راهکار رضا اصلان برای کاهش تعصّبات در غرب
تعصبات در غرب اختصاص به پیروان افراطی ادیان ندارد؛ در آنجا برخی با اقدامات اسلامستیزانه و یهودستیزانه نوعی دیگر از تعصب را رقم میزنند. آنا ماری کاکس در گفتوگو با رضا اصلان که برنامه تلویزیونی با عنوان «مؤمن» را تولید میکند درباره نقش رسانههایی چون تلویزیون در کاهش تعصبات پرداخته است.
شما در برنامۀ تلویزیونی خود با عنوان «مؤمن» سنتهای دینیِ مختلف از جمله سنّتهای افراطی را مورد بررسی قرار دادهاید. آیا فکر میکنید الان زمان مناسبی برای پخش برنامههای اینچنینی است؟
آیا فکر میکنید که تلویزیون وسیلۀ ایدهآلی برای افزایش اطلاعات مردم دربارۀ ادیان مختلف است؟ آیا میتوان با تلویزیون اختلافات را برطرف کرد؟
ببینید اسلامهراسی یا یهودیستیزی دارد چه بر سر ما میآورد. یک درصد جمعیت آمریکا را مسلمانان و دو درصد آن را یهودیان تشکیل میدهند. احتمال این که آمریکاییها در طول زندگی خود با یک یهودی یا مسلمان برخورد کنند بسیار اندک است. اگر تعصّب ماحصل ترس (و نه جهل) باشد، پس میتوان گفت تلویزیون ابزار خوبی برای زدودن ترسهای بیجای ما نسبت به این اقلّیتها است.
شما یک مسلمان بار آمدید، اما در جوانی از دین رویگردان شدید و سپس مجدّداً دین اسلام را انتخاب کردید. درست است؟
من در خانوادۀ سکولاری در ایران بزرگ شدم، بعد به آمریکا آمدیم و تحتتأثیر جوّ اسلامهراسی و ایرانهراسی به اسلام پشت کردم و مدت کوتاهی مسیحی شدم. بعد مدّتی به مطالعه دربارۀ دین مشغول شدم و خیلی زود پی بردم که در پسِ تفاوتهای ظاهریِ ادیان، اصل و اساس همۀ آنها یکی است. وقتی سنّم بالاتر رفت، دیگر استعارههای مسیحیت برایم معنایی نداشت، لذا دومرتبه به سمت دین اسلام برگشتم و دربارۀ آن مطالعه کردم و آنچه را که میخواستم در اسلام یافتم.