آیا دین میتواند نیاز انسان به معالجات پزشکی را کاهش دهد؟
سندی لاموت
خانم کشیش گلوریا کوپلند به خاطر اظهاراتی که اخیراً در رابطه با واکسینه شدن در برابر آنفلونزا داشته مورد انتقاد قرار گرفته است. او در فایلی ویدیویی در صفحۀ فیسبوک خود اینطور مطرح کرده است که “ما چیزی به اسم فصل سرماخوردگی نداریم و این که کسی بگوید «همه دارند سرما میخورند»، دلیل نمیشود که ما هم بخوریم!” خانم کوپلند مدّعی است که عیسی مسیح انسان را در مقابل آنفلونزا محافظت میکند و بار بیماریها و ناخوشیهای ما را بر دوش میکشد و اگر کسی دائم با خود تکرار کند «من هیچوقت سرما نمیخورم»، ویروس این بیماری بر او اثرگذار نخواهد بود.
شاهدان یهوه
"تنها بر آن باشید که از خوردن خون پرهیز کنید، چراکه خون حیات است و نباید حیات موجود در گوشت را خورد." (سفر تثنیه 12:23). این تنها یکی از عبارات کتاب مقدّس است که شاهدان یهوه از آن برای توجیه مخالفتِ دینشان با انتقال خون استفاده میکنند.
در سایت رسمی پیروان این دین نوشته شده که این موضوع بیشتر صبغۀ مذهبی دارد، تا شخصی. "این که ما با انتقال خون مخالفیم هم به خاطر اطاعت از خداست و هم به خاطر آن است که او را به عنوان دهندۀ حیات محترم میشماریم."
پرینس، ستارۀ پاپ پیرو آیین شاهدان یهوه بود و گفته میشود که دلیل اعراض وی از عمل جراحی به خاطر اعتقادات دینیاش بود، چراکه اگر به جراحی شدن رضایت میداد، ناگزیر به پذیرش تزریق خون میشد.
البته شایان ذکر است که شاهدان یهوه جز انتقال خون، با دیگر روشهای پزشکی و درمانی مخالفتی ندارند.
آمیشها با پیوند قلب و در بعضی موارد با عمل جراحی قلب مخالفند، چراکه معتقدند قلب به منزلۀ روحِ بدن است. البته از دیدگاه آنها، کودکانی که هنوز غسل تعمید نشدهاند از این محدودیت مستثنا هستند.
مذهب آمیش پیروان خود را از مراجعه به معالجات پزشکی منع نمیکند، اما بسیاری از آمیشها جز در صورتی که ضرورت ایجاب کند، از انجام این کار خودداری میکنند. آنها بر این باورند که درمانگر مطلق خداست و بیشتر از روشهای درمانیِ عامیانه، دمنوشهای گیاهی و دیگر سمزداهای طبیعی استفاده میکنند. آمیشها اعتقادی به روشهای پیشگیری از بارداری، غربالگریها و مراقبتهای دوران بارداری ندارند.
کلیسای ادونتیستهای روز هفتم
در سال 2014 اعتقادات ادونتیستهای روز هفتم در رابطه با مراقبتهای پزشکی خبرساز شد. در آن سال یک زوج انگلیسی به جرم کشته شدن پسربچۀ پنج ماهۀ خود در اثر کمبود شدید ویتامین دی یا همان بیماری نرمی استخوان محکوم شدند. رژیم غذایی گیاهخواری، عدم مصرف مشروبات الکلی و دخانیات جزو سبک زندگی پیروان این کلیسا است. اما دیدگاههای افراطی این افراد مبنی بر عدم استفاده از مراقبتهای پزشکی ربطی به کلیسایشان ندارد.
هندوها، سیکها و مسلمانان
در آیین ویشنوپرستی که انشعاب اصلی هندوئیسم است اعتقاد بر آن است که کشتن حیوانات، بهویژه گاوها گناه است. از این رو در این آیین مصرف هرگونه دارو، ایمپلنت، پیوندهای پوستی یا پانسمانهای پزشکی که در آنها از اجزاء بدن خوک یا گاو استفاده شده باشد ممنوع است.
سیکها نیز با استفاده از محصولات حیوانی جهت مصارف دارویی مخالف هستند. البته هر دوی این ادیان برای موارد اضطراری که گزینۀ دیگری در دسترس نیست استثناهایی قائلند.
مسلمانان شیعه و سنّی هر دو با مصرف هر گونه دارو، پانسمانهای پزشکی یا ایمپلنتهایی که حاوی اجزاء بدن خوک باشد مخالفند. اما آنها نیز در موارد اضطراری و در زمانی که هیچ داروی جایگزین وجود ندارد، استثناء قائل میشوند.
کریسشن ساینس
پیروان فرقۀ کریسشن ساینس معتقدند که روش اصلی درمان باید از طریق دعا و نیایش باشد و در گذشته بسیاری از آنها با معالجات پزشکی نوین مخالف بودهاند. در گذشته سرخجه در میان پیروان این فرقه شیوع پیدا کرد و طبق آنچه مطالعات نشان میدهد، سطح مرگ و میر در میان آنها بالا بود.
بین سالهای 1980 تا 1990، هفت مورد پیش آمد که والدینی که پیرو آیین کریسشن ساینس بودند به اهمال در رسیدگی پزشکی به بیماری فرزندشان متّهم شدند. یکی از معروفترینِ این موارد کشته شدن پسربچهای دوساله به خاطر بیتوجّهی پدر و مادرش بود. کودک در اثر ابتلا به انسداد روده درگذشت، حال آن که اگر والدین او سراغ معالجات پزشکی میرفتند، پسربچه درمان میشد و زنده میماند.