ارتباط میان گرایش دینی و جمعیت خانوادهها
براساس نتایج تحقیقات مرکز پژوهشی پیو، معمولاً خانوادههای مسلمان و هندو پرجمعیتتر از خانوادههای مسیحی و بیدین هستند. مرکز پیو بهتازگی دادههایی را از 130 کشور مختلف جمعآوری کرده که نشان میدهد جمعیت و ترکیببندی خانوادهها بسته به گرایش دینی آنها متفاوت است.
مسلمانان با میانگین 6.4 نفر پرجمعیتترین خانوادهها را دارا هستند، بعد از آنها هندوها (5.7) در مرتبۀ دوم قرار دارند، مسیحیان میانگین 4.5 نفر (مسیحیان آفریقا خانوادههای پرجمعیتتر و مسیحیان اروپا خانوادههای کوچکتری دارند)، بوداییها رقم 3.9، یهودیان 3.7 و بیدینها 3.7 را به خود اختصاص دادهاند.
معمولاً در کشورهای کمتر توسعهیافته خانوادههای پرجمعیتتری میبینیم و بالعکس در کشورهای ثروتمندتر نرخ زاد و ولد پایینتر و جمعیت رو به پیری است.
اما تعداد افراد هر خانواده تنها یکی از ابعادی است که در آرایش خانوادهها میتوان به آن توجه کرد. ممکن است چند خانواده همه جمعیت یکسان اما آرایش متفاوتی داشته باشند؛ مثلاً یک خانوادۀ سه نفره میتواند از پدر و مادر و فرزند، یک والد، یک جد و فرزند، یک مرد و دو همسر و… تشکیل شده باشد. دانستن ترکیب و آرایش خانوادهها نیز میتواند برای ما ارزشمند و معنادار باشد.
در سطح جهانی رایجترین نوع خانواده خانوادههای گسترده هستند (خانوادهای که بیش از دو نسل از افراد را دربرمیگیرد). خانوادههای گسترده 38% از جمعیت جهان را تشکیل میدهند. از میان پیروان ادیان مختلف، بیش از همه هندوها در چنین خانوادههایی زندگی میکنند و خانوادههای آنها معمولاً پدربزرگ و مادربزرگ، عموها و عروس و دامادها را زیر چتر خود میگیرد. مسلمانان، مسیحیان و یهودیان معمولاً در خانوادههایی متشکل از پدر و مادر و فرزندان زندگی میکنند. تنها زیستن در میان پیروان تمام ادیان غیرمعمول است و تنها در میان یهودیان رواج دارد و از هر ده یهودی یک نفر تنها زندگی میکند.
این که دین چه ارتباطی با جمعیت و آرایش خانوادهها دارد بسیار مورد بحث و تحقیق بوده است. متون مقدس و رهبران دینی رهنمودهایی دربارۀ بسیاری از ابعاد زندگی خانوادگی ارائه داده و میدهند. بسیاری از ادیان پیروان خود را به ازدواج و فرزندآوری تشویق میکنند و آموزههایی در رابطه با نحوۀ تربیت و مراقبت از فرزندان ارائه میدهند.
پژوهشها در حوزۀ علوم اجتماعی نشان میدهد که بین میزان ارزشگذاری مردم برای دین و الگوهایی که برای ازدواج، طلاق و فرزندآوری دارند ارتباط وجود دارد. مطمئناً دین تنها عامل یا حتی مهمترین عاملی نیست که بر جمعیت و ترکیب خانوادهها تأثیر میگذارد. شرایط مختلفی مثل قوانین و مقررات، هنجارهای فرهنگی، اوضاع شخصی افراد و فرصتهای اقتصادی بر این مسئله تأثیرگذار است.
مترجم: زهرا رحیمی