رد پای ملک عبدالله در پرونده دادگاه قطبزاده
یکی از اتهاماتی که متوجه سید مهدی مهدوی شد، سفر وی به عربستان و دیدار با برخی مقامات عالی این کشور برای دریافت کمک مالی بود. در اعترافات دادگاه، دیدار با عبدالله بن عبدالعزیز نیز به عنوان شاهزاده برجسته سعودی و فرمانده گارد ملی عربستان ذکر شده بود.
در پرونده این کودتا، علاوه بر مرحوم آیتالله سید کاظم شریعتمداری، نام دو روحانی دیگر نیز مطرح شد: حجهالاسلام دکتر سید عبدالرضا حجازی، خطیب و نویسنده مشهور مذهبی دهه پنجاه شمسی و حجهالاسلام سید مهدی مهدوی، نوه دختری مرحوم آیتاللهالعظمی سید جمال گلپایگانی و امام جماعت مسجد جامع قهلک تهران. هر دو روحانی در کنار قطبزاده جزو کسانی بودند که اعدام شدند و نامشان در فهرست متهمان براندازی علیه جمهوری اسلامی ثبت شد.
یکی از اتهاماتی که متوجه سید مهدی مهدوی شد، سفر وی به عربستان و دیدار با برخی مقامات عالی این کشور برای دریافت کمک مالی بود. در اعترافات دادگاه که مطبوعات اردیبهشت ۱۳۶۱ منتشر میکردند، دیدار با عبدالله بن عبدالعزیز نیز به عنوان شاهزاده برجسته سعودی و فرمانده گارد ملی عربستان ذکر شده بود.
آیتالله شریعتمداری در پاسخ به سؤال ریشهری که درباره محتوای مذاکرات سید مهدی مهدوی با عبدالله بن عبدالعزیز پرسیده، گفته است: «یادم میآید میگفت من به امیر عبدالله گفتم که شما شریعتمداری را میشناسید؟ گفت: اسمش را شنیدهام. مهدوی از طرف خودش به امیر عبدالله گفته که اگر فلان کس [آیتالله شریعتمداری] بخواهد از ایران خارج شود و برای سکونت به کشور شما بیاید، او را میپذیرید یا خیر؟ او گفته از نظر ما مانعی ندارد، ولی خب اگر تنها برای اقامت مثلا در مکه و مدینه بخواهد بیاید چه فایدهای دارد؟!»
در اتهامات قطبزاده نیز عنوان «فرستادن سید مهدی مهدوی به عنوان نماینده به عربستان برای گرفتن پول» ذکر شده بود. گفته میشود که وساطتها برای جلوگیری از اعدام سید مهدی مهدوی سودی نداشت و امام خمینی بر اجرای حکم دادگاه انقلاب ارتش به ریاست محمدی ریشهری تأکید کرده بود. از میان دیگر متهمان حوزوی این کودتا، عباسی (داماد آیتالله شریعتمداری) و دکتر جواد مناقبی (داماد علامه طباطبایی) اعدام نشدند.
تنش میان ایران و سعودی در نیمه نخست دوره ولایتعهدی عبدالله بن عبدالعزیز به اوج خود رسید و این شاهزاده برجسته سعودی در کنار برادرش ملک فهد نقش مهمی در تضعیف موقعیت سیاسی ایران در منطقه و جهان ایفا کرد. وی در اواخر دوره پادشاهی خود نیز خواهان حمله نظامی غرب به ایران شده بود و از مخالفان برنامه هستهای محسوب میشد. با این حال، وی در نیمه دوم دوره ولایتعهدی و نیز در اوایل پادشاهیاش کوشید روابط عربستان با ایران را بهبود بخشد و حتی سال ۱۳۷۶ به ایران سفر کرد و به ملاقات آیتالله خامنهای رفت.
یکی از اتهاماتی که متوجه سید مهدی مهدوی شد، سفر وی به عربستان و دیدار با برخی مقامات عالی این کشور برای دریافت کمک مالی بود. در اعترافات دادگاه، دیدار با عبدالله بن عبدالعزیز نیز به عنوان شاهزاده برجسته سعودی و فرمانده گارد ملی عربستان ذکر شده بود.
موضوع درباره ردپای ملک عبدالله در ماجرای پرونده قطب زاده است اما نویسنده به موضعات دیگر هم پرداخته. با این همه دست مریزاد!
کاش به روابط امام موسی صدر هم اشاره میشد