ریچارد داوکینز: آموزش تعالیم دینی در دبستانهای بریتانیا امری ضروری است
سارا ناپتون
ریچارد داوکینز، دانشمند و زیستشناس فرگشتی صاحبنام بریتانیایی معتقد است که آموزش تعالیم دینی در دبستانها امری ضروری است تا بدین ترتیب کودکان بتوانند تاریخ و فرهنگ خود را بهتر بشناسند. از نظر داوکینز که خود یک ملحد است، مطالعۀ ادبیات انگلیسی، بدون شناخت مسیحیت عملاً ناممکن است.
به گزارش دینآنلاین به نقل از تلگراف، وقتی داوکینز در «فستیوال علوم چلتنهام» مشغول سخنرانی بود، از وی سؤال شد که با توجّه به نگرانیهای موجود راجع به شستشوی مغزی کودکان دبستانی، آیا لازم است آموزش تعالیم دینی در مدارس متوقّف شود یا خیر. او پاسخ داد: “من فکر نمیکنم نیازی به انجام این کار باشد. به نظر من، شناخت کتاب مقدّس بخش مهمّی از فرهنگ ما است، چراکه بخش قابلتوجّهی از ادبیات انگلیسی مملوّ از تلویحاتی به این کتاب است… کتاب مقدّس بخش مهمّی از تاریخ ما را تشکیل میدهد. بخش زیادی از تاریخ اروپا مربوط به ستیزههای میان ادیان متنازع است و اگر تاریخ مسیحیت، جنگهای صلیبی و وقایع اینچنینی را ندانیم، نمیتوانیم تاریخ را بهخوبی درک کنیم… از نظر من، حذف تعالیم دینی کار صحیحی نیست؛ بلکه نظر من این است که آن را با ادیان تطبیقی، تاریخ کتاب مقدّس و تاریخ دینی جایگزین سازیم.
ادیان تطبیقی بسیار ارزشمند است، تاحدودی از این جهت که کودکان میفهمند ادیان متفاوت بسیاری وجود دارد و تنها دین موجود دینی که آنها با آن تربیت شدهاند نیست. آنها میآموزند که همۀ ادیان با هم یکسان نیستند و همۀ آنها نیز حقّانیت ندارند… آنچه ما به آن نیاز داریم تفکّر انتقادی است.”
داوکینز این را اشتباه بزرگی خواند که از دین برای ترساندن کودکان استفاده کنیم و آنها را از احتمال رفتن به جهنّم بترسانیم.
وی همچنین عنوان داشت که دیگر زمان آن رسیده عبارت «نظریۀ تکامل» را کنار بگذاریم، چراکه واژۀ «نظریه» باعث میشود مردم گمان کنند که تکامل هنوز به لحاظ علمی به اثبات نرسیده است. داوکینز اظهار داشت: “من توصیه میکنم که دیگر تکامل را نظریه ننامیم، من آن را یک واقعیت میخوانم، نه یک نظریه… زیرا در وقوع تکامل جای هیچ شکّی وجود ندارد و شواهد فراوانی دالّ بر این موضوع وجود دارد… داروین در قرن نوزدهم از واژۀ «تکامل» استفاده کرد و در آن زمان استفاده از این واژه منطقی بود، اما امروز تکامل نیز مثل دیگر واقعیتهای علمی به اثبات رسیده است.”
دمش گرم