درباره بنیادگرایان مسلمان، یهودی و مسیحی
در بین سالهای ۱۹۱۵ تا ۱۹۲۰، جزواتی دوازدهگانه درباره الهیات پروتستان با عنوان “اصول” چاپ میشد و پس از آن “بنیادگرایی” در بین پروتستانها و همچنین در مرزهای فراتر از پروتستانتیسم گسترش یافت. در بین کاتولیکها این تفکر تحت عنوان کاتولیسیزم سنتی با هدف جلوگیری از اصلاحات کلیسای کاتولیک رواج پیدا کرد. این در حالی است که بنیادگرایی در ادیان دیگر به ویژه یهودیت و اسلام نیز جایگاه ویژهای دارد.
اگرچه تقریباً همه بنیادگرایان مسیحی، انجیل را سخنان خداوند میدانند اما بین آنها در اعتقاد به اینکه باید به هرآنچه در انجیل ذکر شده است عیناً عمل کرد تفاوت وجود دارد. متنگرایی در بین بنیادگرایان بسیار رواج دارد، بدین معنا که از متون و کتب مقدس برای یافتن پاسخ و راه حل استفاده میکنند، بدون آنکه به پیشزمینههای تاریخی و مکانی آن توجه کنند. بنیادگرایان مسلمان، یهودی و مسیحی دیدگاه مشابهی درباره مفهوم پیامبری دارند و اعتقاد به ۲۲ پیامبر بین آنها مشترک است که معروفترین آنها ابراهیم و موسی هستند و تفاوت بین این گروههای مذهبی در اعتقاد به آخرین پیامبر است.
در سالهای اخیر رهبران گروههای بنیادگرا هرکدام در راستای مسائل خاصی فعالیت میکنند. عمده تلاش بنیادگرایان کاتولیک و پروتستان برای مخالفت با موضوعاتی چون سقط جنین است، در حالی که بنیادگرایان مسیحیت انجیلی و همچنین اسرائیلیهای بنیادگرا در راستای حمایت از سیاستهای حزب راست اسرائیل فعالیت میکنند و بنیادگرایان مسلمان و یهودیان ضد اسرائیل در مخالفت با دولت اسرائیل اهداف و حرکت مشترک دارند.
یهودیان بنیادگرا معمولاً بر روی مسائلی که مربوط به دولت اسرائیل است تمرکز دارند و این روزها به عنوان یک نیروی قدرتمند فشار بر دولت اسرائیل برای اجرای قوانین مطابق با دین و کتاب مقدس در امور روزمره به حساب میآیند. همچنین برخی مسیحیان بنیادگرا که صهیونیستهای مسیحی نام دارند و نماینده مسیحیان باپتیست جنوبی در امریکا هستند بر سیاستهای امریکا تأثیر فراوانی دارند که از جمله تأثیرات آنان، تصمیم ترامپ برای شناخت اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل است. برخی دیگر از بنیادگرایان مسیحی با یهودیان در ساخت عبادتگاه سوم در اورشلیم توافق دارند. آنها معتقدند این عبادتگاه علاوه بر اینکه نشاندهنده ساخت دولت اسرائیل در سال ۱۹۴۸ است، نماد بازگشت دوباره مسیح به شمار میرود. برخی از این مسیحیان بنیادگرا حتی تلاش ویژهای برای جذب یهودیان به مسیحیت انجام میدهند.
به طور کلی همه بنیادگرایان خود را به عنوان معتقدانی محاصره شده میدانند که برای حفظ هویت متفاوت خود در مقابله با مدرنیته و سکولاریسم تلاش میکنند. برای آنها عدهای خودی و بقیه مردم غیر خودی هستند در حالی که خودیها مورد حمایت و پشتیبانی و غیر خودیها رانده شده و دشمن هستند.