رمضان و کاهش جرائم/ مجرمان هم انسانند
محمود حکیمی
یادداشت شفاهی از استاد محمود حکیمی، نویسنده و محقق معارف اسلامی
وقتی این پتانسیل وجود دارد که با استفاده از فرهنگ اسلامی و خداپرستی، وجدان جامعه بیدار شود و وقوع جرم کاهش پیدا کند مسوولان وظیفه دارند با فرهنگسازی این معنویت را در جامعه نهادینه کنند. در آموزههای دینی ما نیز تاکید شده که در ماه مبارک رمضان شیاطین در بند شده و وسوسه ارتکاب امر گناه در جامعه کمتر میشود.
اما تاثیرات روانی این معنویت بر اشخاص چیست و چه چیزی باعث میشود از جرم و گناه به طور موقت کنارهگیری کنند؟ در جامعه مذهبی ایران، ماه مبارک رمضان از ارزش خاصی برخوردار است. رمضان ماهی است که در آن جو معنویت بر جامعه حاکم میشود و افراد نیز تحت تاثیر این جو قرار میگیرند. از گذشته بزرگان دین و اهل خرد توصیه کردهاند که در این ایام افراد باید توجه خاصی به اعمال خود داشته باشند و مواظب رفتار خود باشند.
این باورهای مذهبی در کاهش جرم در ماه رمضان نقش تعیینکنندهای دارد. زیرا همه انسانها فطرت پاک دارند. افرادی که مرتکب جرم میشوند هم انسان هستند و همه انسانها دارای وجدان هستند. این آموزه در دین ما وجود دارد که بخشش گناهان در این ماه بیشتر صورت میگیرد. مجرمان که زمانی انسانهایی پاک بودهاند و تحت تاثیر عوامل اجتماعی، فرهنگی و… مرتکب جرم شدهاند با تکیه بر این آموزه جرم را در این ماه ترک میکنند، اما مجرمان حرفهای که مرتکب جرایمی چون قتل و غارت میشوند کمتر تحت تاثیر این روحیه معنوی قرار میگیرند.
بهرهگیری از این ویژگی در ماههای دیگر سال پروسهای سخت است. باید تمام اجزای جامعه دست به دست دهند تا بتوان از چنین فضای معنویای بهره برد که تقریبا ممکن نیست. در ماه مبارک عاطفه بین مردم بیشتر میشود و به واسطه صله ارحام و مراسم افطاری محبتها زیاد میشود. تکتک شهروندان باید از این فضا برای تجدید روحیه بهره بگیرند.
توسعه این فرهنگ در گرو انجام وظیفه درست مسوولان فرهنگی است. نهادهای اجتماعی و فرهنگی از یکسو و شهروندان از سوی دیگر باید به توسعه روح معنویت در جامعه کمک کنند. در این صورت است که میتوانیم هر روز را روز خدا و عید خدا بدانیم.
یادداشت شفاهی از استاد محمود حکیمی، نویسنده و محقق معارف اسلامی
یادداشت شفاهی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟