رشد جنبه های اقتصادی ماه رمضان در امریکا و پرسش های روبرو

در حالی که در دهه های پیشین تنها فعالیت اقتصادی مسلمانان امریکا در ماه رمضان که به نوعی با این ماه مرتبط باشد تهیه و فروش غذای حلال بود اما به نظر می رسد این روند در حال تغییر است.

سایت خبری هافینگتون پست در مقاله ای در همین باره به تحلیل جنبه های رشد اقتصادی مرتبط با ماه رمضان در امریکا پرداخته است.
 

یکی از شهروندان مسلمان امریکایی در این باره می گوید: وقتی نوجوان بودم خانواده های مسیحی همسایه در ایام جشن کریسمس آداب و رسوم خاصی را اجرا می کردند: مانند هدیه دادن عروسک های زیبا، تزئین درختچه کریسمس و غیره که هنوز هم ادامه دارد اما ما مسلمانان علی رغم داشتن ایام تعطیل و جشن های دینی آداب و رسوم مشابهی نداریم.
 

سانا اسمیت که اکنون سی و هفت ساله است شرکتی به نام پاکت نقره ای راه اندازی کرده و به تولید و فروش اسباب بازی ها و خوراکی های رمضانی می پردازد.
 

وی که مرتب در سفر به کشورهای اسلامی نظیر حوزه خلیج فارس به سر می برد درباره انگیزه خود از راه اندازی این شرکت می گوید: هدف ما این است که کودکان مسلمان به این باور برسند که می توانند با داشتن اسباب بازی ها و خوراکی های ماه رمضان از مسلمان بودن و روزه داری خود لذت ببرند و هیجان زده باشند.
 

برپایی گردهمایی تجار و بازرگانان مسلمان در نیویورک که نوامبر سال گذشته با حضور بیش از 400 فعال اقتصادی و به ابتکار گروه اقتصادی انصاری برگزار شد یکی دیگر از شواهد رشد نگاه اقتصادی به رمضان در امریکاست.
 

در این گردهمایی حاضران به بررسی راه های افزایش فعالیت های سودآور اقتصادی در زمینه تهیه و فروش غذای حلال، خدمات حمل و نقل، تولید و فروش لوازم و اسباب سرگرمی کودکان با مضامین رمضانی، خدمات هتلداری و توریسم، رستوران داری و تولید البسه و دیگرفعالیت های اقتصادی پرداختند. فعالیت هایی که گردش مالی آن سالانه برابر 100 میلیارد دلار برآورد می شود.
 

بر اساس گزارش های موسسه تحقیقات دینی و اجتماعی پیو بیش از دو میلیون و ششصد هزار نفر مسلمان در آمریکا زندگی می کنند که در دو دهه آینده دو برابر خواهند شد. افزایشی که گویای ظرفیت بالای اقتصادی این قشر مردم امریکا در آینده نزدیک است.
 

بنا به تحلیل هافینگتون پست همچنین بر اساس تحقیقات مرکز تحقیقاتی پان عرب دبی در بسیاری از کشورهای دارای اکثریت جمعیت مسلمان مانند امارات متحده عربی و مصر بیشترین درآمد شرکت ها و بنگاه های اقتصادی خرد در ماه رمضان ثبت می شود که در برنامه هایی مثل فروش فست فود، لباس و زیورآلات و خدمات هتلداری و توریسم پدیدار می شود. به عنوان مثال این موسسه از هزینه تبلیغات در ماه رمضان در مصر می گوید که به 142 میلیون دلار یعنی 62 درصد بیشتر نسبت به سایر ماه ها بالغ می شود.
 

یکی دیگر از کشورهایی که در ماه رمضان اقتصادش رونق می گیرد عربستان است که برنامه حج عمره ویژه رمضان را اجرا می کند. در این کشور در ماه رمضان با حضور خیل عظیم زائران هتل ها و رستوران ها و بازارها رونق می گیرند و درآمد هنگفتی را به جیب می زنند.
 

یونی مافی یکی دیگر از فعالان اقتصادی مسلمان در امریکا که در زمینه نشر کتاب های آشپزی حلال فعالیت می کند می گوید فعالیت اقتصادی و مشارکت ما در رشد اقتصادی کشور حداقل این مزیت را برای ما دارد که کمتر به عنوان گروهی خارجی در جامعه تلقی شویم.
 

اما این رونق اقتصادی و فعالیت های تجاری مرتبط با ماه رمضان پرسش هایی اخلاقی را نیز در اذهان متفکران و روشنفکران مسلمان آمریکا در پی داشته است. اینکه رابطه میان ماه رمضان و سود تجاری بیشتر چگونه می تواند باشد؟ آیا عبادت و روزه داری می تواند با فکر کردن به راه های کسب درآمد بیشتر سازگار باشد؟
 

برگزاری همایشی از سوی شورای مصرف مسلمانان آمریکا در سال گذشته یکی از شواهد وجود این پرسش ها در میان جامعه مسلمانان این کشور است. در این همایش حاضران در تلاش برای پاسخ به این سوال بودند که آیا ارزش های پایدار دینی می توانند با سبک زندگی مدرن سازگاری داشته باشد؟     
 

در حالی که در دهه های پیشین تنها فعالیت اقتصادی مسلمانان امریکا در ماه رمضان که به نوعی با این ماه مرتبط باشد تهیه و فروش غذای حلال بود اما به نظر می رسد این روند در حال تغییر است.

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.