تصویری جامع از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارم
در چند سال اخیر ارتباط نزدیک با وزارت ارشاد نداشتم؛ اما آنچه که دورادور از طریق اصحاب فرهنگ و هنر شنیدم و از طریق تماسهایی که داشتم متوجه شدم، این است که مجموعه کسانی که به نوعی با این وزارتخانه سر و کار دارند دچار مشکلات عدیدهای هستند. در تمامی حوزهها مشکلات هست. اهالی سینما، کتاب، موسیقی، مطبوعات و … با چالشهای فراوانی دست و پنجه نرم میکنند.
آیت الله جنتی در گفتگویی با فرزند خود درباره وزیر ارشاد شدن وی با اشاره به اینکه وزارت ارشاد مشکلات فراوانی دارد گفته است اگر وی به وزارتخانه دیگری میرفت، بهتر بود.
به گزارش قانون، «علی جنتی» در سال ۱۳۲۸ در خانوادهای روحانی چشم به جهان گشود. پس از گذراندن دوران متوسطه و دبیرستان با آغاز به کار مدرسه علمیه منتظریه (حقانی) که بنیانگذاران آن شهید آیتا… دکتر بهشتی، شهید قدوسی و جمعی از استادان حوزه علمیه قم بودند، تحصیلات حوزوی خود را آغاز کرد و به مدت ۱۰ سال از محضر استادان بزرگ حوزه در زمینه ادبیات عرب، منطق، فلسفه، اقتصاد اسلامی و فقه و اصول بهره گرفت و پس از پایان سطح، دروس خارج فقه و اصول را نزد حضرات آیات شبیری زنجانی، یوسف صانعی و آذری قمیگذراند.
در سال ۱۳۵۴ پس از یک دوره دشوار جنگ و گریز با ساواک با مشورت شهید بهشتی و آیتا…هاشمی رفسنجانی به خارج از کشور عزیمت و در کشورهای سوریه و لبنان اقامت گزید. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در آغاز سال ۱۳۵۹ به عنوان مدیر صدا و سیمای جمهوری اسلامی مرکز اهواز منصوب شد و شاهد آغاز جنگ تحمیلی و روزهای تلخ و اندوهبار آن خطه بود. معاونت امور بینالملل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سفیر ایران در کویت و معاونت سیاسی وزارت کشور از دیگر مسئولیتهای وی در سالهای گذشته است.
قسمتی از گفتوگو با علی جنتی را به نقل از سایت قانون در ادامه میخوانیم.
***
زمانی که آقای روحانی وزارت ارشاد را به شما پیشنهاد کردند تردید نکردید؟
قطعا تردید داشتم. مشکلاتی را که در پیش میدیدم و میبینم، پذیرش این مسئولیت را بسیار دشوار میسازد. لذا با آقای دکتر روحانی بحثهای زیادی کردیم. در نهایت احساس کردم که در این زمینه گزینه دیگری برایشان باقی نمانده است و باید به وی کمک کنم. به همین دلیل پذیرفتم تا بتوانم در این حوزه به دکتر روحانی کمک کنم.
با پدر مشورت نکردید؟
خیر مشورت نکردم. اطلاع دادم.
نظر آقای جنتی -پدر – چه بود؟
ایشان هم نظرشان این بود که وزارت ارشاد مشکلات فراوانی دارد و اگر به وزارتخانه دیگری میرفتم، بهتر بود.
در مورد اصل حضورتان در دولت آقای روحانی مشکلی نداشتند؟
نه؛ اصلا.
پس با توجه به اینکه با پدر مشورت نکردید، بعید نیست که در خطبههای نماز جمعه لب به انتقاد از شما و وزارتخانه متبوع شما باز کنند؟
بله؛ به هر حال ایشان اگر تشخیص بدهند که جایی مشکلی وجود دارد، چه وزارت ارشاد و چه جای دیگر، بسیار صریح بیان میکنند. ممکن است قبل از تذکر علنی به خودم خصوصی بگویند؛ اما اگر احساس کنند که تذکر خصوصی مؤثر نبوده، علنی هم میگویند.
شما فرزند آیتا… جنتی هستید؛ اما از نیروهای نزدیک به آیتا…هاشمی به شمار میآیید. از این بابت چالشی در روابط خانوادگی شما به وجود نیامده است؟
خیر. به هر حال هر کسی نظرات و تفکرات مستقلی دارد. آشنایی من با آقای هاشمی به ۱۰ سالگی من بازمیگردد و این ارتباط تا به امروز ادامه دارد. در صحنههای مختلفی از قبل از انقلاب با ایشان ارتباط داشتم و بهره بردم. حتی در دوران مبارزاتی که ما از خارج کشور علیه رژیم پهلوی داشتیم، ایشان کمکهای مالی و معنوی و فکری میکردند. بعد از انقلاب هم همین بوده است. علاقه و ارادت من به آقای هاشمی شخصی نیست، بلکه فکری است. من آقای هاشمی را شخصیتی میدانم که در جناحها و گروهها نمیگنجند. از افراط و تفریط به دور هستند. مصلحت نظام را از همه چیز بالاتر میدانند. در برخورد با افراد و جریانها و مشکلات و ناملایمات سعه صدر دارند. مجموعه خصوصیات و ویژگیهایی که در ایشان دیدم من را به آقای هاشمی نزدیک کرد.
در ماجرای رد صلاحیت ایشان چانهزنی نکردید؟
خیر. بنده نمیتوانستم نقشی در این ماجرا داشته باشم.
برآورد شما از وضعیت فعلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامیچیست؟ تا چه حد با وضعیت فعلی وزارت ارشادی که میخواهید تحویل بگیرید آشنا هستید؟
در چند سال اخیر ارتباط نزدیک با وزارت ارشاد نداشتم؛ اما آنچه که دورادور از طریق اصحاب فرهنگ و هنر شنیدم و از طریق تماسهایی که داشتم متوجه شدم، این است که مجموعه کسانی که به نوعی با این وزارتخانه سر و کار دارند دچار مشکلات عدیدهای هستند. در تمامی حوزهها مشکلات هست. اهالی سینما، کتاب، موسیقی، مطبوعات و … با چالشهای فراوانی دست و پنجه نرم میکنند. بنده تصورم این است که با توجه به رویکرد دولت تدبیر و امید باید تغییرات اساسی در وضعیت موجود به وجود آورد. چه از نظر سیاستها و چه از نظر نیروی انسانی که در این مجموعه مشغول به فعالیت هستند.
شما اشاره کردید مدت زیادی است از نزدیک در این حوزه فعالیت نکردهاید و با توجه به این نکته که انتخاب شما از سوی رئیسجمهور منتخب به یکباره اتفاق افتاد، تصور نمیکنید در مواجهه با مشکلات این حوزه کار دشواری پیش رو داشته باشید؟
اگر فرض را بر این بگذاریم که کسی از بدنه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم بخواهد وزیر ارشاد شود با همین چالشها روبهرو خواهد بود. مهم نحوه برخورد با مشکلات و موانع است. بنده با این مقوله بیگانه هم نیستم. شاید اولین سمت اجرایی من در آغاز سال ۵۹ حوزه صدا و سیما بود. زمینه تحصیلی من هم نزدیک به همین حوزه بوده است. به هر حال تحصیلات در حوزه فقه و فلسفه و … و مطالعات پیرامونی هم کمک شایانی به بنده کرده است. در نتیجه با این مجموعه بیگانه نبودهام. در ضمن ۶ سال در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت کردهام. در تمام این دوره ۶ ساله حضور مستمر در شورای معاونان وزارت ارشاد داشتم. به هر حال کمابیش با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ساختار آن آشنایی دارم. در همین مدت کوتاهی هم که وزارت، پیشنهاد شد با کارشناسان گفتوگو و مشورت کردهام. میتوان گفت تا اندازه زیادی تصویری جامع از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارم.
داستان خانه سینما در حال حاضر یکی از بزرگترین نگرانیهای اهالی فرهنگ و هنر است. اول تعطیلی خانه سینما و اکنون بحث بازگشایی آن و جنجالهایی که به وجود آمده است. به نظر میرسد که قفل این خانه با کلید تدبیر و امید باز خواهد شد. چه نویدی برای اهالی سینما دارید؟
بنده هنوز به طور کامل وارد این مقوله نشدم. نه استدلالهای وزارت ارشاد برای تعطیلی خانه سینما را استماع کردهام و نه دلایل و برهانهای طرفین دعوا را شنیدهام. برخورد من با این ماجرا تا به حال برخورد رسانهای بوده است. در واقع، مسائلی را شنیدهام که در رسانهها منعکس شده است؛ اما آنچه اکنون میتوانم بگویم این است که اصولا بستن خانه سینما به عنوان یک انجمن صنفی که محل گردهمایی اهالی سینما و محل تبادل نظرات و تضارب آرا بوده، بسیار خسارتبار بوده است. این مشکل باید در اسرع وقت حل شود. یکی از مهمترین اولویتهای من بازگشایی خانه سینما است و قطعا در اولین روزهای کاری به آن خواهم پرداخت. اصولا چیزی که باید به آن توجه داشت تشکلهای مدنی و صنفی است که اصحاب سینما و مطبوعات و هنر باید از آن بهرهمند شوند. اگر ما تمامی فعالیتهای این گروهها را زیر نظر دولت بیاوریم و فکر کنیم پادگانی درست کردهایم که همه باید مطیع ما باشند، بسیار عمل نادرستی است.
معاونهای خود را انتخاب کردید؟
خیر.
برای معاونت مطبوعاتی به گزینه خاصی نرسیدید؟
خیر. هنوز زود است. در مرحله اول تمام وقت خود را برای تدوین برنامهای جامع و کارآمد صرف میکنم که مجلس محترم هم رای بدهد و سرمایه کار خودم باشد. اگر خداوند کمک کرد تا از این مرحله عبور کرده و متصدی این کار شدم برای انتخاب معاونان دست به کار خواهم شد.
ما شاهد باز شدن انجمن صنفی روزنامهنگاران خواهیم بود؟
در چارچوب همان سیاستهایی که اشاره کردم قاعدتا انجمن صنفی روزنامهنگاران هم باز خواهد شد. اکنون وارد جزئیات نمیشوم.
اگر بخواهید بهترین دوره وزارت ارشاد پس از انقلاب را نام ببرید به چه وزیر و چه دورهای اشاره میکنید؟
به نظرم یکسالی که آقای لاریجانی در وزارت ارشاد بودند، تحولات مثبت و خوبی به وجود آوردند. ایشان هم انسان متفکر و اندیشمندی است و هم از نیروهای خوبی در کنار خود بهره میبرد. اگر یک دوره چند ساله در ارشاد میبودند، نتیجه بسیار مثبتی را شاهد میبودیم.
در چند سال اخیر ارتباط نزدیک با وزارت ارشاد نداشتم؛ اما آنچه که دورادور از طریق اصحاب فرهنگ و هنر شنیدم و از طریق تماسهایی که داشتم متوجه شدم، این است که مجموعه کسانی که به نوعی با این وزارتخانه سر و کار دارند دچار مشکلات عدیدهای هستند. در تمامی حوزهها مشکلات هست. اهالی سینما، کتاب، موسیقی، مطبوعات و … با چالشهای فراوانی دست و پنجه نرم میکنند.علی جنتی: