مرور مطبوعات / آیا موضوع همه خطبههای نماز جمعه هماهنگ شده است؟
28 مهرماه 1397
واکنش حسن عباسی به حکم دادگاه وی، اظهارنظرها درباره ورود بانوان به ورزشگاهها و نظرات یک آیتالله درباره آموزش و پرورش از مطالب مورد توجه مطبوعات امروز بود. «مراقب افراد نفوذی در آموزش و پرورش باشید»، «پاسخی به دکتر علی مطهری در مورد عزاداری هفتم صفر»، «توضیحات وزارت علوم درباره مدرک تحصیلی هاشمی»، «مردان دانشگاه از مریخ نیامدهاند»، «حرف آخر را قانون میزند نه اظهارنظرها»، «اجازه ورود بانوان به استادیوم نباید مقدمهای برای ادامه گناهان شود»، «تریبون انسجام نه افتراق»، «قوه قضائیه باید اصلاح شود»، «حالا نوبت خانمها است»، «فعالان و کاهلان عرصه فرهنگ!» و «گفتوگو با اولین معاون زن در شهرداری تهران» عناوین برجسته شمارههای امروزند.
گفتوگو با اولین معاون زن در شهرداری تهران
با حکم شهردار تهران، «سکینه اشرفی» معاون برنامهریزی، توسعه شهری و امور شورای شهرداری تهران شد. اشرفی پیش از این معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری سیستانوبلوچستان بود. شرق بدین مناسبت مصاحبهای با وی انجام داده است. اشرفی در پاسخ به این سؤال که چقدر دولت یازدهم و همچنین شورای پنجم و شهرداری را در بهکارگیری زنان موفق میدانید و چقدر تخصیص سهمیه برای بهکارگیری زنان در شغلهای مدیریتی مهم است، گفت: اینکه دولت و شهرداری جدید در بهکارگیری زنان موفق بوده است نیاز به تحقیق و پیمایش دارد که من انجام ندادم و تحقیقی را هم که دیگران انجام داده باشند، مطالعه نکردم، ولی شاید یکی از راههای تشخیص موفقیت یا عدم موفقیت این باشد که بررسی کنیم آیا تخصیص سهمی که برای مدیران زن در نظر گرفته شده بود انجام شده یا نه و مسلم است که به این سهم نرسیدهایم و حداقل شعار دولت در اختیار قرار دادن بسیاری از مناصب به زنان اتفاق نیفتاده. البته این نکته را باید بگویم که چه در زمان مدیریت در استان سیستانوبلوچستان و چه در زمان کار در سازمان برنامهوبودجه زنانی بسیار موفق را دیدم که دیده نشدند و این سقف شیشهای را حس کردم که همیشه وجود داشته و الان هم وجود دارد. اینکه سهمیهای برای زنان باید در نظر گرفته شود یا نشود را باید در یک نکته جستوجو کرد. زنان به دلیل عدم پشتیبانی شبکهای نیاز به تخصیص سهمیه دارند. وقتی یک منصب مدیریتی خالی میشود، شبکهای از مردان وجود دارد که افراد مختلفی را در نظر دارند و به صورت مداوم این افراد را برای تصدی مناصب معرفی میکنند. عدم شناخت از قابلیت زنان و اینکه چنین فرصتی برای زنان هرگز وجود نداشته که بتوانند در پستهای مدیریتی خود را نشان دهند، بنابراین در ذهن افراد هم این مهم نقش نمیبندد که زنان بهعنوان یک مدیر میتوانند این مناصب خالی را پر کنند. شاید این سهم 30 درصدی برای مدیریت زنان که طرح شده است باعث شود که زنان موفق و متخصص مورد توجه قرار بگیرند.
فعالان و کاهلان عرصه فرهنگ!
سیدحجت مهدویسعیدی نیز درباره وظایف اهل فرهنگ و نقد آنان مینویسد: انشراح صدر و شناخت دقیق و جامع فرهنگ جهانی و تعامل سازنده با آن از جمله مختصات و مشخصات فرهنگ پیشرو و فعال است. بهواقع در پرتو آموزهها و ایستارهای فرهنگی است که میتوان دانایان و نادانان و فعالان و کاهلان فرهنگ را شناخت و از باب تحکیم قانون شایستهسالاری، زمام فرهنگ را به دست دانایان و فعالان سپرد، تا امر نابسامان فرهنگ در کشور قدری سامان یابد و بهنجار شود. اما کاهل کیست!؟ به لحاظ روانشناختی کاهل کسی است که از فرهنگ و رخدادهای فرهنگی چیزی نمیداند و در رخوت خود نمیخواهد هم بداند! کاهلان نسبت به هر نوآور و نوآوری عبوس و بدخلقاند و در حیطه مسئولیتهای خویش! به شگردهای مختلف انحصارگرا و کهنهاندیش و تنگنظرند! باید توجه کرد توسعه پایدار و متوازن با همه جوانب و جوامع خود در دل فرهنگ پیشرو و فعال است که اتفاق میافتد و فرهنگ توسعه با توسعهاندیشان و فعالان نواندیش است که راه را برای هر زندگی بهتر و گشایندهتر میگشاید. با این دید و داوری؛ مشتغلان و متعاطیان و فعالان فرهنگ باید در درجه نخست فرهنگ و ادوار و اطوار نظری و تاریخی آن را به نیکی دریابند تا معنای لطیف و رفیع آن را به سطحیت و ابتذال و کژکارکردهای نهادی فرو نلغزانند. از مدرسه غنی و قوی فرهنگ ایرانی-اسلامی فعالانه بسیار میتوان آموخت و بسیار از آن رهتوشه گرفت که از جمله این آموختهها و رهتوشههای کثیر، گسست و فاصلهگیری از مباحث مهمل و تکثیر مقولات منقضیشده است، مسائلی که اکنون دیگر در پیشگاه عقل و جهان نوین محلی از اعراب ندارد و تجدید و بازپروری آن نشانه بیرونافتادگی از زمان و تاریخ است. کاهل شخصی است که در زندان مفاهیم محدود، حرف مکرر میزند و متزاید و متکثر، عمل قالبی بیثمر انجام میدهد و نهایتا آشفتگی مزمن و بحران مخاطب میآفریند. درباره فرهنگ پیشرو بشری و گروه فعالان و کاهلان آن، خاصه وجود این اپیدمی در فرهنگ معاصر ایران میتوان بسی بیش از این، داد معنا داد و به بسط سخن نشست، اما مجال کوتاه این یادداشت تفصیل آن را برنمیتابد.
حالا نوبت خانمها است
سیده فاطمه ذوالقدر عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: رئیسجمهور قطعا هفته آینده وزرا را به مجلس شورای اسلامی معرفی خواهند کرد؛ وزارتخانههایی که بسیار کلیدی هستند و بر اقتصاد تأثیرگذارند. افرادی که معرفی میشوند، یک هفته وقت دارند در کمیسیونها رایزنی و برنامههای خود ارائه کنند. او در پاسخ به این سؤال که آیا میتوان برای وزارتخانههایی که قرار است وزرای آنها معرفی شوند، از ظرفیت زنان نیز استفاده کنیم، عنوان کرد: قطعا میتوان از خانمها وزیری را معرفی کرد. زنان ثابت کردهاند مدیران کارایی هستند و نشان دادهاند در زمینههای مختلف میتوانند بهشدت فعال باشند. چه در زمان معرفی وزرا در ابتدای دولت دوازدهم و چه امروز به رئیسجمهور نامه نوشتیم حال که چهار وزیر معرفی میشوند، این حق نیمی از جامعه است که از بین آنها وزیری انتخاب شود. آقایان آزمونوخطای خود را پس دادهاند و حالا نوبت خانمهاست که برای وزارت معرفی شوند؛ زیرا آنها نشان دادهاند چه مدیران، کارشناسان و اندیشمندان قدرتمندی هستند.
قوه قضائیه باید اصلاح شود
حسن عباسی خواستار اصلاح قوه قضائیه شده است. این جزء معدود مواردی است که یک اصولگرا چنین اظهارنظری درباره قوه قضائیه میکند و خواستار اصلاح ساختاری آن میشود. عباسی بهتازگی برای اتهام توهین به رئیسجمهوری، به هفت ماه زندان محکوم شده است. هواداران این سخنران اصولگرا که خودش را با عنوان تئوریسین «دکترینال بدون مرز» معرفی میکند، با ساخت هشتگ «حسن عباسی تنها نیست»، به دولت و بهویژه وزارت اطلاعات تاختهاند که چرا از حسن عباسی شکایت کرده است. این هواداران حتی مدعی شدهاند دولت میخواهد جلوی آزادی بیان را بگیرد و حسن عباسی را به زندان بیندازد. این در حالی است که مرجع طرحکننده شکایت، هیچ ارتباطی با مرجع صدور حکم ندارد. او گفته است: یکی از شکایتها این بوده که بنده تفاوت صحبتهای آقای رئیسجمهور که میگوید مبنای علوم، اسلامی و غیراسلامی ندارد را با صحبتهای رهبری که میفرمایند باید مبنای علوم توحیدی باشد، نشان دادم و دادگاه هم با توجه به مستنداتی که ارائه شد، تأیید کرد حرف ما درست است. آنچه دادگاه مدعی بود، این است که چرا گفتهاید نظر فلانی با نظر رهبری تفاوت دارد. در این چند سال، تقریبا ماهی نبوده که دادگاه نرفته باشم و با مشکلات قوه قضائیه از نزدیک دستوپنجه نرم نکرده باشم. قوه قضائیه باید اصلاح شود، ولی در این بین که مطالبه اصلاح آن را داریم، باید حواسمان باشد جریان مطالبه بوی انقلاب بدهد و ضدانقلاب نتواند از آن سوءاستفاده کند. خیلی از این جریانها زمانی نقد به قوه را شروع کردند که پای معاونان و همکاران خودشان به قوه قضائیه افتاد و انتقاد به قوه در ادبیاتشان خیلی دیرپا نیست. فرق ما این است که من و امثال من، نباید در ادبیات مطالبهگری عدالتخواهان مهم باشیم و اصلاح قوه قضائیه جمهوری اسلامی باید مهم باشد.
اعتماد
تریبون انسجام نه افتراق
حجتالاسلام محسن غرویان درباره جایگاه نماز جمعه در تصمیمگیریهای نظام مینویسد: وقتی در کشور تریبونی با اهمیت تریبونهای نماز جمعه وجود دارد باید بیش از دیگر تریبونها بر مسیر قانونی تاکید کند و در این مسیر، ائمه جمعه نیز از ابراز نظرهایی که قانون را تحت تاثیر قرار میدهد، پرهیز کنند چرا که اگر فتح باب شد که قانونی در مجلس تصویب شود و برخلاف آن فضاسازی صورت بگیرد قطعا بازخورد مثبتی در جامعه ندارد و حتی این موضوع میتواند توهین به رای و تصمیم نهادها بهویژه قوه مقننه و نمایندگان مجلس محسوب شود. نباید فراموش کنیم ما همه عضو یک خانواده هستیم و این درست نیست که یکی از اعضا این احساس را داشته باشد که تصمیمش مورد بیتوجهی قرار گرفته است. مساله دیگری که لازم است به آن توجه شود این است که امروزه تمام دنیا با وجود رسانههای مختلف به یکدیگر مرتبط شدهاند و طبیعی است که همه مواضع در رسانههای بینالمللی رصد میشود؛ از آنجایی که تریبون نماز جمعه یک تریبون حکومتی یا به عبارت دیگر بلندگوی نظام معرفی شده است آنچه از تریبونهای نماز جمعه مطرح میشود، میتواند مهم باشد لذا اگر قرار باشد از این بلندگو صدایی برخلاف رای نمایندگان ملت بلند شود این موضوع میتواند فاصله میان مردم و نماز جمعه را بیشتر کند و البته در عرصه بینالمللی نیز وجهه خوبی برای کشور ما ندارد. در پایان باید بار دیگر به این نکته تاکید کرد که ما باید به رای و قوانین کشور ملتزم باشیم لذا بهتر است در تریبونهای نماز جمعه موضوعات به گونهای مطرح شود که نشاندهنده انسجام ما باشد نه افتراق.
اجازه ورود بانوان به استادیوم نباید مقدمهای برای ادامه گناهان شود
حجتالاسلام عبدالله حاجیصادقی، نماینده ولیفقیه در سپاه گفت: احترام و تکریم بانوان یکی از آموزههای دینی است و شخصیت خانمها باید حفظ شود. آیا واقعا آن افراد میخواهند بانوان در داخل استادیوم شاد شوند یا دیگران به وسیله آنها شاد شوند؟ معتقد هستم این کار نباید مقدمهای برای قباحتزدایی از برخی گناهان شود که این کار بدی است. اقدام برخی مدیران برای اجازه ورود بانوان به استادیوم نباید مقدمهای برای ادامه گناهان شود.
آیا موضوع همه خطبههای نماز جمعه هماهنگ شده است؟
فائزه عباسی نیز گزارشی فراهم کرده است درباره شخصیتها و سمتهای مختلف بهخصوص نهاد نماز جمعه که درباره لوایح اخیر مجلس موضعگیریهای مختلفی داشتهاند. در بخشی از این گزارش آمده است: فارغ از نوع انتقادهایی که مطرح میشود وقتی به خطبههای نماز جمعه میرسیم این سوال در ذهن نقش میبندد که آیا آنچه در خطبههای نماز جمعه بیان میشود با هماهنگی از سوی ستاد نماز جمعه یا مشورت با سایر قوا و… است؟ این موضوعی بود که آن را با حجتالاسلام سیدرضا اکرمی نماینده سابق مجلس و چهره سیاسی اصولگرا درمیان گذاشتیم. او در این رابطه به اعتماد گفت: ما 900 نماز جمعه در سراسر کشور داریم. آنطور که من میدانم آنچه در نماز جمعهها مطرح میشود براساس اطلاعات شخص خود امامان جمعه است. البته به آنها بولتنهایی داده میشود که در آنها درباره مسائل روز بحث شده است اما این به معنای آن نیست که یکسری صحبتها از سوی ستاد نماز جمعه یا هر ارگان دیگری به ائمه جمعه دیکته شود. از همین منظر هم هست که برای مثال میبینیم علاوه بر صحبتهای مختلف امام جمعه اصفهان بعد از تصویب لایحه CFT مجلس از این لایحه حمایت کرد و در مقابل امام جمعه مشهد در باب مخالفت با آن صحبت کرد.او ادامه داد: این موضوع نشان میدهد آنچه از تریبونهای نماز جمعه بیان میشود، نظر خود ائمه جمعه است. بنابراین نمیتوان گفت آنچه در نمازجمعهها میگذرد و آنچه بیان میشود محصول یک ارگان یا نهادی که وظیفه هماهنگ کردن و تدوین سیاستی خاص داشته باشد، نیست. بنابراین این اظهارنظرها برگرفته از مطالعات شخصی امامان جمعه است که برخی با اطلاعات کامل مطرح میکنند و برخی هم بدون آنکه بر موضوعی مسلط باشند ابراز عقیده میکنند.
مردان دانشگاه از مریخ نیامدهاند
اعتماد در گفتوگو با ژاله شادیطلب، جامعهشناس، نگاهی انداخته است به نابرابریهای جنسیتی رتبهها و فرصتهای شغلی دانشگاه. در بخشی از این مصاحبه آمده است: منِ استاد اگر حوزه مورد علاقهام زنان باشد، جو فرهنگی دانشکدهها به من بابت کارهای علمیام امتیازی نمیدهد. در بهترین حالت من یک اکتیویست هستم و حتی گاهی به شما نشان میدهند که از نظرشان شما پژوهشگر، اندیشمند یا معلم نیستید. برای همین در کمیتههای منتخب به افرادی نیاز داریم که به حوزههای مورد نظر مسلط باشند یا دستکم نگرش منفی به آن نداشته باشند و مثلا این قضاوت منفی را در ذهن نداشته باشند که: اینکه مدام در حوزه زنان کار میکند! در جریان این پژوهش کسی که حتی در رشته فنی استاد تمام شده و مثلا مقالهاش در حوزه کامپیوتر بوده میگفت که چون من زن بودم پروندهام به جای اینکه مثل بقیه شش ماه در کمیته بماند، سه سال ماند. یعنی به صرف زن بودن این آدم، جو فرهنگی حتی بر روی رعایت نوبت پرونده او هم تاثیر میگذارد. ضمن اینکه تعدادی از زنان که در رشتههای فنی استاد شده بودند صراحتا از تبعیضهایی که کمیته در دادن امتیازها قایل شده بودند برای من گفتهاند و تعدادی از آنها را نوشتهام. اما وقتی به حوزه علوم انسانی میآییم همه اینها پررنگتر میشود. ببینید مقاله فیزیک را نمیتوانند خیلی کاری کنند اما در رشتههایی مثل روانشناسی، مردمشناسی، اقتصاد و … این قضایا پررنگتر میشود.
جمهوری اسلامی
توضیحات وزارت علوم درباره مدرک تحصیلی هاشمی
چندی پیش وزارت راه و شهرسازی در راستای مبارزه با فساد در سیستم نظام مهندسی استان تهران اقدام به شفافسازیهای گسترده کرد که در این بین جعلی بودن مدارک «سیدمهدی هاشمی» رئیس سابق سازمان نظام مهندسی و رئیس کمیسیون عمران مجلس در دوره نهم اعلام شد. دانشگاه امام حسین بلافاصله در نامهای خطاب به حراست سازمان نظام مهندسی استان تهران اعلام کرد که مدرک وی در رشته کارشناسی عمران با تاریخ فارغ التحصیلی 03/08/1372 از این دانشگاه مورد تایید نیست. وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز جعلی بودن مدرک «سید مهدی هاشمی» را تایید و اعلام کرد: مدرک دکتری وی هم به لحاظ مقررات آموزشی دورههای تحصیلات تکمیلی و هم به لحاظ محل تحصیلی نامبرده (پژوهشگاه منحله شاخص پروژه) که بدون مجوز شورای گسترش آموزش عالی انجام شده، غیرقانونی است. عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی هم با توجه به جعلی بودن مدارک دانشگاهی هاشمی اقدام به لغو پروانه اشتغال به کار مهندسی وی کرد. هاشمی هم در واکنش به این اقدام آخوندی ضمن اینکه اعلام کرد مدرکش جعلی نیست، مدعی شد این مدرک خود را به دستگاههای اجرایی ارائه نکرده است که بلافاصله فرم اطلاعات هاشمی در عضویت سازمان نظام مهندسی منتشر شد که در آنجا مدرک عمرانش ثبت شده بود.
پاسخی به دکتر علی مطهری در مورد عزاداری هفتم صفر
حجتالاسلام هادی سروش مدرس حوزه علمیه قم در یادداشتی به یادداشت دکتر علی مطهری نایب رئیس مجلس درباره عزاداری هفتم صفر پاسخ داده است که در بخشی از آن آمده است: درباره نوشته جنابعالی در مورد هفتم ماه صفر ملاحظاتی را تقدیم مینمایم. در مورد دو نکته مهم که در نوشتهتان آوردهاید با شما همراه و هم فکر هستم؛ اول؛ در مورد اشتهاء نابحق به ترویج عزاداری و غم در جامعه. دوم؛ در مورد بیمحتوا بودن قسمت قابل توجهی از برنامههای صداوسیما در ایام مربوط به اهلبیت(ع). و اجازه دهید اضافه کنم که این پدیده منفی وقتی بیشتر منفی میشود که در اکثر برنامههایشان، ترویج از مداحان بیسوادی میشود که از مسیر صحیح مداحی فاصله گرفتهاند. این دو مورد از نوشتهتان جای قدردانی دارد و از ادامه این تفکر رسا و زیبا استقبال میشود.
رسالت
مراقب افراد نفوذی در آموزش و پرورش باشید
آیتالله العظمی مکارم شیرازی با بیان اینکه مراقب افراد نفوذی در آموزش و پرورش باشید، گفت: باید مراقب آسیبهای اجتماعی باشیم، انتقال فرهنگ غربی در قالب برنامههای مختلف همچون ۲۰۳۰ از آسیبهای امروز است و این سند آسیبی در لباس خدمت بود، غربیها در لباس خدمت به ما ضربه میزنند. وی فضای مجازی بی بند و بار را جزء مهمترین آسیبها در زمان کنونی دانست و تصریح کرد: این فضا در زمینههای اخلاقی، اعتقادی، سیاسی و اجتماعی آسیب زیادی دارد، دشمن اکنون در حال سوء استفاده از فضای مجازی است و اطلاعات نامطلوب به سرعت منتقل میشود. باید مراقب آسیبهای اجتماعی باشیم، انتقال فرهنگ غربی در قالب برنامههای مختلف همچون ۲۰۳۰ از آسیبهای امروز است و این سند آسیبی در لباس خدمت بود، غربیها در لباس خدمت به ما ضربه میزنند.