پاپ در انتخاب کشیش برای چین محدودیت را پذیرفت
همه قدرتهای جهان مجبور به پذیرش چین بهعنوان ابرقدرت شدهاند و این ماه نوبت واتیکان بود تا بهعنوان یک ابرقدرت نرم با چین به مذاکره بنشیند که در نتیجه آن یک قرارداد مبهم و غیر شفاف بین آنها شکل بگیرد. این عهدنامه پس از سالها مذاکره بینتیجه بین واتیکان و چین درباره انتخاب کشیش در چین ایجاد شد.
این توافق باعث خشم کسانی شده است که معتقدند امکان هیچ گونه مصالحهای با دولت چین وجود ندارد چرا که تعداد زیادی کشیش در این کشور در زندانها حبس شدهاند و این قرارداد هیچ کمکی به آنها نمیکند. از طرف دیگر چنین عهدنامهای به معنای روابط ردیپلماتیک کامل بین چین و واتیکان نیست زیرا پیشنیاز چنین روابطی عدم شناسایی استقلال تایوان توسط واتیکان است.
سرکوب کلیسای مستقل کاتولیک در چین شاید به شدت برخورد حکومت با بوداییهای تبت یا مسلمانان در شین جیانگ نباشد اما برخورد با کلیسا در حوزههای گوناگون در سالهای اخیر افزایش پیدا کرده است.
در کشوری که دین مسئله مهمی تلقی میشود انتخاب کشیشها میتواند باعث تنش خشونت آمیز باشد. اگرچه تعداد کاتولیکها در چین حدود ۱۲ میلیون نفر است اما آنها حدوداً ۸ برابر بیش از پروتستانهای این کشور هستند. تعداد کلیساهای کاتولیک در چین اگرچه به صورت دقیق قابل شمارش نیست اما پس از دوران سرکوب مائو، تعداد آن با روند افزایشی روبه رو بوده است.
بر اساس تخمینها طی ۱۵ سال آینده چین دارای بزرگترین گروه مسیحیان در دنیا خواهد بود و این مسئلهای نیست که موردپسند شی جین پینگ باشد چرا که او در حزب کمونیست با عنوان حامی دین سنتی چین شناخته میشود. بنابراین مذاکرات بین چین و واتیکان برای هردوطرف از اهمیت خاصی برخوردار است.
واتیکان در قرن ۲۰ با کمونیسم درگیر بود و اکنون با چالش اقتدار ملی چین روبه رو شده است؛ اقتداری که از تکنولوژی برای کنترل اخلاقیات و تصورات شهروندان خود استفاده میکند. بسیار سخت است که بتوان برای این مقابله در آینده پیروزی انتخاب کرد اما قرارداد اخیر نشان داد این دو رقیب میتوانند درباره مسائل مهم بدون خشونت به توافق برسند.