فیرحی: غنوشی به دنبال یک دولت مدنی است، نه دینی
اعتماد در اولین روز هفته از تونس و تغییر در حزب النهضه گفته و درکنار روایت حمله فیزیکی به طلاب حوزه علمیه خرم آباد، از چگونگی ورود به فلسفه برای علاقمندان نوشته است.
روزنامه اعتماد در صفحه 8 گفتگوی اختصاصی خبرنگار خود، «میثم سلیمانی» با حجتالاسلام «داوود فیرحی»، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران را منتشر ساخته و پیامدهای ناشی از رویکرد جدید حزب النهضه تونس برای جدایی بین فعالیتهای سیاسی- اجتماعی و مذهبی را مورد بررسی قرار داده است.
این گفتگو با عنوان «جهان اسلام باید میان تداوم رادیکالیزم یا دموکراسیسازی، یکی را انتخاب کند» منتشر شده و در مقدمه آن با اشاره به موج بهار عربی در کشورهای تونس، مصر، لیبی، سوریه و بحرین، از قصد اخوانالمسلمین به عنوان گروهی اسلامگرا و پیشرو در عقاید دموکراتیک اهل سنت، برای ایجاد یک جریان قدرتمند برای به دست گرفتن رهبری دموکراتیک این کشورها نوشته و تونس را تنها کشوری دانسته که اوضاع سیاسی آن، آرام و با ثبات است.
به باور فیرحی، سخن غنوشی درباره عمل النهضه به وظایف سیاسی و دوری آن از وظیفه دعوت دینی، در عین الهام حزب از مبادی اسلام، سخنی بسیار بسیار مهم و نیازمند به کنکاش است.
این استاد دانشگاه سخنان غنوشی را به معنی تغییر به سمت سکولاریسم یا استحاله ندانسته و معتقد است اسلام سیاسی به دنبال اسلامی کردن دولت است، اما غنوشی به دنبال یک دولت مدنی است، چرا که «دولت مدنی یک دولت صفر و صد مذهبی یا غیر مذهبی نیست، بلکه دولتی است که یک توافق مدنی با حفظ ارزشهای مذهبی در آن وجود دارد.»
فیرحی با اشاره به سختی بسیار اخوان برای دست پیدا کردن به مفهوم دولت ملی، روبرویی جوامع سنی با این مشکل را سختر از جوامع شیعی دانسته و گفته است: «آنچه اکنون در ادبیات غنوشی در حال برجسته شدن است، حفظ مذهب در کنار نهادینه کردن دولت ملی و ناسیونالیسم است. تمام تلاش غنوشی این است که راه را باز کند ولی اگرچه خود مشکل دارد ولی مسیر درستی را انتخاب کرده در صورتی که ترکیه با همین موضوع دچار مشکل شده است.»
رهبر انقلاب: مجلس خبرگان، التیام بخش تفرقه مذهبی و طائفی باشد
اعتماد در صفحه 2 سخنان رهبر انقلاب در دیدار رییس و نمایندگان منتخب ملت در پنجمین دوره مجلس خبرگان را منتشر ساخته و از قول ایشان، «حاکمیت اسلام»، «آزادی»، «استقلال»، «عدالت اجتماعی»، «رفاه عمومی»، «ریشه کنی فقر و جهل»، «مقاومت در مقابل سیل بنیانکن فسادهای اخلاقی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جاری در غرب» و «ایستادگی در مقابل سلطه جبهه استکبار» را از مهمترین اهداف انقلاب اسلامی ملت ایران دانسته است.
ایشان، اسلام را بدون تردید، قلع و قمعکننده ظلم و استکبار خواندند و افزودند: «البته آن اسلامی میتواند در مقابل زورگویان جهانی مقاومت و جبهه سلطه را نابود کند که به صورت یک نظام حکومتی استقرار یافته و دارای ابزارهای قدرت نظامی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و رسانهای باشد.»
رهبری در ادامه، «نوآوریهای منضبط دینی به وسیله عناصر با سواد و دارای قدرت استنباط» و التیام بخشیدن به زخمهایی که دشمن وارد میکند، از جمله «تفرقه مذهبی و طائفی»، «اختلافات جناحی» و «ایجاد دو قطبیهای مصنوعی در کشور» را از وظایف مجلس خبرگان برشمردند.
توهینهای مکرر به هاشمی با چاشنی آجر و بیل برای طلاب خرم آبادی
این روزنامه در صفحه 3 گزارشی از درگیری در حوزه علمیه خرمآباد به چاپ رسانده و با اشاره به سخنرانی حسینالله کرم در آن محل و واکنش طلاب به حرفهای تند او علیه آیتالله هاشمی و توهینهای مکرر همراهان وی به آیتالله هاشمی و همسر و دخترانش، از حمله کنندگان به طلبهها با آجر و بیل نوشته که پیش از این نیز سابقه توهین به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام را داشته اند.
یکی از شاهدان ماجرا گفته است: «چند تن از طلبهها مضروب شدند و حملهکنندگان حتی به اتاق طلبهها حمله کردند و شیشهها را شکستند و حتی شعارهایی علیه روحانیت سر دادند. از زمان شروع تنش تا خارج شدن حملهکنندگان از حوزه علمیه ۳۰ دقیقه بیشتر طول نکشید و در همین ۳۰ دقیقه تمام شیشههای حوزه شکسته شد و تعدادی هم مصدوم شدند.»
فهم خود را به کار گیر
روزنامه اعتماد در صفحه 16 بخش دیگری از یادداشت های «محسن آزموده» در ستون فلسفه در خیابان را منتشر ساخته و زیر عنوان «فهم خود را به کار گیر» به پرسش رایج دیگران از فلسفه خوان ها درباره «چگونگی ورود به فلسفه» اشاره کرده است.
او در پاسخ به این سوال، «پیشنهاد سیر مطالعاتی» به پرسشگران را روشی متداول دانسته و از طی مراحل «فراگیری منطق قدیم و جدید»، «مطالعه تاریخ فلسفه»، «مطالعه کتابهایی با عنوان کلیات فلسفه» و «مطالعه کتابهای اصلی خود فیلسوفان» نوشته است.
او در پایان افزوده است: «شاید یک ویژگی اساسی فلسفه ورزی همان چیزی باشد که ایمانوئل کانت، فیلسوف آلمانی در آغاز مقالهای بسیار مشهور در پاسخ به پرسش «روشنگری چیست؟» بر آن تاکید کرده است، اینکه آدم مستقل از دیگران شجاعت اندیشیدن و مخاطره کردن داشته باشد. کانت البته این نکته را در زمینهای دیگر و برای مسالهای دیگر به کار برده، اما به نظر میآید میتوان آن را شرط اصلی ورود به فلسفه دانست: "جسارت آن را داشته باش که فهم خود را کار بگیری".»
دیگر عناوین برگزیده «اعتماد» امروز:
سیدحسن خمینی: اینکه مردم به راحتی بتوانند حرفشان را بزنند و در حوزههای سیاسی، اقتصادی، قضایی و… از عدالت برخوردار باشند، از بزرگترین شعائر دینی است./ اسلامی بودن در امور شرعی و ظاهری خلاصه نمیشود و یکی از اشتباهات فاحش این است که فکر کنیم دین منحصر به این امور است؛ گرچه قطعا اینها از اجزای دین هستند، اما آزادی و استقلال نیز در زمره بزرگترین ارزشهای دینی است.
یادداشت هاشم صباغیان به مناسبت سالگرد درگذشت عزتالله سحابی: در گفتارها و نوشتارها و اعمال عزتالله سحابی میتوان یک روشنفکر دینی به تمام معنا را یافت که مسائل را با دیدی روشنگرانه مورد تحلیل و بررسی قرار میداد.
استفان دی میستورا، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه: اگر گروههای درگیر در سوریه برای ادامه جنگ در ماه رمضان آماده باشند، مطمئنا این توانایی را نیز دارند که برای صلح، گفتوگوها را آغاز کنند. اگر درگیریها در ماه رمضان ادامه پیدا کند، احتمال از سرگیری گفتوگوها وجود ندارد.
اعتماد در اولین روز هفته از تونس و تغییر در حزب النهضه گفته و درکنار روایت حمله فیزیکی به طلاب حوزه علمیه خرم آباد، از چگونگی ورود به فلسفه برای علاقمندان نوشته است.مرور مطبوعات/ شنبه 8 خـرداد / روزنامه اعتماد