مرور مطبوعات / نقل قول ناطقنوری از امام(ره) درباره نخستوزیر دوره جنگ
پانزدهم مهرماه 1397
آمارهایی درباره میزان خودکشیها و نیز کاهش ازدواج در کشور و نیز وضعیت متکدیان در تهران از جمله مطالب اجتماعی مورد توجه مطبوعات امروز بود. «همایش ملی تبیین حقوق شهروندی در ارومیه برگزار میشود»، «تصویب FATF به مصلحت کشور و نظام نیست»، «آخرین وضعیت ساماندهی متکدیان تهران»، «سرداری دینمدار»، «دایی مظهر جامعه مدنی»، «۸.۸ میلیون بیسواد در کشور»، «گشایش جدید در حصر»، «جلوگیری از خودکشی 5050 نفر»، «کاهش ۱۱ تا ۱۳ درصدی ازدواج»، «نقل قول ناطقنوری از امام(ره) درباره نخستوزیر دوره جنگ» و «نامه آیتالله یزدی به لاریجانی درباره تصویب FATF» عناوین برجسته شمارههای امروزند.
نامه آیتالله یزدی به لاریجانی درباره تصویب FATF
در آستانه بررسی لایحه CFT در مجلس، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در نامهای به امضای محمد یزدی، رئیس این جامعه، از علی لاریجانی و نمایندگان مجلس خواست، مراقبت کنند امری به زیان مملکت و حاکمیت جمهوری اسلامی در مجلس به تصویب نرسد. در متن این نامه که خطاب به رئیس مجلس و نمایندگان نوشته شده، آمده است: با توجه به رهنمودها و تذکرات مقام معظم رهبری و سایر مراجع عظام تقلید قم و نگرانیهای اعضای محترم جامعه مدرسین که غیر از جلسه حضوری که داشتیم یک جلسه کامل دیگر با یادآوری آثار مثبت و منفی آنچه در دستور کار روز یکشنبه پانزدهم مهر 97 قرار دارد متذکر میشویم کاری نشود که ضمن مخالفت با مقامات ذکرشده به زیان مملکت و نظام حاکمیت جمهوری اسلامی و در تاریخ کشور نقطه ضعف مجلس به حساب آید. محمد یزدی در حالی این نامه را نوشته است که سه ماه پیش از این، زمانی که قرار بود لایحه FATF در مجلس بررسی شود، با علی لاریجانی که نماینده قم در مجلس است، جلسه شبانهای گذاشت که نتیجه آن مسکوتماندن بررسی این لایحه در مجلس بود. در حالی که اقتدار دو نهاد سنتی روحانیت، یعنی جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در سالهای اخیر تحتالشعاع جریانهای نوپای اصولگرا و فقدان چهرههای سنتی کاریزماتیک روندی رو به افول داشته، اما رخدادهایی مانند برونداد جلسه با لاریجانی نشانهای است از اینکه روحانیون اصولگرا در برخی بزنگاهها از همه توان و لابی خود برای اثرگذاری بر فضای سیاسی استفاده میکنند.
نقل قول ناطقنوری از امام(ره) درباره نخستوزیر دوره جنگ
اکبر ناطقنوری و محمدکاظم انبارلوئی روایت خودشان را از ماجرای 99 نفر منتشر کردند. گروه ۹۹ نفر به مخالفان میرحسین موسوی در مجلس دوم اشاره دارد. این اصطلاح پس از ماجرای رأی مخالف ۹۹ نفر از نمایندگان مجلس دوره دوم به نخستوزیری موسوی، با وجود حمایت امام خمینی از موسوی رایج شد. ناطقنوری به جماران گفته است: اتفاقاً شیوه برخورد و تعامل آقای خامنهای -بهعنوان رئیسجمهور- با امام، نشانگر آزاداندیشی امام است؛ اینکه رئیسجمهور به خودش اجازه میدهد برخلاف نظر رهبری به نظر خودش عمل کند. یعنی مسئله مولوی و ارشادی که من جز طرفدارانش بودم و الان هم هستم و امام آن را آموزش داد. یعنی امام این فرصت را میدهد که رئیسجمهور صریحا در مشهد و در تهران در سخنرانیاش اعلام کند که من نظرم آقای موسوی نیست و حجتی برای معرفی ایشان بهعنوان نخستوزیر ندارم. اینطور نبود که آیتالله خامنهای امام را نشناسد؛ ایشان و مرحوم آقای هاشمی جزء شاگردان و ارادتمندان نزدیک و اصحاب سرّ امام هستند. اما آیتالله خامنهای به خودش اجازه میدهد نظرش را بگوید؛ هرچند نظر امام چیز دیگری باشد. ایشان میگوید من حجت ندارم؛ اگر امام حجت دارند امر کنند، من انجام دهم. امام در این قضیه خیلی عجیبوغریب عمل کرده است و میگوید من امر نمیکنم. اما نظرم را میگویم. البته دخالت امام در اینجا هم بهخاطر مسئله جنگ است. علت اصرار امام این بود که آقای محسن رضایی از جنگ آمده و گزارش داده که اگر مهندس موسوی تضعیف شود و یا مجددا انتخاب نشود، در جبههها دودستگی و اختلاف ایجاد شده و ما ضربه میخوریم. خب! اینجا بحث منافع ملی مطرح است؛ لذا امام میایستند.
کاهش ۱۱ تا ۱۳ درصدی ازدواج
در حالیکه چندی پیش رئیس سازمان امور اجتماعی کشور از توقف رشد جهشی طلاق در سه تا چهار سال اخیر و کنترل آمار طلاق در کشور خبر داد، رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران ضمن رد این موضوع گفت: نه فقط هیچ نشانهای دال بر کنترل روند طلاق وجود ندارد؛ بلکه رشد شش درصدی در سال گذشته داشته است. سیدحسن موسویچلک، با بیان اینکه نرخ طلاق سال ۹۶ در مقایسه با ۹۵ روند افزایشی داشته است، گفت: اگر فراوانی طلاق را بررسی کنیم، باز هم شاهد روند افزایشی آن هستیم. طلاق در سال ۹۶ در مقایسه با سال ۹۵ بیش از شش درصد افزایش داشته و نرخ ازدواج نیز بین ۱۱ تا ۱۳ درصد کاهش را نشان میدهد؛ بنابراین نمیتوانیم بگوییم روند رشد طلاق را کنترل کردهایم، زمانی میتوانیم بگوییم روند رشد طلاق را کنترل کردهایم که این وضعیت را نداشته باشیم. او افزود: همیشه باید ازدواج و طلاق را با هم ببینیم. وقتی در جامعهای تا ۱۳ درصد ازدواج کاهش مییابد، خود این یک پیام دارد و افزایش طلاق هم یک معنی دیگر دارد. در هیچکدام وضع ما بهتر نشده است، نمیدانم از کجای کار میگوییم روند طلاق را کنترل کردیم! هیچ نشانهای دال بر کنترل روند طلاق وجود ندارد؛ مگر آنکه بخواهیم از زاویه دیگری به این موضوع نگاه کنیم که دستکم من قدرت تشخیص آن را ندارم.
جلوگیری از خودکشی 5050 نفر
انوشیروان محسنیبندپی سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به آمار خودکشی در ماههای پایانی سال ۹۶ اشاره کرد و گفت: بر اساس آمارهای بهدستآمده پنجهزار و ۵۰ نفر اقدام به خودکشی کردند که کارشناسان اورژانس اجتماعی توانستند با مداخلات بهموقع و اقدامات بهنگام از خودکشی این افراد جلوگیری کنند. وی اظهار کرد: قوه قضائیه همکاری خوبی با ما دارد و هرجا لازم باشد به کمک اورژانس اجتماعی میآید و یک قاضی مستقر در محل فعال خواهد بود. محسنیبندپی، مهمترین آسیب اجتماعی را اعتیاد دانست و گفت: اعتیاد نقش مهمی در افزایش سایر آسیبهای اجتماعی دارد که میتواند در همسرآزاری نیز نقش داشته باشد. سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به برنامههایی که تا پایان سال اجرائی میشود اشاره و تأکید کرد: در جهت کاهش آسیبهای اجتماعی برنامههای متنوعی تا پایان سال ۹۷ اجرا میکنیم، بهطوریکه در ۵۰۰ محله آسیبخیز که شیوع اعتیاد در آن زیاد است اقدامات پیشگیرانه و توانمندسازی انجام میشود.
اعتماد
گشایش جدید در حصر
میرمحمود موسوی، برادر میرحسین موسوی خبر داده که به تازگی با این کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری دوره دهم که قریب به 7 سال است که در حصر به سر میبرد، دیدار داشته است. موسوی در گفتوگوی مفصل اخیر خود درباره مسائل سیاست خارجی خبر داده قرار ملاقاتی با میرحسین موسوی داشته، که البته با حضور ماموران امنیتی انجام شده است. این توضیحات در مقدمه مصاحبه میرمحمود موسوی با روزنامه ایران منتشر شده و حاکی از آن است که گشایشهایی در حصر به وجود آمده است.
۸.۸ میلیون بیسواد در کشور
علی باقرزاده، رییس سازمان نهضت سوادآموزی، گروههای سنی سوادآموزی را به سه گروه سنی ۱۰ تا ۱۹، گروه سنی ۱۰ تا ۲۹ و گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال طبقهبندی کرد و گفت: این طبقهبندی گروه سنی جاهایی همپوشانی هم دارد اما در مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی از آنها نام برده شده است و طبق آخرین سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵، در گروه اول (۱۰ تا ۱۹ سال) نرخ باسوادی ۹۸.۲درصد است و تعداد بیسوادان باقی مانده ۱۹۰ هزار و ۵۰۰ است. در گروه دوم نرخ باسوادی ۹۷.۳درصد و تعداد بیسوادان ۶۶۸ هزار و ۸۰۰ نفر است. در گروه سوم درصد باسوادی ۹۷.۴ و تعداد بیسوادان دو میلیون و ۶۹۲ هزار نفر است. باقرزاده ادامه داد: نرخ سواد در ۱۲ استان بالای ۹۷ و در ۸ استان بالای ۹۸درصد است. نرخ رشد عمومی باسوادی طی سالهای ۹۱ تا ۹۵ حدود ۲.۸۵درصد است. این در حالی است که میانگین ۱۵ساله جهانی میگوید رشد باسوادی یک درصد بوده است و این رقم در مدت مشابه قبل از خود در ایران ۰.۲درصد است. او به این پرسش که آیا آمار کل بیسوادان ۸ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر است؟ پاسخ داد: بله، طبق شاخص سواد در گروه سنی 6 سال به بالا این نرخ صحیح است اما باید توجه کرد که تقریبا ۶ میلیون نفر بالای ۵۰ سال هستند که جامعه هدف ما نیستند. همچنین آمار کمسوادان ۱۰میلیون نفر است.
دایی مظهر جامعه مدنی
همزمان با انتخاب علی دایی به عنوان بهترین مهاجم همه ادوار بازیهای آسیایی، وی به اداره آگاهی فراخوانده شد تا درباره پولهایی که از مردم برای زلزلهزدگان کرمانشاه جمعآوری کرده توضیح دهد. اعتماد در این باره مینویسد: علیدایی همیشه تصریح کرده که فعالیتهای دخل و خرجش کاملا شفاف بوده و همه مدارکش موجود است. ضمن اینکه مردم خودشان تصمیم گرفتهاند به شخصی که مورد اعتمادشان بوده پول بپردازند. این پول متعلق به مردم است نه دستگاههای دولتی اول از همه این حس را به جامعه القا میکند که نهادهای مدنی در کشور هیچگونه مشروعیتی ندارند و به رسمیت شناخته نمیشوند. انگار قرار نیست که مردم بتوانند خودشان برای خودشان یک کاری بکنند. همیشه باید یک نیروی فراتر و خارج از جامعه و مردم، خودش را هرطور شده در دل ماجرا جا کند و باید و نبایدها را مطرح کند؛ از طرف دیگر جایگاه علی دایی به عنوان کسی که سالهاست جزو محبوبترین چهرههای مردمی این مملکت به حساب میآید مطرح میشود. کافی است به بازخورد احضار علی دایی در کانالها و سایتهای رسمی و غیر رسمی نگاه کنید و ببینید مردم بلافاصله چه واکنشی دارند. مطلقا هیچ کس در این کشور تصور نمیکند که یکی از ثروتمندترین آدمهای کشور، که البته هر چه به دست آورده از طریق فوتبال و تلاش خودش بوده، بخواهد با این حربه پولی به جیب بزند. این دورترین تصوری است که میشود در مورد علی دایی داشت. افکار عمومی در مورد احضار علی دایی حقیقتا دچار چالش شده و طبیعتا از خودش میپرسد این همه فساد اقتصادی در کشور جریان دارد و مسوولان به جای مقابله با آنها میروند سر وقت کسی که همه فعالیتهای اقتصادیاش شفاف است؟ میروند سراغ کسی که دارد به مردم زلزلهزده کمک میکند؟ مردمی که بعد از گذشت این همه وقت از وقوع حادثه درگیر مشکلات اولیه زندگیشان هستند .
ایران
سرداری دین مدار
ایران به مناسبت نود و هفتمین سالگرد شهادت کلنل پسیان مینویسد: کلنل پسیان را میتوان مشهورترین ایرانی ضداستبداد و استعمار سده اخیر دانست که بهرغم دینداری و ایراندوستی، سابقه رسمی فراگیری علوم دینی در پرونده خود ندارد. برخلاف تصور رایج، هرچند کلنل مردی ایراندوست بود، اما مسائل دینی و شرعی را نیز بهشدت مورد توجه قرار میداد. نمونه بارز این اقدام، فعالیت ویژه او در دوران حضور در خراسان برای جلوگیری از حیف و میل شدن اموال آستان قدس رضوی است. برای نشان دادن لایههای مذهبی اندیشه کلنل پسیان، قبل از هر چیز باید به بررسی ریشههای تاریخی و خانوادگی او پرداخت. خاندان پسیان از قدیم به دو خصلت دینداری و ایراندوستی در منطقه خود مشهور بودهاند. نمونه بارز دینداری این خاندان، عموی کلنل مرحوم «محمدعلیخان میرپنج» است که شاعر و مرشد سلسله ذهبیه در تبریز محسوب میشد. همچنین بر اساس اسناد تاریخی موجود، کلنل پسیان و پدر وی نیز، از جمله دراویش این سلسله به شمار میرفتهاند. درباره میهنپرستی ایشان نیز باید گفت، «شهادتطلبی خانوادگی» بخشی از سنتها و میراث ماندگار آنان به شمار میرفت. درباره دینداری خود کلنل پسیان نیز باید گفت، اقدامات وی در دوره حکومت برخراسان گواه بزرگ این امر است. صرفنظر از جریان تلاش او برای کوتاهکردن دست افراد نادرست از درآمدهای آستان قدس رضوی، با تمام تلاش دشمنان برای نابودکردن آثار گرایشهای مذهبی وی، چندین نمونه بارز دیگر نیز برای استناد وجود دارد. یکی از این موارد، لغو حکومت نظامی اعلام کرده به منظور شرکت مردم در تعزیه امامحسین(ع) است.
رسالت
آخرین وضعیت ساماندهی متکدیان تهران
بر اساس بند 5 ماده 55 قانون، شهرداری موظف است افراد بیخانمان و متکدیان حرفهای را جذب کند و توانمندسازی صورت گیرد، البته در این راستا بهزیستی، کمیته امداد و 11 ارگان دیگر نیز موظف به فعالیت هستند اما برگشت مجدد این افراد به خیابانها شاید به خاطر نقص قانونی است که وجود دارد و به ازای آن مجازات این افراد در اختیار شهرداری نیست.
تیر ماه امسال بود که علی صادقی، معاون حمایت های اجتماعی سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران از اجرای طرح ویژه ساماندهی متکدیان پایتخت خبر داد. وی در تشریح جزئیات این طرح گفته بود: روزانه حدود 50 متکدی از سوی شهرداری تهران جذب و به مراکز نگهداری تحویل داده میشوند، با توجه به افزایش تعداد افرادی که از عواطف مردم سوء استفاده میکنند و در این قالب شغلی برای خود تعریف کردهاند، مجموعه دستگاههای مسئول تصمیم گرفتند تا با راهاندازی ساختمان جدید مجتمع فوریتهای خدمات اجتماعی در منطقه 9، طرح ساماندهی متکدیان پایتخت را به طور ویژه اجرا کند. معاون حمایتهای اجتماعی سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران تاکید کرده بود که پس از جذب آسیب دیدگان اجتماعی و انتقال افراد به ساختمان مجتمع فوریتهای خدمات اجتماعی، مسئولیت رسیدگی به آسیب دیدگان که محوریت آنها را متکدیان تشکیل میدهند، با توجه به شرایط مشخص می شود به طور مثال، فردی که بیمار یا معلول باشد به بهزیستی و وزارت بهداشت ارجاع داده می شود و متکدیان حرفه ای که بیماری خاصی نداشته باشند به سامانسراهای شهرداری منتقل میشوند.
تصویب FATF به مصلحت کشور و نظام نیست
آیتالله علوی گرگانی استاد برجسته حوزه علمیه قم گفت: تصویب FATF به مصلحت کشور و نظام نیست. وی در دیدار جمعی از اساتید مرکز اقتصاد مقاومتی حوزه علمیه قم ادامه داد: در جریان برجام عملکرد دشمن را همه دیدند که چگونه عمل کرد و به چه نتیجهای رسید و تا به حال هم نتوانستهاند این قرارداد را سروسامان دهند، دقیقاً همان موضوعی که مقام معظم رهبری و مرحوم امام بارها فرمودند صحیح است که هر مقدار ما حالت انقیاد و عقبنشینی داشته باشیم آنها تقاضای بالاتر میکنند و اگر به همین ترتیب پیش رود نهایتاً دیگر هیچ اختیاری برای ما باقی نمیگذارند. آیتالله علویگرگانی عنوان کرد: نباید اختیار امور مالی کشور را به دست دشمن بدهیم و این مطلب واضح و مشخص است اگر هم نیاز به تصویب قوانین مالی است این قوانین به صورت داخلی و با نظارت خود ما باشد. استاد برجسته حوزه علمیه قم با اشاره به قرارداد FATF، گفت: بنده نظرم این است که با توجه به اشارات مقام معظم رهبری و راهنمایی ایشان و بیانات مراجع عظام تقلید تصویب این قرارداد به مصلحت کشور و نظام نیست و من از نمایندگان مجلس میخواهم که همیشه زیر نظر رهبر معظم انقلاب حرکت کنند و راهنماییهای ایشان را در کارها مدنظر قرار دهند.
همایش ملی تبیین حقوق شهروندی در ارومیه برگزار میشود
دبیر علمی چهارمین دوره همایش ملی تبیین حقوق شهروندی در ارومیه گفت: چهارمین دوره همایش ملی تبیین حقوق شهروندی در ارومیه با مشارکت مراکز دانشگاهی، علمی و نهادها و دستگاههای اجرایی و گروههای مرتبط پژوهشی این نهاد و نظارت اداره کل مطالعات فرهنگی جهاد دانشگاهی کشور برگزار میشود. وی با اشاره به اینکه این همایش با محور ویژه شهروند ایرانی، حقوق و تولید ایرانی برگزار میشود، افزود: توسعه و حقوق شهروندی، اشتغال و حقوق شهروندی، خودکفایی و حقوق شهروندی، امنیت سرمایه و حقوق شهروندی، کسب و کار مجازی و حقوق شهروندی و سیاست اقتصادی، اقتصاد سیاسی و حقوق شهروندی از دیگر محورهای اصلی این همایش ملی است.