظریهپرداز آن یعنی امرسون به وسیله برخی از پیروانش از دیدگاه نظری، از شناخت طبیعت به شناخت کل هستی تعمیم داده شده و سیستم واحدی را شکل داد. امرسون معتقد بود انسانها طبیعت را بر پایه نیازهای اولیه امیالشان برای لذت بردن روابطشان با دیگران و درکشان از جهان مورد بهرهبرداری قرار میدهند.
حذف مهریه یا بازبینی قانون مدنی
ثمر فاطمی آسیبشناسیای انجام داده است در تأثیر افزایش قیمت سکه بهار آزادی بر وضعیت ازدواج و طلاق. او به سراغ نمایندگان مجلس و صاحبنظران رفته و از آنان درباره بحث حذف مهریه با توجه به وضعیت اقتصادی کنونی جامعه پرسیده است. سیده فاطمه ذوالقدر، عضو فراکسیون زنان مجلس در این باره گفت: برای ساماندهی این موضوع گروهی پیشنهاد حذف مهریه یا تغییر مبنای مهریه از سکه به سایر ابزارهای مالی و سرمایهای را دادند اما اعتقاد راسخ بر این موضوع دارم که هر زمان زنان توانستند طلاق دهند، حذف مهریه هم شدنی است. این استدلال که افزایش قیمت سکه افزایش آمار محکومان به پرداخت مهریه را به همراه دارد پس مهریه حذف شود به هیچوجه فراخور وضعیت زنان در جامعه ما نیست.
ایران
امام حسین(ع) نمیخواست ناقض قرارداد باشد
در نخستین شب از سلسله نشستهای «عاشورا و امروز ما» که با همکاری انجمن اندیشه و قلم، خانه اندیشمندان علوم انسانی و بنیاد اندیشه و احسان توحید برگزار شد، سید محمدرضا بهشتی فرزند شهید بهشتی و استادیار فلسفه دانشگاه تهران درباره «عاشورا و دوراهی مسئولیت فردی و اجتماعی» سخن گفت: ماجرا با تلاش بنیامیه برای تحمیل بیعت به امام حسین(ع) و وادار کردن او بر صحه گذاشتن بر این حاکمیت و همچنین تأیید روال و مشی این حکومت آغاز شد؛ آن هم بر اساس قرارداد صلحی که حدود 20 سال پیش از آن، میان امام حسن مجتبی(ع) و معاویه بسته شده بود. معاویه در این سالها تقریباً تمام بندهای پیمان را زیر پا گذاشته بود. امام حسین(ع) تا 20 سال کماکان به این قرارداد متعهد است ولو اینکه این قرارداد دائماً از سوی طرف مقابل نقض شود. به گفته این استاد دانشگاه، ایشان نمیخواهد آغازگر نقض این قرارداد باشد؛ چنان که در هر مورد، وقتی بندی از بندهای این قرارداد شکسته میشود، اعتراض میکند. نامههایی که امام حسین(ع) در این باره به معاویه ارسال کرده است، این موضوع را نشان میدهد که این دو در چه موضعی و جبهههایی با هم تقابل دارند. حسین بن علی تخلفهایی را که از جانب حاکمیت به نام جانشین پیامبر و به صورت خلافت و دین انجام میشود، گوشزد میکرد.
لایحه نظام جامع حقوق مالکیت فکری در اختیار بهارستان
سید هادی حسینی معاون حقوقی و پارلمانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره لایحه حقوق مالکیت فکری گفت: کپیرایت یک موضوع فرابخشی است. درواقع هم به حوزه صنعت مرتبط است و هم به حوزههای فرهنگی و مالکیت معنوی که بهحوزه فرهنگ برمیگردد. بنابراین وزارت فرهنگ متولی موضوع مالکیت معنوی است و در حال حاضر این لایحه به مجلس رفته و با توجه به مدت زمانی که از آن گذشته، مسأله طولانی شده است، آن هم به خاطرتغییراتی که در نیازها، مسائل فرهنگی و همچنین مسائل جهانی و حوزههای دیگر پدید آمده و نگرشهای جدیدی در حوزه کپیرایت اتفاق افتاده است. بنابراین با محوریت کمیسیون قضایی مجلس و با حضور دانشگاهیان و حوزویان و همچنین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ویرایش اولیهاش انجام و الان نهایی شده است و در جلسهای که هفته گذشته با حضور وزیر دادگستری تشکیل شد، گزارش پیشرفت کار را مطرح کردیم.
گره حقوقی رحم اجارهای
سیده زهرا نعمتی آقا ملکی کارشناس ارشد حقوق خصوصی به سراغ وضعیت حقوقی مسئله رحم اجارهای رفته و نوشته است: با توجه به قانون سقط درمانی این سؤالات مطرح میشود که رضایت سقط درمانی در حمل جایگزین از چه کسی گرفته میشود؟ در صورت داشتن عیب ژنتیکی جنین رضایت از چه کسی گرفته میشود؟ اگر صاحبان جنین تصمیم به سقط درمانی بگیرند چه اتفاقی صورت میگیرد؟ در صورت خطر برای حامل جانشین رضایت از چه کسی گرفته میشود؟ اگر خود صاحب رحم تصمیم به سقط بگیرد چه پیامدی در بر خواهد داشت؟ و در صورت اختلاف بین صاحبان جنین و حامل جانشین از چه کسی رضایت باید گرفته شود؟ تا کنون هیچ قانونی برای حاملگی جانشین وجود ندارد. تنها بر اساس فتاوی فقها این روش بهکار گرفته میشود و همچنین قرارداد بین صاحبان جنین و حامل جانشین معین نیست و هر مرکز بر اساس اصل آزادی قراردادها، اصولی را بر قرارداد خود حاکم ساخته است که ممکن است شامل موارد سقط درمانی نشود.
مجوز قانونی سقط درمانی چگونه صادر میشود؟
دکتر صادق شریعتی نسب مدیرگروه حقوق مدنی پژوهشگاه قوه قضائیه درباره صدور مجوز سقط مینویسد: ممکن است ادامه بارداری برای مادر خطر جانی در پی داشته باشد. تعبیر قانون از این خطر، چنین است: «بیماری مادر که با تهدید جانی مادر توأم باشد». طبعاً منظور از تهدید جانی، خطری است که در آن احتمال قابل توجه مرگ مادر وجود داشته باشد. بنابراین خطر آسیب های بدنی دیگر، تا آنجا که جان بیمار را تهدید نکند مجوز سقط نخواهد بود؛ مواردی چون امکان فلجی یا نابینایی یا ریزش مو یا بیماری پوستی و غیره. اما بیماری های قلبی یا فشار خون حاملگی یا مواردی از این دست، از مصادیق تهدید جانی هستند.شرط دیگر آن است که در صورت وجود خطر جانی، سقط جنین باید لزوماً تا قبل از ولوج روح (چهار ماهگی جنین) انجام گیرد. این شرط اگرچه قابل انتقاد است و حتی گاهی در عمل از آن عدول می شود، در متن قانون وجود دارد. بنابراین از نظر قانون، سقط جنین پس از چهار ماهگی، حتی اگر برای مادر خطر جانی در بر داشته باشد، مجاز نیست! این حکمی است عجیب و قابل انتقاد زیرا در برخی موارد به معنای آن است که در انتظار بمانیم تا هر دو مادر و جنین از بین بروند!
عاشورا مربی خاموش
ایران دومین بخش از گفتاری منتشر نشده از مرحوم دکتر احمد احمدی پژوهشگر دینی را پیش روی مخاطب قرار داده است: راستی در نظر بگیریم کسی را که یاران وفادارش از پیران پارسا و مجتهد و جوانان پاک و پاکباخته، تا عموزادگان و خواهرزادگان و برادرزادگان و برادران و فرزندان از جوان تا خردسال و شیرخواره در برابر چشمانش با شمشیر و تیر و نیزه چاک چاک شوند و به خاک بیفتند و بر بالای سر بیشتر آنها حاضر شود و آنها را در حال جان دادن ببیند و گاه خود با زحمت تمام، بدن برخی از آنها را به نزدیک خیمه بیاورد و از سوی دیگر، دختران و خواهران و بانوان حرم خویش را نیز در همان جا تشنه و داغدار و مضطرب مشاهده کند و بداند که ساعاتی بعد، اسیر خواهند شد، باز هم همچون شیر بخروشد و رجز بخواند و بر دشمن بتازد و صف بشکند و پیاده و سواره را چون برگ خزان بر زمین بریزد و بازگردد و پس از درنگی اندک، بار دیگر رجز بخواند و مبارز بخواهد و حمله کند و صف بشکافد و جنگاور بر زمین بیفکند و بانگ برآرد که: «الموت خیرٌ مِن رکوب العار…» یا بگوید: «آلَیتُ اَن لا انثنی» ـ سوگند خوردهام که روی برنتابم و سرانجام نیز در آخرین لحظههای حیات خویش بگوید: «رَضاً بِقَضائِک، صبراً عَلی بلائک و تسلیماً لِاَمرِک لا معبود سواک یا غیاث المستغیثین.»
جمهوری اسلامی
رسانه ملی و رسالت ترویج محتواگرائی در عزاداری حسینی
جمهوری اسلامی با توجه به ایام عزاداری سید و سالار شهیدان، نقدی نوشته است بر عزاداریهایی که این روزها از صداوسیما پخش میشود. در بخشی از این نوشتار آمده است: اینکه در برنامههای عزاداری به نوآوری اهمیت بدهیم، البته نکته مثبتی است، اما باید توجه داشت که برای تهیه برنامههای نوآورانه باید مایه اصلی آن را هم صحیح انتخاب کرد تا خدای ناکرده انتخاب غلط خود به فاجعهای در فرهنگ عزاداری تبدیل نشود. هنوز فراموش نکردهایم که آدمهای تکراری که توسط صدا و سیما به عنوان مداح مطرح و مشهور شدند به مداحانی «جدیدالاختراع» تبدیل گردیدند که برخی از آنها به جرم ارتکاب بدترین تخلفات قانونی و اخلاقی و شرعی بازداشت شدند و ضربههای جبرانناپذیری به اعتقادات اسلامی و انقلابی و فرهنگ دینی مردم وارد کردند. سوالی که همواره در این زمینه افکار عمومی را به خود مشغول کرده اینست که چرا دستاندرکاران رسانه ملی در بخش نوآوری مداحی، اصرار دارند مرتب به دنبال افرادی تکراری با نوحهخوانیها و سینهزنیهای سبک و با محتوای سطحی و بیگانه از روح حماسه حسینی بروند، درحالیکه میتوانند با پخش سینهزنیها و نوحههایی با مضامین عالی و آمیختهای از عزاداری نوآورانه با تکیه بر سبکهای سنتی بروند که خوشبختانه در چند سال اخیر نمونههای فراوانی از آنها در شهرهای مختلف کشور مشاهده میشود.
نگاه حوزه به نیازهای جامعه و حکومت
جمهوری اسلامی همچنین به سراغ استاد مرتضی جوادی آملی رفته و با وی درباره نگاه حوزهبه نیازهای جامعه و حکومت گفتوگو کرده است. وی در بخشی از این مصاحبه میگوید: اگر ما بخواهیم امروزه بحث حوزههای علمیه و سیاست را بررسی کنیم، بایستی با یک مهندسی معکوس سوال را برگردانیم، و آن این است که آیا نسبت سیاست و یا حکومت و نظام با حوزه علمیه چیست؟ و آنها تا چه حدی خود را متاثر و تابع و پیرو این اندیشه میدانند؟. چون اگر بخواهیم حوزهها را متاثر از سیاست و حکومت بدانیم، میشود یک حوزه سیاسی و یا دین سیاسی، اما اگر نسبت حکومتها و نظامها و جامعه را با دین برقرار بکنیم میشود یک حکومت دینی، سیاست دینی، جامعه دینی، اقتصاد دینی و امثال ذلک. بنابراین، این یک اشتباه و انحراف است که ما بگوییم نسبت بین دین با سیاست چیست؟ بلکه ما باید نسبت سیاست با دین را بررسی بکنیم و چون اصالت ذاتی دین مشخص است، بخشهای مختلف یک جامعه در ابعاد گوناگون اعم از سیاسات، عبادات، معاملات و مباحث جزئی که پیش میآید، خود را متاثر از دین ببیند و از اینجا است که حوزهها واقعاً آزادانه شکل میگیرند و آنچه را که در منابع دینی وجود دارد با قطع نظر از هر نوع تعلق به جهتهای سیاسی و اقتصادی و امثال ذلک، آزادانه و بدون تنش استخراج میکنند.