ادراک مذهبیها از جهان چگونه است؟
بن کنتیش
دانشمندان میگویند افراد مذهبی دارای ادراک ضعیفتری از جهان هستند و بیشتر از دیگران خصلتهای بشری مانند قدرت تفکّر و احساس را به اشیائی مانند سنگ و کاغذ و پارچه نسبت میدهند.
به گزارش دینآنلاین در گزارشی که ایندیپندنت درباره ادراک افراد مذهبی از جهان و طبیعت منتشر کرده یکی از نتایجی که دانشمندان به آن رسیدهاند این بوده است که افراد دارای اعتقادات مذهبی، معمولاً بیشتر از دیگران خصوصیتهای بشری را به پدیدههای مادّی و زیستی از قبیل آتشفشانها، گلها، سنگها و باد نسبت میدهند و با گزارههایی مانند «سنگها سرما را حس میکنند» بیشتر اظهار موافقت میکنند.
خانم مرجانه لیندمن (Marjaana Lindeman) و آنیکا سودهولم هاکینن (Annika Svedholm-Häkkinen) از 258 نفر از مردم فنلاند خواستند تا پاسخ دهند چقدر با این گزاره موافقند که «یک خدای قادر مطلق، عالم مطلق و مهربان وجود دارد» و آیا اعتقادی به پدیدههای ماوراءطبیعت مثل تلهپاتی و دیدن آینده دارند یا خیر. سپس پاسخها را با یک سری فاکتورهای دیگر از جمله نمرات افراد در امتحانات، پاسخشان به نظرسنجی و عملکرد آنها در آزمونهای مختلف انطباق دادند.
لیندمن و هاکینن بیان داشتند: “هرچه اعتقاد شرکتکنندگان به پدیدههای دینی یا دیگر پدیدههای ماوراءالطبیعه بیشتر بود، از مهارتهای حسّی فیزیکی، مکانیکی و چرخش ذهنی کمتر و نمرات پایینتری در ریاضیات و فیزیک برخوردار بودند و اطلاعات کمتری در حوزۀ پدیدههای فیزیکی و زیستی داشتند… و بیشتر از دیگران اشیاء بیجان را پدیدههایی «ذهنی» تلقّی میکردند”. در این مطالعه «ذهنی» به معنای چیزی است که دارای ویژگیهای انسانی مثل تفکّر و روح است.
دستاوردهای محقّقان حاکی از آن است که فقدان درک از جهان مادّه در انسانها به معنای آن است که آنها ویژگیهای بشری خود را به کلّ عالم تعمیم میدهند و این منجر به اعتقاد به وجود شیاطین، خدا و دیگر پدیدههای مافوقطبیعت میشود. پژوهشگران میگویند خلط بین ویژگیهای ذهنی و فیزیکی چیزی است که عمدتاً در بین کهنسالان و خردسالان نیز شاهد آن هستیم.
پژوهشگران دانشگاه هلسینکی پس از این که به نتیجه رسیدند مبتلایان به اوتیسم نیز مجبورند برای درک واقعیتهای جهان پیرامون خود تقلّا کنند، آنها را با افرادی را که به خدا یا مافوق طبیعه اعتقاد دارند مقایسه کردند و بیان داشتند که هر دو گروه برای تمیز و تشخیص امور ذهنی و مادّی تقلّا میکنند. البته اوتیستها کاملاً در نقطۀ مقابل متدیّنان هستند، چراکه آنها غالباً جهان را مادّی میپندارند و برای درک وضعیت ذهنی دیگران نیاز به تقلّا و تلاش بسیاری دارند.
آنها همچنین به این نتیجه رسیدند که اکثرِ افرادی که به وجود خدا و پدیدههای مافوقطبیعت اعتقاد دارند، زن هستند و معمولاً عملکردهای خود را بر مبنای غریزه قرار میدهند تا تفکّر تحلیلی.
با این حال بنابر این مطالعات، مذهبیان معمولاً شادتر از دیگران هستند و سطح رضایتشان از زندگی بیشتر از افراد بیاعتقاد است و سخاوتمندتر و قابل اعتمادتر نیز هستند.
گفته دونفر را نباید نظر دانشمندان نامید، آنهم دو فرد معمولی.
بزرگترین دانشمندان علوم طبیعی اینشتین و نیوتون هستند که هردو مخالف با بی دینی میباشند.
اساسا با قرار دادن دو سوال کاملا متضاد که اولی حقیقت و دومی خرافه است دریک مجموعه ونظر خواهی درباره کل این مجموعه ، هیچ مطلبی ثابت نمی شود و این نوع نظر سنجی از ابتدا باطل است.
مخلوط نمودن حقیقت با خرافات یکی از روش های فریب دادن است که در اعلام نظر بالا دیده میشود.