افزایش خفقان مذهبی در سراسر جهان
بودیستهای برمه به مسلمانان و مسیحیان حملهور میشوند، مجاهدان هندو مسلمانان و مسیحیان را میکشند و مساجد و معابد آنها را تخریب میکنند. در جمهوری آفریقای مرکزی، مسیحیان، مسلمانان را از کشور بیرون میرانند. خاورمیانه و بخشی از شمال آفریقا نیز در شعلههای خشونتهای فرقهای میسوزد و آسیبپذیرترین قشر در برابر ایذا و اذیت و کشتار اقلیتهای مذهبی هستند.
پیشتر در گزارشها تمرکز صرفاً روی عملکرد دولتها بود، اما امروز سازمانهای تروریستی مثل داعش، القاعده، الشباب و بوکوحرام نیز بهطورجدّی آزادی مذهبی را تهدید میکنند. فاحشترین شکل تبعیض جدا کردن پیروان یک دین از دیگری (چه در یک روستا، در اتوبوس یا در کلاس) به منظور کشتن یا اسیر کردن افراد است که تروریستها مرتکب چنین جنایتهایی میشوند.
عدم رواداری و ایذا و اذیت در تمام انواع نظامهای سیاسی، از دیکتاتوری گرفته تا دمکراسی رخ میدهد. در عربستان سعودی حتّی اجازۀ ساخت یک عبادتگاه غیراسلامی نیز داده نمیشود. جمهوری آفریقای مرکزی نیز باید در صدر فهرست کشورهای نافی رواداری مذهبی ثبت شود. این کشور در سال 2013 پس از کودتای شبهنظامیان مسلمان دچار هرج و مرج شد و مسیحیان به طرز وحشیانهای مورد سرکوب قرار گرفتند. از آن زمان تاکنون، شبهنظامیان مسلمان و مسیحی مرتکب جنایات بسیاری شدهاند، اما تعداد مسیحیان این کشور بسیار بیشتر از مسلمانان است و لذا مسلمانان مورد تعدّی قرار گرفتند و تقریباً تمام جمعیت مسلمانان از کشور بیرون رانده شدند.
کشورهایی که رواداری و آزادی مذهبی در آنها وضعیت وخیمی دارد به دو دستۀ افراطیتر و ملایمتر تقسیم میشوند: دستۀ افراطیتر شامل برمه، چین، اریتره، کرۀ شمالی، عربستان سعودی، سودان، ترکمنستان و ازبکستان است و شورا پیشنهاد داده که جمهوری آفریقای مرکزی، مصر، عراق، نیجریه، پاکستان، سوریه، تاجیکستان و ویتنام نیز به فهرست افزوده شوند. دستۀ دوم نیز شامل افغانستان، آذربایجان، کوبا، هندوستان، اندونزی، قزاقستان، لائوس، مالزی، روسیه و ترکیه است.