چشمها را شاید بتوان شست؛ انتخابات از زاویه­ای دیگر

در باره نتیجه یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری دیدگاههای مختلفی مطرح شده است و کوشش برای تبین و تعلیل این نتیجه غیرقابل پیش­بینی همچنان ادامه دارد. موافقان و مخالفان حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر روحانی هر دو می­کوشند به تحلیلی روشن در این باره دست یابند ولی روشن است که تحلیل­های مخالفان ایشان خواندنی­تر و قابل­ تأمل­تر است.

در باره‌ نتیجه‌ یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری دیدگاههای مختلفی مطرح شده است و کوشش برای تبین و تعلیل این نتیجه‌ غیرقابل پیش­بینی همچنان ادامه دارد. موافقان و مخالفان حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر روحانی هر دو می­کوشند به تحلیلی روشن در این باره دست یابند ولی روشن است که تحلیل­های مخالفان ایشان خواندنی­تر و قابل­ تأمل­تر است. امید است در آینده­ای نه چندان دور استادان و دانشجویان رشته­های علوم سیاسی و جامعه­شناسی و ارتباطات به بررسی دقیق و عالمانه این تحلیلها و به ویژه مقایسه آن با تحلیلهای پیش از برگزاری انتخابات بپردازند.

مروری بر مطالب منتشر شده در باره پیروزی آقای روحانی و آن چه شکست سنگین اصول­گرایان خوانده می­شود، نشان می­دهد که عموم تحلیل­گران، عوامل و زمینه­هایی را در این زمینه مورد توجه قرار داده­اند که مهمترین آنها را می­توان به این شرح برشمرد: ناراحتی توده  مردم از وضع نابسامان اقتصادی کنونی، تندروی اصول­گرایان افراطی و بی­توجهی آنها به دیگر شخصیتها و جریانهای اصول­گرا، بداخلاقی­ها و رفتارهای ناصواب اصول­گرایان تندرو، خودفریفتگی اصول­­گرایان و اسیر ماندن در توهم پایگاه توده­ای گسترده، نشاندن "توهم تکلیف" به جای "تکلیف" در قاعده "عمل به تکلیف بدون توجه به نتیجه"، تجاهل نسبی اصول­گرایان نسبت به مشکلات اقتصادی مردم به بهانه پرهیز از سیاه­نمایی، برائت نجستن نماینده اصلی اصول­گرایان از قول و فعل دولت موجود و وجود قرائن متعددی که حکایت از تداوم همان راه می­کرد، گره زدن نسنجیده مذاکرات هسته­ای با انتخابات ریاست جمهوری از سوی اصول­گرایان تندرو با توهم محبوبیت­زا بودن وضعیت کنونی برای توده­های مردم، روشن شدن اختلاف نظر مشاور عالی رهبری و نیز یکی از دو نماینده معظم له در شورای عالی امنیت ملی با نماینده دیگر ایشان که سمت دبیری این شورا را هم عهده­دار است، ضعف برنامه­های اعلام شده از سوی نامزدهای اصول­گرایان، عدم ائتلاف اصول­گرایان، ضعف تشکیلاتی تاریخی اصول­گرایان در مقایسه با نظم سیاسی و روحیه تحزب اصلاح­طلبان، خاطره تلخ گروهی از مردم جامعه به ویژه جوانان از رویدادهای سال 1388 و امید آنها به یافتن راهی برای التیام دردهای درمان نشده، ناتوانی رقبای انتخاباتی آقای روحانی در میدان رقابت به ویژه در مناظرات، هوشمندی آقای روحانی در انتخاب شعارها و نمادهای تبلیغاتی خود، کنار رفتن یکی از کاندیداها که عملاً به نفع آقای روحانی تمام شد، بازآفرینی جایگاه اجتماعی آیت­الله آقای هاشمی رفسنجانی به ویژه همراه با حس مظلوم واقع شدن ایشان و حمایت صریح ایشان از آقای روحانی، حمایت چهره­های دارای محبوبیت نزد جوانان مانند آقای خاتمی از آقای روحانی و سرانجام معمم بودن آقای روحانی.

بی­تردید می­توان محورهای دیگری را هم به این عوامل و زمینه­ها افزود و در یک تحلیل جامع­نگر هم نباید هیچ یک از آنها را نادیده انگاشت و البته نباید از یاد هم برد که ضریب اثرگذاری این محورها با یکدیگر برابر نیست. ولی نکته­ای تأمل­برانگیز در باره بیشتر این تحلیلها وجود دارد که انگیزه نگارش این چند سطر شده است. به نظر می­رسد وجه اشتراک بیشتر این تحلیلها که می­تواند در جای خود درست هم باشد، جزءنگری و سیاست­زدگی آنهاست. مروری بر آموزه­های دینی این اجازه و فرصت را به ما می­دهد که از امکان برگزیدن زاویه­ای متفاوت برای نگریستن به امثال این حماسه بزرگ سخن گفت.

هدف این نوشتار کوتاه، اثبات حق یا باطل بودن طرف پیروز انتخابات و یا طرف مقابل او نیست، بلکه تنها و تنها گامی است برای گشودن دریچه­ای دیگر برای نگاه به رویدادهای سیاسی در یک جامعه دینی و تطبیق آن چه ذیلاً می­آید با انتخابات 24 خرداد 92 نیازمند فرصت و مجالی دیگر است. امید است گزینش و ذکر بدون توضیح دو آیه و چند روایت از بین چندین آیه و دهها روایت، برای نشان دادن امکان نگاهی متفاوت بسنده باشد.

 

1.       یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا مَنْ یَرْتَدَّ مِنْکُمْ عَنْ دینِهِ فَسَوْفَ یَأْتِی اللَّهُ بِقَوْمٍ یُحِبُّهُمْ وَ یُحِبُّونَهُ أَذِلَّهٍ عَلَى الْمُؤْمِنینَ أَعِزَّهٍ عَلَى الْکافِرینَ یُجاهِدُونَ فی‏ سَبیلِ اللَّهِ وَ لا یَخافُونَ لَوْمَهَ لائِمٍ ذلِکَ فَضْلُ اللَّهِ یُؤْتیهِ مَنْ یَشاءُ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلیمٌ (مائده، 54)

اى مؤمنان! هر کس از دینش برگردد خداوند به زودى گروهى را مى‏آورد که دوستشان مى‏دارد و دوستش مى‏دارند در برابر مؤمنان خاکسار و در برابر کافران دشوارند، در راه خداوند جهاد مى‏کنند و از سرزنش سرزنشگرى نمى‏هراسند این بخشش خداوند است که به هر کس بخواهد ارزانى مى‏دارد و خداوند نعمت‏گسترى داناست. (ترجمه آقای گرمارودی)

 

2.       ها أَنْتُمْ هؤُلاءِ تُدْعَوْنَ لِتُنْفِقُوا فی‏ سَبیلِ اللَّهِ فَمِنْکُمْ مَنْ یَبْخَلُ وَ مَنْ یَبْخَلْ فَإِنَّما یَبْخَلُ عَنْ نَفْسِهِ وَ اللَّهُ الْغَنِیُّ وَ أَنْتُمُ الْفُقَراءُ وَ إِنْ تَتَوَلَّوْا یَسْتَبْدِلْ قَوْماً غَیْرَکُمْ ثُمَّ لا یَکُونُوا أَمْثالَکُمْ (محمد، 38)

هان! این شمایید که فرا خوانده مى‏شوید تا در راه خداوند هزینه کنید، آنگاه برخى از شما تنگ‏چشمى مى‏ورزند و هر که تنگ‏چشمى بورزد به زیان خود تنگ‏چشمى ورزیده است و خداوند بى‏نیاز است و شما نیازمندید و اگر روى بگردانید گروهى دیگر را جانشین مى‏گرداند سپس آنان چون شما نخواهند بود. (ترجمه آقای گرمارودی)

 

3.       عَلِیُّ بْنُ إِبْرَاهِیمَ عَنْ أَبِیهِ عَنِ ابْنِ أَبِی عُمَیْرٍ عَنْ هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: مَنْ ظَلَمَ مَظْلِمَهً أُخِذَ بِهَا فِی نَفْسِهِ أَوْ فِی مَالِهِ أَوْ فِی وُلْدِهِ. (الکافی (ط – الإسلامیه) ؛ ج‏2 ؛ ص332)

امام صادق علیه السلام: هر که ظلمی در حق  مردم مرتکب شود، به همان نسبت از جان یا مال یا فرزندان او ستانده می­شود.

 

4.       عَلِیُّ بْنُ إِبْرَاهِیمَ عَنْ أَبِیهِ عَنِ ابْنِ أَبِی عُمَیْرٍ عَنْ عُمَرَ بْنِ أُذَیْنَهَ عَنْ زُرَارَهَ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ ع قَالَ: مَا مِنْ أَحَدٍ یَظْلِمُ بِمَظْلِمَهٍ إِلَّا أَخَذَهُ اللَّهُ بِهَا فِی نَفْسِهِ وَ مَالِهِ وَ أَمَّا الظُّلْمُ الَّذِی بَیْنَهُ وَ بَیْنَ اللَّهِ فَإِذَا تَابَ غَفَرَ اللَّهُ لَهُ. (الکافی (ط – الإسلامیه) ؛ ج‏2 ؛ ص332)

امام باقر علیه السلام: هیچ کس نیست که مرتکب ظلمی نسبت به مردم شود مگر این که خداوند به  همان نسبت از جان و مال او می­ستاند، اما ستمی که بین انسان و خدا باشد وقتی انسان توبه کند خداوند از آن چشم­ می­پوشد.

5.       مُحَمَّدُ بْنُ یَحْیَى عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عِیسَى عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ مُفَضَّلِ بْنِ عُمَرَ قَالَ قَالَ لِی أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع‏ مَنْ رَوَى عَلَى مُؤْمِنٍ رِوَایَهً یُرِیدُ بِهَا شَیْنَهُ وَ هَدْمَ مُرُوءَتِهِ لِیَسْقُطَ مِنْ أَعْیُنِ النَّاسِ أَخْرَجَهُ اللَّهُ مِنْ وَلَایَتِهِ إِلَى وَلَایَهِ الشَّیْطَانِ فَلَا یَقْبَلُهُ الشَّیْطَانُ. (الکافی (ط – الإسلامیه) ؛ ج‏2 ؛ ص358)

امام صادق علیه السلام: هر که علیه یک مؤمن روایتی کند که مرادش زشت جلوه دادن او و از بین بردن مروت او باشد تا از چشم مردم بیافتد، خداوند چنین فردی را از ولایت خویش به سوی ولایت شیطان بیرون می­برد ولی شیطان هم او را نمی­پذیرد.

 

6.       … إِذَا أَرَادَ اللَّهُ‏ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى إِظْهَارَ شَیْ‏ءٍ مِنَ الْحَقِّ لَمْ یَقْدِرِ الْعِبَادُ عَلَى سَتْرِهِ». (قرب الاسناد، ص 371)

امام رضا علیه السلام به نقل از امام صادق علیه السلام به نقل از امام باقر علیه السلام: … وقتی خداوند تبارک و تعالی اراده کند که تا بخشی از حق را بنمایاند، بندگان از پوشانیدن آن حق ناتوان می­مانند.

 

7.       وَ قَالَ ع‏ إِذَا أَرَادَ اللَّهُ‏ أَمْراً سَلَبَ الْعِبَادَ عُقُولَهُمْ فَأَنْفَذَ أَمْرَهُ وَ تَمَّتْ إِرَادَتُهُ فَإِذَا أَنْفَذَ أَمْرَهُ رَدَّ إِلَى کُلِّ ذِی عَقْلٍ عَقْلَهُ فَیَقُولُ کَیْفَ ذَا وَ مِنْ أَیْنَ ذَا. (تحف العقول، ص 442)

امام رضا علیه السلام: وقتی خداوند چیزی را بخواهد خرد بندگان را می­گیرد و خواسته خود را برآورده می­سازد و سپس خرد صاحبان خرد را به آنها بازمی­گرداند، در این حال هر یک از صاحبان خرد می­پرسند چگونه چنین چیزی محقق شد؟ و از کجا چنین چیزی (پیدا شد)؟

 

8.       إِذَا أَرَادَ اللَّهُ‏ بِعَبْدٍ خَیْراً أَلْهَمَهُ الِاقْتِصَادَ وَ حُسْنَ التَّدْبِیرِ وَ جَنَّبَهُ سُوءَ التَّدْبِیرِ وَ الْإِسْرَافَ. (غرر الحکم، ص 291)

امیر المؤمنین علی علیه السلام: اگر خداوند برای بنده­ای خیر بخواهد، به او میانه­روی و تدبیر نیکو الهام می­کند و تدبیر ناپسند و اسراف را از او دور می­کند.

 

9.       قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص‏ إِذَا أَرَادَ اللَّهُ‏ بِأَهْلِ بَیْتٍ خَیْراً أَرْشَدَهُمْ لِلرِّفْقِ وَ التَّأَنِّی‏ (مجموعه ورام ج‏2، ص247)

پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم: اگر خدا برای خانواده­ای خیر بخواهد، آنها را به سوی مدارا و پرهیز از شتاب­زدگی راهنمایی می­کند.

 

10.    وَ قَالَ ص‏ إِذَا أَرَادَ اللَّهُ‏ بِعَبْدٍ خَیْراً فَتَحَ عَیْنَیْ قَلْبِهِ فَیُشَاهِدُ بِهَا مَا کَانَ غَائِباً عَنْهُ‏( عوالی اللئالی العزیزیه، ج‏4، ص 116)

پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم: اگر خدا برای بنده­ای خیر بخواهد، دو چشم دل او را می­گشاید و با آنها آن چه را بر او پوشیده بود می­بیند.

 

11.    الْحُسَیْنُ بْنُ مُحَمَّدٍ عَنْ مُعَلَّى بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ مَنْصُورِ بْنِ الْعَبَّاسِ عَنْ عَلِیِّ بْنِ أَسْبَاطٍ رَفَعَهُ إِلَى سَلْمَانَ قَالَ: إِذَا أَرَادَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ هَلَاکَ عَبْدٍ نَزَعَ‏ مِنْهُ‏ الْحَیَاءَ …. (الکافی، ط الاسلامیه، ج 2، ص 291)

از سلمان نقل شده است که اگر خداوند نابودی بنده­ای را بخواهد، حیاء را از او می­گیرد ….

مرحوم مولی صالح مازندرانی در ص 273 ج 9 شرح اصول کافی در شرح این سخن حکیمانه می­نویسد:

الحیاء خلق یمنع من القبائح و التقصیر فى حقوق الخلق و الخالق …

حیاء یک ویژگی اخلاقی است که انسان را از زشت­کاری و کوتاهی در رعایت حقوق مخلوقات و خالق آنها باز می­دارد.

 

نپرداختن به شأن نزول و تفسیر و دامنه دلالت آیات قرآن و باریک­بینی­های مربوط به صحت صدور و دلالت روایات را نباید به نگارنده خرده گرفت. همان گونه که ذکر شد، هدف این نوشتار تنها این است که دردمندان دین­باور را به پاسخ این پرسش فراخواند که آیا شایسته است چشمها را بشوییم و به گونه­ای دیگر به خود و اطرافمان بنگریم؟
در باره نتیجه یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری دیدگاههای مختلفی مطرح شده است و کوشش برای تبین و تعلیل این نتیجه غیرقابل پیش­بینی همچنان ادامه دارد. موافقان و مخالفان حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر روحانی هر دو می­کوشند به تحلیلی روشن در این باره دست یابند ولی روشن است که تحلیل­های مخالفان ایشان خواندنی­تر و قابل­ تأمل­تر است.دکتر محسن الویری:‌

مطالب مرتبط
منتشرشده: ۱
  1. مریم

    از حکیمانه بودن این تحلیل لذت بردم ای کاش راههای هدایت گشوده شود و جوانان بدانند که اوج تقوی الهی رعایت تقوی سیاسی است و رعایت حدود الهی است که آدمی را به سعادت می رساند نه تندی های سیاسی از نوشتار این فرهیخته ارجمند بی نهایت سپاسگزارم که نسیمی از اخلاق اسلامی در سیاست را گشوده است تا جاماندگان راه بیابند و به خواب زده ها در هراس قرار گیرند

درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.