سخنان اولاند در کمپین انتخاباتی‌اش درباره بورکینی

هنری ساموئل

آقای فرانسوا اولاند رئیس‌ جمهور نامحبوب مردم فرانسه، در روز پنچ‌شنبه در سخنرانی جدال‌آمیز خود در آغاز کمپین انتخابات ریاست‌جمهوری هشدار داد: “قانون غیرمعقول و نسنجیدۀ منع استفاده از بورکینی غیرقابل‌اجراء است و ممکن است موجب دامن گرفتن حملات اسلام‌گرایان به فرانسه شود.”

به گزارش دین آنلاین به نقل از تلگراف، این رئیس‌جمهور سوسیالیست در سخنرانی یک ساعتۀ خود دربارۀ «دمکراسی و تروریسم»، رقبای داخل و خارج از حزب خود را مورد نکوهش قرار داد و تأکید کرد که اجازه نخواهد داد فرانسه "در ماه‌ها و سال‌های آتی رو به تباهی و تنزّل حرکت کند." مفسّران این سخنان وی را حاکی از تصمیم وی برای شرکت در انتخابات مجدّد ریاست‌جمهوری در بهار سال آینده تلقّی کرده‌اند، هرچند که او نامحبوب‌ترین رئیس جمهور فرانسه در تاریخ معاصر بوده است.
 
آقای اولاند که وعده داده است در پی حملات زنجیره‌ای که از ژانویۀ 2015 تاکنون به کشته شدن 238 نفر منجر شده است، از ملّت پشتیبانی و از وحدت ملّی پاسداری نماید، اظهار داشت فرانسه نمی‌تواند در رابطه با دمکراسی و «اجرای قانون» در مبارزه با تروریسم سازش کند و در غیر این صورت "روح خود را از دست خواهد داد."

این رئیس‌جمهور 62 ساله به طور ‌ویژه بر نیکولاس سارکوزی انگشت گذاشته است. چراکه سارکوزی نیز امید دارد سال بعد مجدّداً نمایندۀ حزب راست میانه شود. سارکوزی خواستار وضع قانونی برای منع استفاده از بورکینی شده است که یک لباس شنا با پوشش کامل بدن است.

طبق دستورات، امسال تابستان ده‌ها تفرّجگاه در جنوب فرانسه استفاده از این پوشش را در سواحل منع کرده‌اند، اما دادگاه قانون اساسی کشور حکم داده است که بورکینی قوانین سکولاریسم را نقض نمی‌کند و تهدیدی برای امنیت عمومی به شمار نمی‌رود.

آقای اولاند اظهار داشت: "من در ریاست جمهوری خود هیچ قانون غیرمعقولی را تصویب نخواهم کرد که غیرقابل‌اجرا باشد، چراکه این کار خلاف قانون اساسی است."

او در سالن واگرام خطاب به جمع حامیان و روزنامه‌نگاران بیان داشت: "من عمیقاً اعتقاد دارم که قوانین ما مکفی هستند و تنها کاری که لازم است انجام دهیم این است که آنها را با تمام سخت‌گیری و کارایی‌شان اجرا کنیم. من نمی‌خواهم برای سخنان خود از اسلام‌گرایان دلیل بیاورم تا بدین ترتیب با تحریک کردن اعمال فشار کنم. علاوه بر این مایل نیستم بهانه به دست اسلام‌گرایان بدهم تا بخواهند چون مسلمانان را بدنام کرده‌ام، رنجیده‌خاطر شوند و توجیهی برای حملات بیشتر پیدا کنند."

آقای اولاند هشدار داد که سکولاریسم «دین رسمی کشور» نیست که بخواهیم از آن علیه ادیان دیگر استفاده کنیم و این که سکولاریسم همان‌طور که با مسیحیت و یهودیت سازگاری دارد، با اسلام نیز همساز است.

وی بیان داشت: "آیا اسلام می‌تواند جداسازی دین از قانون را که شالودۀ سکولاریسم است بپذیرد؟ پاسخ من مثبت است و این بسیار روشن است. اکثریت قریب به اتّفاق هم‌میهنان مسلمان ما امروز بدون این که تهدیدی متوجّه نظم عمومی کنند، به دین خود عمل می‌کنند و بدین ترتیب هر روز به ما اطمینان‌خاطر می‌دهند که عمل کردن به سکولاریسم در اسلام نیز امکان‌پذیر است. پرسشی که جمهوری فرانسه باید به آن پاسخ دهد این است: آیا کشور واقعاً آمادگی دارد که برای دینی جا باز کند که یک قرن پیش انتظار نمی‌رفت روزی به این عظمت شود؟ باز هم پاسخ من مثبت است."

در این هفته باز هم هراس از حملات اسلام‌گرایان را تجربه کردیم. پلیس در نزدیکی کلیسای نوتردام اتومبیلی حاوی مخازن گاز و قوطی‌های بنزیل پیدا کرد. در این رابطه دو زوج که یکی از آنها تمایلات اسلام‌گرایانه داشتند برای بازجویی توقیف شده‌اند. در آن واحد، عبدالسلام صلاح، تنها بازماندۀ کماندوهای تروریست که در نوامبر سال گذشته به پاریس حمله کردند و 130 تن را به خاک و خون کشیدند، در روز پنج‌شنبه در پیشگاه قاضی حاضر شد، اما از سخن گفتن امتناع کرد.

این ماه آقای سارکوزی خواستار واکنش «بی‌رحمانه» نسبت به حملات تروریستی شد و اظهار داشت: "نکته‌سنجی‌های حقوقی" نباید مانع از مبارزه با تروریسم شود.

آقای اولاند نیز بدون این که از رقیب خود اسمی ببرد گفت: "اصول قانون اساسی «نکته‌سنجی‌های حقوقی» نیستند."
 
وی ادامه داد: "آیا آزادی در آمدوشد یک نکته‌سنجی حقوقی است؟ آیا آزادی بیان یک نکته‌سنجی حقوقی تلقّی می‌شود؟ آیا آزادی در حوزۀ پرستش و عبادت یک نکته‌سنجی حقوقی محسوب می‌شود؟ آیا بی‌گناه فرض شدن یک نکته‌سنجی حقوقی است؟" آقای سارکوزی در معرض این اتّهام قرار گرفته است که سرمایۀ موردنیاز حزب خود را از طرق غیرقانونی تأمین می‌نماید.

اولاند همچنین درخواست رقیب محافظه‌کار خود را برای توقیف مظنونانِ به تروریسم در اردوگاه‌ها مورد انتقاد قرار داد و گفت: "آیا «لایحۀ میهن‌دوستی» (Patriot Act) و زندان گوانتانامو آمریکایی‌ها را از خطر تهدید تروریست‌ها مصون ساخت؟ خیر. سلاح ما دمکراسی است."

برای اولاند جای نگرانی دارد که نظرسنجی‌ مؤسسۀ الاب (Elabe) نشان داد که از هر ده نفر، نه نفر مخالف پنج سالۀ دوم ریاست جمهوری وی هستند. آنها نارضایتی عمیق خود را خاصّه دربارۀ دو موضوع در انتخابات آتی اعلام کرده‌اند: موضوع امنیت و اقتصاد.

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.