معیارهای تصدی وزارتخانههای «علوم» و «ارشاد» را چه میدانید؟
معیارهای تصدی وزارتخانههای «علوم» و «ارشاد» را چه میدانید؟ چه کسانی را دارای این شرایط میبینید؟
دومین تریبون هفتهی دینآنلاین، به معیارهای تصدیگری دو وزارتخانهی مهم، از نگاه شما، اختصاص یافته است؛ یکی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دیگری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.
شما میتوانید پس از تشریح نظرات و معیارهای خود، افرادی را که برای تصدی این دو سکان مهم کشوری در دولت یازدهم شایسته میدانید، اعلام کنید.
دینآنلاین در نظر دارد با انتشار به موقع نظرات و تحلیلهای شما مخاطبان گرامی، در شکلگیری گفتوگویی منطقی و مستدل میان مخاطبان خود، همت کند.
با ما همراه باشید.معیارهای تصدی وزارتخانههای «علوم» و «ارشاد» را چه میدانید؟ چه کسانی را دارای این شرایط میبینید؟تریبون دوم
کسی تردید ندارد که از مهمترین وظایف وزیر ارشاد پرداختن به امور مربوط به اهل فرهنگ و هنر است. خیلی ها که همین شرط را کافی می دانند محمدعلی زم را مناسبترین گزینه دولت منتخب می دانند، اما برخی هم هستند که معتقدند امور اهل فرهنگ باید به خودشان سپرده شود و وزارت فرهنگ تنها باید نقش حمایتی از آنها داشته باشد و افزون بر این باید بکوشد در مسائل متفاوت دیگر هم مداخله کند؛ مسائلی مثل سیاست و امنیت و اقتصاد و حقوقی مثل آزادی بیان که همیشه تأثیرگذار در فرهنگ بوده اند و کمتر وزیری آن قدرت چانه زنی را داشته که بتواند در آنها تأثیر بگذارد و مداخله کند.
شاید دکتر عطاءالله مهاجرانی که در پاسخ به مجری بی بی سی، دکتر علی مطهری را از بهترین گزینه ها برای وزارت ارشاد معرفی کرد به همین مسئله توجه داشته است. او خود کسی بوده که در بحرانی ترین شرایط وزارت فرهنگ را بر عهده داشته و به خاطر حمایتش از اهل فرهنگ و هنر بسیار گزند دیده است. انگاری او حالا به این نتیجه رسیده که وزیر فرهنگ باید قدرت چانه زنی بالایی در تفهیم و تفهم امور فرهنگی داشته باشد، هرچند شاید خود مثل آقای زم اهل هنر و سینما نباشد.
معتقدم جایگاه وزیر ارشاد چه به جهت توانایی و چه به لحاظ مقبولیت، در دولت نهم و دهم به صورت چشمگیری افت پیدا کرده است:
به این اسامی نگاه کنید:
ناصر میناچی (از دوستان نزدیک دکتر شریعتی)، وزیر ارشاد شورای انقلاب
عباس دوزدوزانی وزیر ارشاد شهید رجایی
معادیخواه وزیر ارشاد میرحسین
سید محمد خاتمی، علی لاریجانی و مصطفی میرسلیم وزرای ارشاد هاشمی رفسنجانی
مهاجرانی و مسجدجامعی وزرای ارشاد جناب خاتمی
حالا وزرای ارشاد دولتهای احمدی نژاد را هم ببینید:
صفار هرندی! و حسینی!!
امیدوارم وزیر ارشاد دولت آقای روحانی کسی باشد که باید وزارت ارشاد را ارتقاء بدهد. چون این وزارتخانه بسیار پرحاشیه و حرکت در آن حرکت روی لبه تیغ است! در تمامی دولت های گذشته هم وزیر و هم معاونت های کلیدی آن از جمله امور مطبوعاتی، فرهنگی، و سینمایی استیضاح یا مجبور به استعفا شدهاند!
کاش پرسش درباره وزارت علوم را به تریبون دیگر اختصاص می دادید! به نظر من وزارت علوم باید بر توسعه دانشگاه و ارتقای رتبه آنها اهمیت دهد نه اینکه صرفا مدرک گرایی را رواج دهد. شاید دکتر روحانی که علاقه به توسعه روابط دارند بتوانند از این طریق راه را برای ورود دانشجویان خارجی به ایرران باز کنند. والبته از آن طرف چه عیبی دارد که دانشجویان بیشتری از ایران به دانشگاه های خارجی بروند و در فضایی بیشتر رقابتی به تحصیل بپردازند. البته این فضای رقابتی هم برای وزارت علوم ایران با دانشگاههای خارجی شکل خواهد گرفت هم برای دانشجو.
به نظر من همانطور که وزیر اطلاعات باید مجتهد باشد وزیر ارشاد هم باید در این طراز باشد. چرا باید وزیر ارشاد برای درست یا نادرست معرفی کردن سیاستهایش ناگزیر باشد که به دیگران رجوع کند. بلکه ایشان باید خود از قوت علمی در این زمینه ها برخوردار باشد
قطعا وزیر ارشاد باید اهل تسهل و تسامح بیشتر باشد و وزیر علوم هم باید درکش را داشته باشد که جوانان فقط مدرک نمی خواهند.
درباره وزیر علوم نمی دانم ولی درباره وزیر ارشاد پیشنهاد می کنم این دفعه از خود حوزه علمیه کسی را انتخاب کنند. یقینا در خود حوزه های علمیه کسانی هستند که هم با هنر خوب اشنایند و هم با فرهنگ و علم.
من فکر می کنم وزرات ارشاد از مهمترین وزارتخانه های دولت است. اگر روحانی بتواند کسی را به وزارت بنشاند که آن کس بتواند نشاط فرهنگی و اجتماعی را در مملکت زنده کند حتما تاثیرش را در بخش های دیگر هم می بیند.
همه وزیران به خصوص وزیر علوم و ارشاد باید افرادی باشند که علاوه بر تعهد، در کار خود تخصص داشته باشند. تصمیم های آنی و بدون بررسی نگیرند. به عنوان مثال، مسخره ترین تصمیم در دوره وزارت کنونی، تصمیم به جنسیتی کردن دانشگاههاست. یعنی برخی دانشگاهها فقط به دختران و برخی دیگر به پسران تخصص یابد. اگر چه از برخی محافل رئیسان دانشگاه و مسوولان وزارت خبر غیر موثق درز کرده که رئیس جمهوری پس از موافقت ضمنی با چنین تصمیمی، از تصمیم خود برگشته و با جنسیتی کردن دانشگاههای دولتی موافق نبوده اما به هر حال ظاهرا جناب وزیر علوم، یکطرفه این موضوع را اجرا کرده و از سال گذشته در برخی دانشگاهها که رئیسانشان فکر و اعتراض نمی کنند و تنها مجری دستورات مافوق هستند تا آنان را از خود راضی نگه دارند، اجرا می شود. امیدواریم وزیر جدید، تا دیر نشده این موضوع را بررسی و حل کنند.
شایسته سالاری-تجربه در مواردتصدی -وبا نظر اقا مهدی موافقم. کشور در شرایط کنونی نیاز بهشور وشادی داره.
وزیر پیشنهادی حقیر حجت السلام و المسلمین حمید محمدی است. معاون فعلی قرآن و عترت وزارت ارشاد. سابقه خوب و درخشانی در وزارت ارشاد دارد: هم توانسته مرکز قرآنی ارشاد را به معاونت ارتقا دهد. هم منشور قرآنی خوبی تنظیم کردند که زمینه ساز گسترش فعالیتهای قرآنی در کشور شد؛ هم با فعالیتها و کارهایی که کردند نشان دادند که باید برای قرآن بودجه خوبی گذاشته شود. (برای سال 92 مجلس بیش از 600 میلیارد تومان بودجه مخصوص قرآن و فعالیتهای قرآنی تصویب کرده است.) هم کیفیت و کمیت بزرگترین اتفاق فرهنگی-هنریِ قرآنی دنیا {نمایشگاه قرآن} را به خوبی ارتقا دادند.رفع دخل مقدر: ایشان فقط کار مدیریتی در عرصه قرآن نکردهاند، نگاهی به حضور و میدان دادن به هفت هنر در نمایشگاه قرآن، به خوبی گویای این مطلب است که شناخت خوبی از هفت هنر دارند… وانگهی مگر هدف اصلی وزارت ارشاد {بلکه نظام اسلامی} ایجاد فرهنگی مبتنی بر قرآن و فرهنگ قرآنی نیست؟
بنده صد در صد با وزارت جناب مطهری مخالفم. بنده شناختی از سوابق کاری و مدیریتی ایشان، به جز نشر صدرا ندارم. البته بعید هم میدانم سابقه مدیریتی خاصی هم داشته باشند… اما اگر ملاک همین کار انتشارات صدرا باشد که واویلا است… انتشاراتی که با توجه به استقبال و رانت دائمی نهادها و مؤسسات خصوصی و دولتی و عموم مردم از آثار مرحوم استاد مطهری، فروش خوب و ثابتی دارد اما بعد از سی سال از شهادت استاد هنوز نتوانسته همه آثار ایشان را به چاپ برساند؛ هنوز نتوانسته نمایندگیهای فعال در سطح کشور راه اندازی کند؛ تا چه رسد که بخواهد آثار را در قالبهای مختلف هنری بازآفرینی کند. یا بخواهد خودش به عنوان یک نهاد از آثار دکتر، تلخیصهای ترتیبی یا موضوعی از آثار استاد شهید منتشر کند؛ تا چه رسد بخواهد شرح و حاشیه بر آثار مرحوم مطهری منتشر کند… انتشاراتی که هنوز یک زندگینامه به روز و جوان پسند از استاد منتشر نکرده است و صرفاً یک زندگینامه رسمی و خشک را چندین بار باز چاپ کرده است… حالا چه انتظاری هست که مثلاً از داستان راستان یا زندگیِ خود استاد انیمیشن و فیلم داستانی تولید کند… مشکل بودجه نیست! خوب میدانید که هر سال ادارات و نهادهای دولتی و مردمی چندین هزار نسخه از کتب استاد خرید میکنند… همین خودش منبع درآمدی مکفی است… برادر من! اعطای نمایندگی استانی که بودجه نمیخواهد، ساز و کار میخواهد… نشریه فسقلی خمپاره بعد از دو سال انتشار بیش از 50 نمایندگی فروش در 20 استان کشور داشت؛ آن وقت ناشر انحصاری و اختصاصی آثار شهید مطهری… . امیدوارم ایشان به جز زبان تند در انتقاد از دولت نهم و دهم، صلاحیت دیگری هم برای تصدی وزارت ارشاد داشته باشند.
به نظرمن برای وزارت علوم مصطفی معین وبرای وزارت ارشاد احمد مسجد جامعی .
وزارت علوم اقای عارف وزارت ارشاد اقای مسجد جامعی
1- باید دید که عرصه وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد را تا چه حد می دانیم؟ نباید این عرصه وسیع را در حد مسائل صنفی روزنامه نگاران یا بازیگران سینما و تئاتر و … تقلیل داد. بلکه عرصه گسترده و ریشه ای تری است.2- این وزارت اگر بخواهد بر اساس آموزه های سعادت بخش اسلام باشد باید در راس آن یک مجتهد آگاه به زمان قرار بگیرد که البته با معاونان و مشاورانی آگاه به امور اجرایی.3- اسلامی بودن ارشاد، به معنای بگیر و ببند نیست بلکه باید طرح ها و برنامه های اساسی را طوری چید که به تعالی معنوی انسانها و نیز فرصت دهی به شکوفایی همه استعدادها منجر شود.4- نگاه سیاسی و جناحی به وزارت ارشاد بزرگترین ظلم به آن خواهد بود.