برای نخستین بار در تاریخ مصر، مسجد جامع الازهر بسته شد
برای نخستین بار در تاریخ مصر، مسجد جامع الازهر بسته و پخش اذان از این مسجد ممنوع شد.
برای نخستین بار درتاریخ مصر، نیروهای امنیتی، مسجد جامع الازهر را بر روی نمازگزاران در ماه مبارک رمضان بستند. به گزارش شبستان به نقل از برخی منابع عربی، نیروهای امنیتی برای جلوگیری از تظاهرات علمای الازهر و نمازگزاران دست به این اقدام زدند. قرار بود پس از نماز ظهر علمای الازهر و نمازگزاران از مسجد جامع الازهر در حمایت از شرع و محکومیت انقلاب نظامی به سمت میدان رابعه عدویه بروند. نیروهای نظامی همچنین از پخش اذان از مسجد جامع الازهر جلوگیری کردند که این اقدام آنها بی سابقه بوده است.
نشست فوقالعاده اخوانیهای سراسر جهان در ترکیه
ااین در حالی است که همزمان با ادامه تنش ها در مصر، رهبران اخوان المسلمین در سراسر جهان، نشست فوق العادهای را در ترکیه برای بررسی آخرین تحولات مصر و مساله برکناری محمد مرسی از قدرت برگزار کردند. به گزارش ایسنا به نقل از الجزیره، منابع آگاه در اخوان المسلمین اردن با اعلام این خبر تاکید کردند که این نشست روزهای شنبه و یکشنبه و با حضور رهبران بلند پایه اخوان المسلمین در سراسر جهان به ویژه در کشورهای عربی برگزار شد. در این نشست که ترکیه میزبانی آن را بر عهده داشت، شرکت کنندگان در خصوص اوضاع مصر به ویژه برکناری محمد مرسی، رئیس جمهوری سابق این کشور ازقدرت و دلایل شکست اخوان المسملین در مصر و نیز آینده این گروه، گفتوگو کردند.
علاوه بر این گفتوگو درباره راههای کاهش نتایج بحران مصر و اقدامات آینده اخوان المسلمین در این کشور از جمله موضوعات دیگر نشست فوق العاده اخوان المسلمین در ترکیه بود. شبکه خبری المیادین نیز گزارش داد: شرکت کنندگان در این نشست، درباره سند صادر شده از سوی “مرکز بینالمللی مطالعات و آموزش”، شاخه برنامهریزی “اخوان المسلمین جهانی” مبنی بر اینکه جنبش حماس از حوادث اخیر مصر بیشترین ضرر را کرده، گفتوگو کردند.
اخوان المسلمین جهان: شکاف بین مرسی و سلفی ها، دلیل شکست او است
در این سند همچنین اعلام شده است که بارزترین دلایل شکست اخوان المسلمین در مصر اختلاف میان جریانهای اسلامگرای این کشور و گسترش شکاف میان این گروه با احزاب سلفی است. در سند مذکور ضمن توصیف سناریوی “نظامی شدن درگیریها در مصر” به اقدامی “فاجعه آمیز”، تاکید شده که این امر در نهایت به نابودی مصر درست شبیه آنچه که در سوریه رخ داد، میانجامد. درباره جزئیات پایانی نشست اخوان المسلمین در ترکیه اطلاعاتی در دست نیست، اما منابع آگاه در اخوان المسلمین اردن اعلام کردند که به احتمال زیاد رهبران اخوان المسلمین در ترکیه درباره گامهایی برای حمایت از این گروه در مصر و محمد مرسی توافق کردند.
این نشست همزمان با تظاهرات اعلام همبستگی با اخوان المسلمین در شماری از کشورهای جهان و تجمع طرفداران این گروه در میدانهای قاهره و شهرهای دیگر مصر برگزار شد. در این نشست راشد الغنوشی، دبیرکل جنبش النهضه تونس به عنوان رئیس دفتر سیاسی اخوان المسلمین جهان انتخاب شد و این بدین معناست که الغنوشی فرد شماره دو اخوان المسلمین در سراسر جهان شد. الغنوشی در دهه هشتاد پس از اتمام تحصیلاتش در رشته فلسفه در فرانسه به تونس بازگشته و جنبش اسلامی النهضه را تاسیس کرد وی در سال 1981 به عنوان رئیس جنبش النهضه در تونس انتخاب شد و بار دگیر در سال 2007 پس از یکبار سرکوبی این جنبش و سفر رهبران آن به خارج از تونس، به عنوان دبیرکل این جنبش ابقا گردید. الغنوشی در حال حاضر ریاست جنبش حاکم النهضه در تونس را برعهده دارد.
“اخوان المسلمین جهانی” یک جنبش فراملی اسلامگراست که در بسیاری از کشورهای عربی بزرگترین جریان اپوزیسیون به شمار میرود. اخوانالمسلمین قدیمیترین و بزرگترین گروه سیاسی اسلامی است که در سال ۱۹۲۸ میلادی مصادف با سال ۱۳۴۷ قمری در شهر اسماعیلیه مصر و به رهبری “حسن البنا” بنیان نهاده شد و سپس فعالیت خود را به قاهره و سایر نواحی مصر و از آنجا به دیگر کشورهای عربی و اسلامی گسترش داد. اقدام البنا در تشکیل اخوان المسلمین در واقع واکنشی به سقوط حکومت اسلام گرایان (عثمانیها) در ترکیه در سال 1924 بود که هدف آن پایبندی به اسلام به عنوان شیوهای کامل برای زندگی انسان بود. سند تاسیس گروه اخوان المسلمین در سال 1982 رسما با امضای مصطفی مشهور، پنجمین رهبر این گروه و پس از فرار وی به آلمان از ترس بازداشت در مصر اعلام شد. اما بخش ارتباطی این گروه با جهان اسلام به دست حسن البنا تاسیس شد. این گروه موفق شد سازمانهایی را در جهان اسلام با تلاشهای سعید رمضان، داماد البنا به دلیل روابط خوبش با کشورهای منطقه و جهان، از اندونزی تا مراکش تاسیس کند.
کمپین “انقلاب ژوئیه” علیه اخوان المسلمین مصر که پس از ترور جمال عبدالناصر، رئیس جمهوری پیشین مصر آغاز به کار کرد، شماری از رهبران اخوان المسلمین را به فرار از مصر به کشورهایی چون لبنان، کویت، عربستان و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس و نیز تاسیس شرکتها و موسسات اجتماعی و فرهنگی در این کشورها واداشت. درباره برخی از دلایل تضعیف اخوان المسلمین جهانی گفتهاند: مشکلات اخیری که میان رهبران گروه در “اخوان المسلمین جهانی” به وجود آمد از جمله اختلاف در خصوص جنگ دوم خلیج فارس و مساله قانونی بودن کمک به نیروهای اشغالگر برای بیرون راندن صدام از کویت از دلایل تضعیف اخوان المسلمین جهانی است. به نحوی که اخوان المسلمین کویت از اخوان المسلمین جهانی جدا شدند.
اردوغان: مرسی همچنان رئیس جمهوری مصر است
نشست جهانی اخوان المسلمین در حالی در ترکیه برگزار شده است که نخست وزیر ترکیه اعلام داشت که رئیس جمهوری مخلوع مصر که در جریان مداخله نظامی در این کشور از کار برکنار شده همچنان رئیس جمهوری مصر است. به نوشته روزنامه تودی زمان، رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه گفت: در حال حاضر محمد مرسی همچنان رئیس جمهور مصر است چرا که توسط مردم انتخاب شده است. اگر ما نتوانیم با چنین موقعیتیهای که هم اکنون در مصر اتفاق افتاده رو به رو شویم به مردم مصر بیاعتنایی کردهایم. بی اعتنایی به خواسته مردم مصر به معنای بیاعتنایی به خواسته خودمان است چرا که ترکیه به مردم این کشور احترام میگذارد. اگر نظامیان موفق شوند آراء مردمی را به دست بیاورند ما به رژیم کودتا احترام خواهیم گذاشت.
اردوغان با اشاره به این مساله که وظیفه ارتش نیست که بر یک کشور حکومت کند، تاکید کرد که وظیفه اصلی ارتش حفاظت از مرزهای کشور است. نخست وزیر ترکیه در ادامه گفت: چرا باید یک انتخابات مردمی در مصر صورت بگیرد؟ نتایج آراء مردمی باعث میشود تا یک دولت به واسطه خواسته مردم تشکیل شود و بر ملت حکومت کند. یک کشور ممکن است موفق باشد یا با ناکامی رو به رو شود. اگر دولت یک کشور موفق نشود که بر مردم حکومت کند سپس انتخابات برگزار میشود.
انتقاد تند اردوغان از سعودی، امارات و کویت
اردوغان همچنین تاکید کرد که برخی از کشورهای خارجی در جریان یک سال ریاست جمهوری مرسی به حمایت مالی از دولت قاهره نپرداختند اما برخی از کشورها متعهد شدهاند 16 میلیارد دلار برای رژیم کودتا در مصر هزینه کنند. عربستان سعودی، امارات و کویت تصمیم گرفتهاند تا مبلغ 12 میلیارد دلار را در جریان درگیریها و ناآرامیهای اخیر در این کشور هزینه کنند. اردوغان با انتقاد شدید از ارتش مصر به دلیل براندازی حکومت دموکراتیک و خلع محمد مرسی تاکید کرد که آنکارا به شدت در گذشته از پیامدهای کودتا رنج برده و نمیخواهد که مردم مصر پیامدهای ناگوار یک کودتا را تجربه کنند. نخست وزیر ترکیه در ادامه افزود: ما در کنار مردم مصر هستیم.
وی همچنین با اشاره به تظاهرات در پارک گزی استانبول که اواخر ماه مه سال جاری میلادی علیه برنامههای دولت برای توسعه مجدد این پارک آغاز و به تظاهراتی ضد دولتی و گسترده تبدیل شد، به این موضوع اشاره کرد که رویدادها در مصر و ترکیه شبیه به هم نیست. نخست وزیر ترکیه همچنین افزود: ماهیت این رویدادها در این دو کشور شبیه هم هستند اما درگیریها در قاهره و آنکارا با یکدیگر تفاوت دارند. ترکیه اخیرا خلع محمد مرسی توسط ارتش مصر را یک کودتای غیرقابل قبول توصیف کرده و آن را ناشی از مداخله نظامی ارتش این کشور دانسته بود. این شدیدترین واکنش برون مرزی به کودتا در مصر محسوب میشود. نخست وزیر ترکیه همچنین بار دیگر به انتقاد شدید از کشورهای غربی که مداخله نظامی در مصر را یک کودتا نخواندند پرداخت.
برای نخستین بار در تاریخ مصر، مسجد جامع الازهر بسته و پخش اذان از این مسجد ممنوع شد.همزمان با نشست اخوان المسلمین جهان در ترکیه