![](https://www.dinonline.com/wp-content/uploads/1397/n00005199-b.jpg)
آیا سازمان اطلاعات عربستان در حادثه مسمومیت زائران در مشهد دست داشته است؟
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «اعتماد» را مرور کرده است: «آینده خاورمیانه را بیداری اسلامی رقم میزند/نشریات و خبرگزاریهای کشور زمینه دسترسی آسان جوانان اروپا و آمریکا به مطالب اصیل اسلام را فراهم کنند»، «قرآن کریم نگهدارنده، حافظ و عامل حیات و بقای زبان عربی شد»، «رییس سازمان سینمایی اجازه دینی اکران «رستاخیز» را دریافت کرده است/امیدوارم رستاخیز تسکینی برای آلام مهاجران سوری باشد»، «پردهبرداری ویکی لیکس از اقدامات ضدایرانی و ضد شیعی آل سعود»، «آیا سازمان اطلاعات عربستان در حادثه مسمومیت زائران در مشهد دست داشته است؟»، «سعودیها از ۱۰ سال قبل در دام رژیم اسراییل افتادند و سرگرم توطئهای به نام هلال شیعی شدند» و «با توجه به عدم «حکم صریح خاص» و « قانون»، ممانعت از حضور خانمها در استادیومهای ورزشی قابل توجیه نیست»
این روزنامه عنوان «در مورد گسترش تفکر داعش در کشور نگران نیستیم» را از قول آیتالله محسن قمی، معاون امور بینالملل بیت رهبری نقل کرده و آورده است:
– طبق نظرسنجیهایی که در بین مردم منطقه صورت گرفته بخش قابل توجهی از آنها گفتهاند که داعش را نه تنها یک گروه اسلامی نمیدانند بلکه یک گروه تروریستی که در حال ضربه زدن به اسلام است قلمداد میکنند.
– در مورد بازتاب و انعکاس نامه مقام معظم رهبری در سطح جهانی، البته برای مسوولان و دستاندرکاران این موضوع روشن بود که رسانههای نظام سلطه نامه را بایکوت خواهند کرد و یا اینکه براساس خواستهها و نگاه خود بخشی از آن را منتشر میکنند. به همین دلیل انتشار این نامه از طریق فضای مجازی و شبکههای اجتماعی انجام شد و رسانههای مرتبط با نیروهای متدین و انقلابی توانستند این نامه را تا حد امکان به گوش مخاطبان اصلیاش برسانند.
– در مقایسه با امکانات و شرایط میتوان گفت بازتاب نامه مقام معظم رهبری به یک وضعیت مطلوبی رسیده است هر چند که هنوز انعکاس آن تمام نشده و لازم است در مورد این نامه و محتوای آن مستندات و مقالاتی تهیه شود و نهادهای فرهنگی کشور برای تحقق اهداف آن که همان دسترسی جوانان اروپایی و امریکایی به منابع اصیل اسلامی است تلاش کنند.
– نشریات و خبرگزاریهای کشور باید به این سمت و سو حرکت کنند که زمینه دسترسی آسان جوانان اروپایی و امریکایی به مطالب اصیل اسلام را راحتتر فراهم کنند.
– گروههای تکفیری مثل داعش به اسلام خیانت کردند و اولویت دنیای اسلام که توجه به مساله فلسطین و مبارزه با صهیونیسم است را از بین بردند و این موضوع را به اولویت درجه دو و سه تبدیل کردند، چنانکه اسراییل از این موضوع بسیار خوشحال است و صریحا نیز به این موضوع اشاره کرده که در حال حاضر در وضعیت خوبی قرار دارند چرا که به خاطر این درگیریها، مسلمانان بیشتر به مسائل داخلی خود مشغول هستند و کمتر به مسائلی مانند آزادی فلسطین توجه دارند.
– آینده منطقه خاورمیانه را بیداری اسلامی رقم میزند. البته حوادثی که در منطقه ایجاد شده مشکلاتی را در فرایند بیداری اسلامی ایجاد کرده ولی فقط سمت و سوی این حرکت را عوض کرده و این بیداری به جای حرکت در عرصههای حاکمیتی در قالب حرکتهای فرهنگی و فکری فعالیت خود را به پیش میبرد و هرجا که زمینهاش فراهم باشد بروز و ظهور مییابد.
– تعطیلی موقت حج(!) در راستای حفظ کرامت انسانی قبل از انقلاب نیز سابقه داشته است، زمانی که دادگاهها در عربستان اعلام کردند نباید شهادت شیعیان را بپذیرند و در آن زمان «میرزا ابوالحسن اصفهانی» اعلام کرد که تا زمان لغو این حکم از سوی دولت حجاز، شیعیان نباید به حج بروند و دراین مورد اخیر هم بحث کرامت انسانی مطرح بوده است.
قرآن کریم نگهدارنده، حافظ و عامل حیات و بقای زبان عربی شد
حجت الاسلام سیدمحمدعلی ایازی، استاد حوزه علمیه قم در یاددشتی با عنوان «قرآن سرچشمه فرهنگ اسلامی»، رشد شاخه های مختلف اندیشه اسلامی و تبدیل هر یک از مباحث علوم قرآنی به رشتهای تخصصی را مرهون این کتاب آسمانی دانسته است. در این یادداشت آمده است:
«اندیشه اسلامی و دانش مسلمانان در رهگذر چندین سده کاوش و کوشش در شاخههای مختلف معرفتی از علوم نظری گرفته تا علوم تجربی همچون، فلسفه، کلام، عرفان، اخلاق، سیاست، فقه، اصول، ادب و هنر، همواره مرهون کتاب خدا ـ قرآن مجید ـ بوده است. به این معنا که پس از جمعآوری و وحدت بخشیدن به نسخههای قرآن در صدر اسلام، تلاشهای گوناگون درباره قرآن آغاز شد. در آغاز مساله رسمالخط قرآن و قرائت و فهم کلمات غریب آن مطرح شد، اما رفته رفته مسائلی چون نقطهگذاری، اعراب و نقل اسباب نزول مطرح و پایههای معارف قرآن و تفسیر ایجاد شد و هر چه این مباحث بیشتر کندوکاو میشد مسائل جدیدتری به حوزه معارف اسلامی افزوده میشد. مباحثی چون، ناسخ و منسوخ، محکم و متشابه، مکی و مدنی، اعجاز قرآن، امثال و قسمها و قرائتهای هفتگانه و دهها موضوع دیگر، از موضوعاتی بودند که روز به روز مطرح و گسترش و تکامل یافتند، به گونهای که رفته رفته هر یک از مباحث علوم قرآنی تبدیل به رشتهای تخصصی شدند و چون در بستر قرآن رشد و بالندگی پیدا کردند و از آبشخور وحی سیراب میشدند وامدار این کتاب آسمانی بودند.
به عنوان نمونه یکی از مباحث و علوم که انشعاب یافته از حوزه معارف اسلامی بوده و به شکل شگفتانگیزی رشد و تکامل یافته، ادبیات عربی است. ادبیات عربی با همه گسترش و تنوع شاخهها و صیانت قواعد آن مرهون قرآن مجید است. اگر زبان عربی پیش از نزول قرآن با گویشها و قواعد گوناگون و در بستر قبیلههای مختلف جزیرهالعرب به کار برده میشد، اما پس از نزول قرآن به تدریج لهجه قریش که لهجهای پیشرفته و تکامل یافته و تصحیح شده در میان گویشهای مختلف و در بستر حرکت قافلههای عرب از شرق و غرب در مکه بود، حاکمیت یافت و همان زبان در جوامع دیگر رسوخ یافت، تا آنجا که دستور زبان و صرف و نحو عربی بر مبنای مطالعه قرآن کریم و توجه به کاربردهای آن شکل گرفت.
قرآن کریم نهتنها نگهدارنده و حافظ و عامل حیات و بقای زبان عربی شد، بلکه تمام آثاری که پس از نزول قرآن از صرف و نحو، معانی و بیان و بدیع پدید آمد همه در پرتو قرآن و به خاطر قرآن و مرهون دانش قرآن بوده است. ملاحظه این سیر وسیع و پر دامنه نشاندهنده آن است که قرآن در فرهنگ و تمدن اسلامی چه اثر شگرفی داشته و تا کجا توانسته است به دلیل علاقه وافر مسلمانان به کتاب آسمانی، به فزونی و گستردگی گراید.»
رییس سازمان سینمایی اجازه دینی اکران «رستاخیز» را دریافت کرده است/ امیدوارم رستاخیز تسکینی برای آلام مهاجران سوری باشد
در صفحه «هنر و ادبیات»، گزارشی با عنوان «مصایب یک فیلم تاریخی» منتشر شده و به حاشیه های تولید و اکران آن پرداخته است.
در بخش هایی از این گزارش می خوانیم:
«پس از گذشت نزدیک به پنج ماه از جشنواره سی و سوم فجر و بحثهای فراوان بر سر فیلم «رستاخیز» و اما و اگرهای اکران این فیلم سینمایی، بالاخره غلامرضا فرجی سخنگوی شورای صنفی نمایش گفت: قرارداد نمایش فیلم سینمایی «رستاخیز» در گروه آزادی برای برنامه عید فطر ثبت شد و این فیلم در عید فطر اکران میشود.
احمدرضا درویش سازنده فیلم «رستاخیز» که قبلتر و در سال ۸۱ فیلم پرهزینه «دوئل» را ساخته بود، حالا و پس از نزدیک به یک دهه فیلمبرداری «رستاخیز» با فیلمی درباره حادثه عاشورا به سینما بازگشته است. آخرین ساخته درویش روایت ظهر عاشوراست؛ روایتی که در آن چهره اصحاب عاشورا را نشان میدهد و تلاش میکند روایتی بر این واقعه مهم تاریخ اسلام داشته باشد؛ فیلمی که در جشنواره فجر برای اصحاب رسانه به نمایش درآمد و نقدهای فراوانی را از هر سو دریافت کرد؛ چه از نظر سینمایی و روایت و چه از نظر شرعی و فقهی. چه از طرف منتقدانی که تنها دغدغه سینما را دارند و چه از سوی منتقدانی که جدای بحثهای کیفی فیلم با نشان دادن چهره حضرت عباس، قاسم و علیاکبر فرزند امام حسین(ع) نیز مشکل جدی داشتند. نقدهایی که از سوی کیفیت اجرایی فیلم ارایه شده بود به ساخت ضعیف و پرهزینه این اثر سینمایی دست گذاشته بود، بر این نکات که این فیلم با توجه به قدرت بالقوهای که در داستان عاشورا نهفته است، حتی نتوانسته بخش کوچکی از این داستان را نیز از نظر سینمایی درست روایت کند؛ نکاتی از این دست و تکیه بر عدم شخصیتپردازیهای صحیح، عدم قوت در تدوین و ریتم فیلم و عدم ارایه درست فرم و ساختار برای فیلم.
از سوی دیگر آیت الله مکارمشیرازی، آیت الله مظاهری اصفهانی، آیت الله موسوی اردبیلی، آیت الله وحیدخراسانی و آیت الله صافیگلپایگانی، از جمله مراجع عظامی بودند که درباره این فیلم و نمایش چهرهها نظر صریح ارایه کردند. در پی اعتراض مراجع، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رسما اعلام کرد که موضع رسمی وزارت ارشاد حذف سکانسها و اصلاح اثر به قصد تامین نظر مراجع خواهد بود. همچنین پس از این اتفاق، حجتالله ایوبی، رییس سازمان سینمایی به قم و مشهد سفر کرد و در سکوت خبری با علما دیدار کرد تا با حذف موارد مورد بحث، اجازه دینی اکران «رستاخیز» را دریافت کند.
پس از آن « رستاخیز» گویا با تعدیل در قسمتهایی که از منظر شرع و فقه و علما و مراجع مشکلدار بوده است، به نمایش عید فطر خواهد رسید. احمدرضا درویش در آخرین اظهارنظرش درباره «رستاخیز» با حضور در شبکه الکوثر به توضیح درباره این فیلم پرداخت….
درویش با تاکید بر اینکه آرزو دارد این فیلم به دست مخاطبان آن در همه جهان برسد، ادامه میدهد: «با توجه به شرایطی که به جهان اسلام و به ویژه مناطق شیعهنشین تحمیل شده است، امیدواریم بتوانیم توزیع جهانی و منطقهای خوبی داشته باشیم تا فیلم به دست مخاطبان آن برسد.» درویش همچنین در پاسخ به این پرسش مجری شبکه الکوثر که چرا سراغ سوژه قیام عاشورا رفته است؟ گفت: «بهترین امکان برای ارتباط و گفتوگو با جهان رسانهها هستند و بین رسانهها نیز رسانههای تصویری و صوتی و به ویژه سینما جایگاه مهمتری دارند. از سوی دیگر یکی از رسالتهای هر کسی که وارد عرصه فرهنگ و هنر میشود، این است که به موضوعات جدی ورود پیدا کند. حال به اعتقاد من موضوع نهضت امام حسین(ع) و قیام عاشورا بر فراز قله همه موضوعات جدی در جهان ایستاده است.»….
او در انتهای این گفتوگو درباره آرزوی خود برای فیلم «رستاخیز» گفت: «آرزو دارم این فیلم به دست مردم جهان برسد و به طور مثال مردم مناطقی که درگیر جنگ هستند و مهاجران سوری که در اردوگاهها زندگی میکنند به این فیلم دسترسی پیدا کنند تا با دیدن آن قدری از آلامشان تسکین یابد و قلبهایشان آرام شود. امیدوارم به برکت نام امام حسین(ع) فیلم در پاکستان و افغانستان نیز مخاطبان خود را پیدا کند.»
درویش در هیچ یک از صحبتهایی که درباره فیلم «رستاخیز» انجام داده است به هیچکدام از نقدهای وارد شده به کیفیت و ساخت فیلم پاسخی نداده و برای مصاحبه و نقد جدی نیز حضوری به عمل نیاورده است. با این تفاسیر باید به انتظار نشست تا در عید سعید فطر فیلم به اکران عموم برسد شاید مردم برخلاف منتقدان فیلم را بپسندند. درضمن بعد از اکران میتوان به سراغ درویش رفت، شاید آن زمان با توجه به تمام شدن حواشی احتمالی، او پاسخگوی نقدها باشد. باید به انتظار نشست.»
پردهبرداری ویکی لیکس از اقدامات ضدایرانی و ضد شیعی آل سعود
در صفحه «دیپلماسی» اعتماد، مطالبی با موضوع سیاست های عربستان سعودی منتشر شده است و در گزارش اصلی این بخش با عنوان «ایران زیر ذرهبین دیپلماتهای سعودی» به اقدامات مختلف عربستان در ضدیت با شیعیان اشاره شده است. در این گزارش می خوانیم:
«ایران تنها سوژه عربستان سعودی در منطقه است. افشاگریهای ویکیلیکس با حدود نیم میلیون سند جدید نشان میدهد که ریاض پیش از برداشتن هرگامی در منطقه به تبعات آن برای جمهوری اسلامی ایران اندیشیده است. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، در سفارتخانه عربستان سعودی در تهران، دیپلماتهای سعودی به تغییر نظام در ایران فکر کردهاند. در حالی که در عربستان سعودی میزان خفقان عمومی به بیشترین حد خود میرسد و مسائل نقض حقوق بشر در این کشور به دلیل وابستگیهای نفتی و سیاسی کشورهای غربی به این شبهجزیره همواره نادیده گرفته میشود اما در سفارتخانه عربستان در تهران، دیپلماتها در زمزمههای خود به این فکر میکردند که چگونه با تحریک جوانان در شبکههای اجتماعی به گمان خود تغییر نظام در ایران را کلید بزنند.
در حالی که بررسی و ترجمه نیم میلیون سند عملا غیرممکن به نظر میرسد، ویکی لیکس اعلام کرده که افشاگریهای بیشتری هم در راه است؛ افشاگریهایی که میتواند حیثیت دیپلماتیک عربستان سعودی در منطقه و البته در سطح بینالمللی را خدشهدار کند. با این همه آسوشیتدپرس در نگاهی اجمالی به سندهای منتشر شده این گونه نتیجهگیری میکند که عربستان سعودی بهشدت رفتارهای ایران را زیرنظر داشته و تمام تلاش خود را برای کاستن از نفوذ ایران در منطقه به کار گرفته است. در یکی از سندهای موجود که از مکالمهها و مکاتبههای سفارتخانه عربستان در ایران پردهبرداری کرده است دیپلماتهای سعودی مستقر در تهران پیشنهاد کردهاند که ریاض میتواند چهرههای مخالف با جمهوری اسلامی ایران را که در خارج از کشور زندگی میکنند به ریاض دعوت کرده و از آنها بخواهد که با ریاض برای تغییر نظام در ایران همکاری کنند.
…. یکی از سندها نشان میدهد که عربستان در پوشش کمک به سیلزدگان تایلندی تبلیغاتی علیه ایران و شیعیان کرده است….
در انتهای سند مذکور آمده است: «سفارت (الان) کمک مستقیم به آسیبدیدگان مسلمان تایلندی با پوشش رسانهای را برای تاثیر بر مسلمانان مفید میداند، علاوه اینکه فرصت خوبی برای تنگ کردن عرصه بر دولت ایران برای کاستن از نفوذ شیعی آن است زیرا این کشور فعالیت گستردهای در جنوب تایلند دارد». در خط پایانی سند مذکور نیز تاکید شده برای «کم شدن از نفوذ ایران و نیز کاسته شدن از درد و رنج مردم» با تقاضای فوق موافقت شود.
علاوه بر این یکی از اسناد فاششده توسط ارتش سایبری یمن نشان میدهد عربستان سعودی به دنبال راهاندازی یک شبکه تلویزیونی به نام «هندیجان» برای سیاهنمایی و فرافکنی علیه جمهوری اسلامی ایران بوده است. این اسناد نشان میدهد که ریاض درصدد راهاندازی یک شبکه تلویزیونی به زبانهای فارسی و انگلیسی برای هدف قرار دادن ایرانیان و شیعیان در منطقه خلیج فارس بود. این سند که از حمایت مطلق «سعود الفیصل» وزیر خارجه سابق عربستان سعودی از راهاندازی این شبکه تلویزیونی با نام پیشنهادی «هندیجان» حکایت دارد، قرار بود از بحرین و به دو زبان فارسی و انگلیسی پخش شود. در این سند به وجه تسمیه این شبکه ضد ایرانی نیز اشاره و گفته شده است که «هندیجان» نام شهری در استان خوزستان ایران است…. بر اساس این گزارش، سعود الفیصل در تاریخ ۲۵ مارس ۲۰۱۲ در نامهای به دیوان پادشاهی عطف به طرح پیشنهادی راهاندازی شبکه هندیجان، مینویسد: حمایت کامل خود را از «طرح» وزیر فرهنگ و اطلاعرسانی اعلام میکنم و معتقدم که رویکردش باید شیعیان را در منطقه خلیج (فارس) مورد هدف قرار دهد.»
آیا سازمان اطلاعات عربستان در حادثه مسمومیت زائران در مشهد دست داشته است؟
اعتماد از قول حسن قشقاوی، معاون پارلمانی، کنسولی و امور ایرانیان وزیر امور خارجه نوشته است که هنوز نمیتوان گفت سازمان اطلاعات عربستان در حادثه مرگ زایران عربستانی در هتلی در مشهد دست داشته است.
حسن قشقاوی در گفتگو با شبکه العالم در پاسخ به سوالی مبنی بر احتمال دست داشتن سازمان اطلاعات عربستان برای تخریب چهره ایران و قطع موج زوار عربستان به مشهد مقدس در تلافی قطع عملیات عمره ایران به عربستان بیان کرد: «بررسی این حادثه ادامه دارد و ما به نتیجه خاصی نرسیدهایم، هرچند که همه ابعاد قضیه باید بررسی شود و هنوز نمیتوان گفت که ممکن است سازمان اطلاعات عربستان در این حادثه دست داشته باشد.»
مهمترین محور اظهارات حسن قشقاوی به شرح زیر است:
-تضمین امنیت عمرهگزاران برای ایران مهم است، اگر این امنیت تضمین و فضای منطقی و معقولی حاکم شود و مردم هم شاهد مجازات متهمان باشند، طبیعی است که ما هم برای ازسرگیری عمره تمایل داریم. این مساله در گفتوگوهای اخیر آقای امیرعبدالهیان با وزیر خارجه عربستان مطرح شده و وزیر خارجه سعودی، از ازسرگیری عمره ایرانیها استقبال کرده است.
-درباره روند
در جلسه اول دادگاه پرونده تعرض به دو نوجوان ایرانی در فرودگاه جده، سرکنسول ایران حضور داشت و نماینده دادستان جده کیفرخواست را قرائت کرد که در آن به اتهام نقض قوانین هنگام انجام وظیفه و اقدام عمل شنیع جنایی، درخواست مجازات اعدام برای متهمان شده است. متهمان و وکلا درخواست بررسی مجدد دادند و در جلسه دوم دادگاه که بازهم سرکنسول ایران حضور داشت، دادگاه دفاعیات متهمان و وکلای آنها را استماع و ختم جلسه را اعلام کرد. هنوز گزارشی از سرکنسول ایران در خصوص حکم، دریافت نشده است.
– هفته گذشته نیز در حاشیه نشست اجلاس سازمان اتحاد کنفرانس اسلامی، عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان در ملاقات با امیرعبدالهیان بر مصمم بودن عربستان برای مجازات متهمان این پرونده تاکید کرد.
– من در سفری که به عراق داشتم اعلام کردم که ایران آماده لغو ویزا است. این موضوع بعدا از طرف آقای ظریف وزیر امور خارجه و نیز آقای لاریجانی که در بخشی از سفرشان بنده همراه ایشان بودم تکرار شد و تا حد زیادی هم جلو رفتهایم اما تغییر مقررات نیاز به برنامه زمانبندی دارد.
– از همان روز اول گفتیم که راهحل سوریه سیاسی است و نه نظامی آن هم به آن شکل خشن و انفجارها و عملیات انتحاری که یک نسل را دچار ضرر جدی میکند. معتقدیم که راهحل سیاسی ملاک است. جناب آقای دکتر ظریف راهحل سیاسی ارایه داده است. الان هم از ابتکارات سیاسی استقبال میکنیم و راهحل سوریه را گفتوگوی سوری- سوری میدانیم که بیایند با یکدیگر مسائل را حل کنند.
سعودیها از ۱۰ سال قبل در دام رژیم اسراییل افتادند و سرگرم توطئهای به نام هلال شیعی شدند
پیروز مجتهدزاده در گفتوگو با این روزنامه، اسراییل را در پشت پرده اقدامات خصمانه عربستان دانسته و با بیان اینکه سعودیها در دامی افتادهاند که رژیم اسراییل برای آنها طراحی کرده و هدف اسراییل از این اقدام، تبدیل کشمکشها از عربی – عبری به عربی – ایرانی است تا از این طریق نه تنها موجب فراموشی محور مقاومت شود بلکه موجب سرگرم شدن مسلمانان به یکدیگر و همچنین استراتژی مهار دوگانه شود
در این گفتگو به این نکات مهم نیز پرداخته شده است:
– جولیان آسانژ گفته است که من اسناد دیکتاتورترین کشور دنیا را افشا میکنم و به کار بردن دیکتاتورترین کشور خود نشاندهنده عمق فاجعهای است که در عربستان در جریان است. آسانژ گفته عربستان خطرناکترین کشور برای همسایگان و منطقه است که تمامی حرکتهایش را بر مبنای ضربه زدن به ایران یا دیگر قدرتهای منطقهای سامان میدهد.
– از حدود ۱۰ سال قبل به اینسو، سعودیها در دامی افتادهاند که رژیم اسراییل برای آنها طراحی کردهاند. در واقع از ۱۰ سال قبل عربستان سعودی به همراه ملک حسین، پادشاه وقت اردن و حسنی مبارک رییسجمهور وقت مصر سرگرم توطئهای به نام هلال شیعی شدند که نخستوزیر وقت اسراییل یعنی ایهود المرت نقشه آن را کشید و این تئوری توطئه از سال ۲۰۰۶ میلادی و با حمله رژیم صهیونیستی به لبنان رسما اجرا شد. در واقع میتوانم بگویم که اساس سیاستهای منطقهای عربستان براساس طراحیهای اسراییل است. امروز نیز جنگهای نیابتی در منطقه خاورمیانه در حال رخ دادن است که فقط از طراحیهای اسراییل است.
– امریکا میکوشد پای خود را از بسیاری طرحهای توطئهآمیز اسراییل بیرون بکشد و برای همین اسراییل خود جلودار برای پیشبرد سیاستهایش شده است.
با توجه به عدم «حکم صریح خاص» و « قانون»، ممانعت از حضور خانمها در استادیومهای ورزشی قابل توجیه نیست
در صفحه «جامعه» روزنامه اعتماد، یادداشت «ممانعت قانونی برای حضور زنان در استادیومها وجود ندارد» به قلم بهمن کشاورز منتشر شده و در آن آمده است:
«در مقدمه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مطالبی آمده است که ظن و گمان وجود هر نوع تبعیض بین زن و مردان مشمول این قانون را از ذهن میزداید. همچنین در اصل سوم قانون اساسی و بندهای ۷ و ۹ تامین آزادیهای سیاسی و اجتماعی و رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در تمام زمینههای مادی و معنوی جزو وظایف دولت جمهوری اسلامی اعلام شده است. و از آن مهمتر اصل نوزدهم، مردم ایران را برخوردار از حقوق مساوی بدون توجه به رنگ، نژاد، زبان و مانند اینها اعلام کرده و اصل بیستم صریحا اعلام میکند: «همه افراد ملت اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرار دارند و از همه حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند.»
حقوق خانمها در اصل بیست و یکم بهطور ویژه و مشخص تدوین شده است. این اصل میفرماید: «دولت موظف است حقوق زن را در تمام جهان با رعایت موازین اسلامی تضمین نماید و امور زیر را انجام دهد: ایجاد زمینههای مساعد برای رشد شخصیت زن و احیای حقوق مادی و معنوی او…»
البته اظهارنظر در این زمینه که عرض میکنم در صلاحیت متخصصان و فقهای نظام است. اما آنچه بنده عرض میکنم بر مبنای خواندهها و شنیدههاست. در تاریخ خواندهایم که در جنگهای صدر اسلام خانمها برای تشجیع رزمندگان در حاشیه میدانها حاضر بودند و همچنین نقش پرستار را بازی میکردند و حتی در برخی موارد عملا در عملیات درگیر میشدند. در مسابقات ورزشی به ویژه مسابقات بینالمللی، موضوع کرامت و اقتدار و آبروی ملت و کشور در میان است. و شاید مطلب به نوعی قابل تشبیه به جنگ باشد.
همچنین اگر این بحث مطرح شود که در مسابقات تماشاچیان ممکن است چیزهایی بگویند و حرکاتی بکنند که شنیدن و دیدن آنها در شأن خانمها نیست، خواهیم گفت آیا این موارد از آنچه در جنگهای باستانی گفته و انجام میشد، شدیدتر و بدتر است؟
مضافا اینکه اگر خانمها با قبول مسوولیت به میادین ورزشی تشریف ببرند، خود مسوول شنیدن و دیدن الفاظ و حرکات نامناسب خواهند بود، اما مطمئنم که حضور خانمها باعث مودبتر و منظمتر شدن مردان خواهد شد. همچنان که در ادارات در اتاقهایی که خانمها حضور دارند، رفتار مردان و گفتار ایشان بر ضوابط اخلاقی بیشتر منطبق است.
حاصل اینکه با توجه به نبودن حکم صریح خاص و بهویژه قانون در این مورد، ممانعت از حضور خانمها در استادیومهای ورزشی قابل توجیه به نظر نمیرسد. والله اعلم»
اعتماد در شماره امروز، این عناوین را نیز منتشر ساخته است:
آیتالله هاشمیرفسنجانی: روحانیت درمعرفی احمدینژادمقصر است
بانکپاسارگاد، بانک برتر اسلامی در سال ۲۰۱۵
«شرایط یمن سخت و پیچیده است»، گفتگو با پیر محمد ملازهی، کارشناس خاورمیانه/ با تنظیم میثم سلیمانی
حمید انصاری، قائممقام موسسه تنظیم و نشر آثار امام (ره): در انتشار خاطرات مربوط به امام (ره) طبق قانون باید از موسسه مجوز گرفت
شهروندان عربستان در صورت انتشار و توزیع اسناد ویکیلیکس مجازات خواهند شد
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «اعتماد» را مرور کرده است: «آینده خاورمیانه را بیداری اسلامی رقم میزند/نشریات و خبرگزاریهای کشور زمینه دسترسی آسان جوانان اروپا و آمریکا به مطالب اصیل اسلام را فراهم کنند»، «قرآن کریم نگهدارنده، حافظ و عامل حیات و بقای زبان عربی شد»، «رییس سازمان سینمایی اجازه دینی اکران «رستاخیز» را دریافت کرده است/امیدوارم رستاخیز تسکینی برای آلام مهاجران سوری باشد»، «پردهبرداری ویکی لیکس از اقدامات ضدایرانی و ضد شیعی آل سعود»، «آیا سازمان اطلاعات عربستان در حادثه مسمومیت زائران در مشهد دست داشته است؟»، «سعودیها از ۱۰ سال قبل در دام رژیم اسراییل افتادند و سرگرم توطئهای به نام هلال شیعی شدند» و «با توجه به عدم «حکم صریح خاص» و « قانون»، ممانعت از حضور خانمها در استادیومهای ورزشی قابل توجیه نیست»مرور مطبوعات/ دوشنبه ۱ تیر/ روزنامه اعتماد