مرور مطبوعات / رشد طلاق در کشور متوقف شد

8 مهر 1397

چند تحلیل اجتماعی، افشای ویدئویی از حادثه اهواز و مطالبی به مناسبت روز سالمندان از عناوینی است که روزنامه‌های امروز به آن توجه کرده‌اند. «برنامه‌های درسی باید تصویر روشنی از اسلامی شدن داشته باشند»، «رشد طلاق در کشور متوقف شد»، «آمادگی برای مواجهه با موج سالمندی در کشور»، «آخرین وضعیت لایحه حمایت از حقوق سالمندان»، «چه خواهیم کرد؟»، «غربزدگی جهانی»، «به‌دلیل شرایط در کشور نباید از حقوق زنان کم کرد»، «معصیت‌های بی‌لذت»، «دریغ فرصت‌های اصلاح»، «تمرد تک تیر‌انداز از دستور شلیک»، «دوازده سال و دوازده ماه»، «آسیب اجتماعی اعتیاد در مدارس»، «بی‌ثباتی اقتصادی و اضطراب اجتماعی»، «پانزده میلیون پرونده در محاکم!»، «تکرار ادعای ارتباط رئیس دولت اصلاحات و شاه عربستان» و «ناکارآمدی رفاه اجتماعی» عناوین برجسته شماره‌های امروزند.

شرق
 
ناکارآمدی رفاه اجتماعی
محمدحسین شریف‌زادگان استاد دانشگاه درباره کاهش سطح رفاه اجتماعی مردم ایران می‌نویسد: به نظر می‌رسد هنوز رفاه اجتماعی ایران در مقوله حکمرانی می‌گنجد ولی از شفافیت، پاسخ‌گویی، مشارکت‌مندی، حاکمیت قانون و مسئولیت‌پذیری و عدالت در رنج است. این بخش با بیش از 30 درصد از بودجه کشور و با پوشش بیش از 60 درصد بیمه اجتماعی و نقش‌های مختلف بهزیستی و ایجاد عدالت اجتماعی و تنظیم قدرت خرید مردم، کاهش فقر و نابرابری و ایجاد چتر ایمنی رفاه اجتماعی برای همه آحاد مردم اعم از کسانی که بالای خط فقر و کسانی که زیر خط فقرند، دچار مشکل تناقض مفهومی در دولت و حکومت و بعضا در مجلس شده است. بنابراین وظیفه اصلی بخش رفاه اجتماعی ایران تدوین و راهبری سیاست‌های اجتماعی است و اتفاقا در کشوری که هم‌اکنون بیش از 25 میلیون نفر زیر خط فقر قرار دارند و مشکلات فراوانی در حوزه‌های اجتماعی و رفاهی به‌ویژه در استان‌ها و مناطق مختلف کشور وجود دارد، ضرورت تدوین و راهبری سیاست‌های رفاهی و اجتماعی بیش از گذشته خود را نشان می‌دهد.
 
تکرار ادعای ارتباط رئیس دولت اصلاحات و شاه عربستان
کریمی‌قدوسی را به سخنانی می‌شناسند که تکذیب می‌شود. حالا در تازه‌ترین ادعایش که البته پیش‌تر هم تکذیب شده بود، مدعی ملاقات رئیس دولت اصلاحات با ملک عبدالله پادشاه سابق عربستان در جریان انتخابات 88 شده است. وی در حساب توییتر خود نوشته است: محمد خاتمی یکی از مهره‌های برجسته فتنه 88 در آن ایام، جهت جلب حمایت سعودی برای نامزدی میرحسین، به ریاض می‌رود و با ملک عبدالله دیدار می‌کند. در آن جلسه ملک عبدالله به خاتمی می‌گوید: چرا ایران در منطقه و کشورهای عربی فعال است. می‌خواهید دستور بدهم ایران را روی سرتان خراب کنند. خاتمی در پاسخ می‌گوید: اعلی‌حضرتا در صورت رأی آوردن ما، از هرکجا که امر بفرمایید خارج می‌شویم. چنین مواضع بزدلانه‌ای باعث جرئت بخشیدن به گروهک‌های تروریستی شده است.
قبلا مشابه این ادعا را سردار نقدی مطرح کرده و گفته بود که خاتمی در سال ۸۸ در ملاقات با ملک عبدالله یک ‌میلیارد دلار پول دریافت کرده و در جای دیگری از سخنان خود خاتمی را فردی غیرشیعه و غیرسیاسی خوانده بود. علی مطهری، محمدرضا تابش و کمال‌الدین پیرمؤذن در اعتراض به این سخنان قصد داشتند به وزیر دفاع در صحن مجلس نهم تذکر بدهند، اما هیئت‌رئیسه وقت مجلس مانع از قرائت تذکر آنها شده بود.
 
پانزده میلیون پرونده در محاکم!
نعمت احمدی حقوق‌دان درباره مسئله قدیمی اطاله دادرسی در دادگاه‌ها می‌نویسد: وقتی از 15 میلیون پرونده در کشور یاد می‌شود که قضات به حل اختلاف بین مردم مشغول‌اند و برابر اصل 156 قانون اساسی، رئیس قوه قضائیه ناظر بر عملکرد قضات است، او چگونه می‌تواند از عملکرد قضات سرتاسر کشور باخبر شود؟ قانون‌گذار راهکار درست و عملی نظارت بر حسن اجرای قوانین در محاکم را در اصل 161 قانون اساسی دیده است. برابر این اصل، دیوان عالی کشور به‌منظور نظارت بر اجرای صحیح قوانین در محاکم و دیگر وظایفی که دارد، بر اساس ضوابطی که رئیس قوه قضائیه تعیین می‌کند، تشکیل می‌شود. از نخستین تغییراتی که بعد از انقلاب در سازمان قضائی کشور به وجود آمد، نوعی بی‌مهری به دیوان عالی کشور در همه تغییرات و اصلاحات دیده می‌شود. در گذشته مثل همه کشورهای جهان در ایران هم به دعاوی در محاکم ابتدایی و استیناف در دو مرحله ماهیتی رسیدگی می‌شد؛ پرونده در دادگاه نخستین طرح و به ادعا و پاسخ و دفاع رسیدگی و حکم نهایی صادر می‌شد. سپس در مدت و مهلت قانونی هریک از اصحاب دعوی که به رأی صادره معترض بودند، با ذکر جهات اعتراض رسیدگی ماهیتی را در دادگاه تجدید نظر خواستار می‌شدند. دادگاه بدوی با یک قاضی که به روش وحدت قاضی معروف است، به موضوع رسیدگی و دادگاه تجدیدنظر با چند قاضی که به روش تعدد قضات معروف است، به اعتراض به‌صورت ماهیتی رسیدگی می‌کنند.
 
بی‌ثباتی اقتصادی و اضطراب اجتماعی
رضا امیدی پژوهشگرحوزه سیاست‌گذاری اجتماعی درباره تأثیر بی‌ثباتی اقتصادی کنونی در ایجاد اضطراب در اقشار مختلف جامعه می‌نویسد: تداوم بی‌ثباتی‌ها از یک‌سو بر نوع نگاه جامعه به عرصه سیاسی و سیاست‌گذاری و از سوی دیگر بر مناسبات و پیوندهای درونی جامعه در سطوح خرد و میانه تأثیر می‌گذارد. جامعه ایران در نتیجه انواعی از چنین بی‌ثباتی‌هایی اعتماد خود را نسبت به خود و نهادهای عمومی از دست داده است. روند این بی‌اعتمادی در موج‌های دوم و سوم پیمایش ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان و پیمایش ملی سرمایه اجتماعی روشن است. بر اساس یافته‌های پیمایش ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان (1394) ‌و یافته‌های سرمایه اجتماعی (1394) مردم از یک‌سو خود را در مواجهه با مجموعه‌ای از مشکلات نظیر بی‌کاری، فقر، فساد، تبعیض و… می‌بینند و بر این باورند که این مسائل مدام در حال افزایش است و از سوی دیگر نسبت به موفقیت دولت برای حل این مسائل کاملا ناامید و نااطمینانند، به‌طوری‌که تنها حدود 10 تا 12 درصد پاسخ‌گویان بر این باورند که نظام سیاسی می‌تواند در مقابله با مسائلی نظیر بی‌کاری، فقر، اعتیاد، تورم، و فساد عملکرد موفقی داشته باشد؛ یعنی حدود 88 درصد پاسخ‌گویان نسبت به عملکرد دولت برای حل مسائل اقتصادی و اجتماعی ناامیدند و باید در نظر داشت که این ناامیدی تنها نسبت به دولت و سیاست‌های دولت نیست، بلکه ناامیدی از گونه‌های مختلف، ازجمله نسبت به نخبگان اجتماعی و متخصصان است.
 
آسیب اجتماعی اعتیاد در مدارس
مهرنوش محمدی کارشناس ارشد روان‌شناسی درباره اعتیاد دانش‌آموزی می‌گوید: حتی والدین هم درباره خیلی از مواد افیونی به‌دلیل شبیه‌بودن آن به مواد غذایی خوراکی شناختی ندارند؛ مانند کیک ماده مخدر توهم‌زا، کیک گل، گرس و همین حلوای شادی‌آور. والدین تا چه حد از نوجوان خود و افرادی که با او رفت‌وآمد می‌کنند، شناخت و آگاهی دارند. آیا به این مسئله واقفیم که نوجوان ما از مسیر برگشت از محل تحصیل تا منزل کجا می‌رود؟ چه می‌کند و با چه افرادی  رفت‌وآمد دارد؟ بهتر است درباره آسیب‌شناسی‌های مواد مخدر و لزوم معرفی انواع مواد مخدر و آسیب‌های آن به‌طورجدی با نوجوانان و حتی خانواده‌ها صحبت شود، کلاس‌ها و همایش‌هایی در محل تحصیل برگزار شود تا خانواده‌ها بیشتر با آسیب‌های مواد افیونی و حتی شکل ظاهری این‌گونه مواد آشنا شوند که البته این وظیفه آموزش‌وپرورش است برای برگزاری چنین کلاس‌هایی برنامه‌ریزی دقیق داشته باشد. البته خوشبختانه تا کنون نیز گام‌های مؤثری در این زمینه برداشته شده است. مسئله مهم‌تر این است که ما خانواده‌ها بیشتر مراقب نوجوان خود باشیم؛ زیاد آزادگذاشتن نوجوان یا سختگیری بیش‌از حد هر دو به یک اندازه آسیب‌زا هستند. بهتر است هر‌از‌گاهی بدون موضع‌گیری خاصی و بدون تعصب نابجا با نوجوان خود حرف بزنیم و مشکل را از زبان خود او جویا شویم؛ ایجاد هرگونه واکنش سخت و تنبیه نه‌تنها باعث می‌شود که او موارد آسیب‌زا را به ما گزارش نکند بلکه باعث می‌شود خیلی از مشکلات را از ما کتمان کند. پس اگر قرار است در هر زمینه‌ای موفق شویم، ابتدا باید تعصب نابجا را کنار گذاشته و به‌جای پاک‌کردن ‌صورت‌مسئله به فکر حل‌کردن آن باشیم.
 
دوازده سال و دوازده ماه
شرق با رئیس فراکسیون زنان مجلس درباره قانون ممنوعیت ازدواج دختران قبل از 13 سالگی گفت‌وگویی فراهم کرده است. اولادقباد درباره یکی از ضایعه‌های ازدواج پیش از سن رشد می‌گوید: ازدواج در سنین پایین که در اکثر موارد با اجبار از سوی والدین هم همراه است می‌تواند اختلالات روانی را در پی داشته باشد. از آنجایی که باعث می‌شود فرد بدون گذراندن دوران کودکی و نوجوانی به یکباره پای خود را به عرصه مسئولیت‌های اجتماعی و زناشویی بگذارد، ضربات جبران‌ناپذیر روحی برای او به جای می‌گذارد. فرض کنید یک دختربچه باید نقش مادر و همسر را خوب ایفا کند و این مسئله در بلندمدت باعث بروز مشکلات مزمن روحی و روانی از جمله اضطراب و پرخاشگری در او می‌شود. فردی که زود ازدواج می‌کند، دوران کودکی و نوجوانی را که باید در مدرسه باشد و مهارت‌های اساسی زندگی را بگذراند، تجربه نمی‌کند. درواقع یکی از عوارض مهم دیگر ازدواج در این سنین محرومیت از تحصیل است. چون طبق قوانین آموزش‌وپرورش، کودکان پس از ازدواج نمی‌توانند از آموزش در مدارس روزانه بهره‌مند شوند و با توجه به مشکلات در مدارس شبانه‌روزی، از تحصیل محروم می‌شوند. ما در بازدید از استان‌های مختلف متوجه شدیم که دختران پس از ازدواج قید تحصیل را می‌زنند و این مسئله ترک تحصیل زودهنگام باعث نقصان اجتماعی می‌شود و جامعه را از داشتن افراد باسواد و آگاه و برخوردار از آگاهی‌های زیستن محروم می‌کند.
 
تمرد تک تیر‌انداز از دستور شلیک
یک هفته بعد از حمله تروریستی گروهک «الاحوازیه» به مراسم رژه لشکر 92 زرهی اهواز که موجب شهادت 24 نفر از نظامیان و افراد عادی و زخمی‌شدن 68 نفر شد، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از جزئیات فیلم این حادثه تروریستی گفت؛ این فیلم سه‌شنبه هفته پیش در این کمیسیون و با حضور وزیر اطلاعات و کشور بازبینی شده بود. حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس، در درباره فیلم حادثه تروریستی اهواز گفت: رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با دفاع از عملکرد این کمیسیون در بررسی ابعاد این حادثه، عنوان کرد: در زمان حادثه تروریستی، فیلم‌بردار به کسی که تفنگ دوربین‌دار دستش است، التماس می‌کند به سمت آنهایی که تیر خلاص می‌زنند، شلیک کند، اما آن شخص منتظر دستور فرمانده‌اش است. اینها همه از ضعف مدیریت نشان دارد. در زمان حادثه مشرف به جایگاه، هشت یا ۹ تفنگ دوربین‌دار وجود داشت که به‌راحتی می‌توانستند در ۳۰ ثانیه تروریست‌ها را به درک بفرستند. حتی با یک تفنگ قدیمی هم می‌توانستند این کار را انجام دهند، اما کسی که پشت تفنگ دوربین‌دار بود، در ابتدا حمله تروریستی را باور نمی‌کند و می‌گوید گلوله‌ها مشقی است و بعد که تیر خلاص را می‌بیند، می‌گوید دستور شلیک ندارد. فردی که پیش اوست به فرمانده زنگ می‌زند، حتی فرمانده به او دستور تیراندازی را می‌دهد، اما باز آن فرد شلیک نمی‌کند.
 
اعتماد
 
دریغ فرصت‌های اصلاح
سینا قنبرپور درباره واقعه مسمومیت گسترده به دلیل مصرف مشروبات الکی دست‌ساز می‌نویسد: پیش از آنکه از ذهن بگذرانیم که در چه ماهی به سر می‌بریم و حرمت این ماه به لحاظ شرعی چیست باید درباره واقعیت‌هایی از خودمان سوال بپرسیم. سال‌هایی که فیلم‌هایی سینمایی خارجی را دوبله می‌کردیم و هرجا نامی از مشروبات الکی بود را با عناوینی چون «چای» به سبب شباهت در رنگ آن یا «نوشابه» جایگزین می‌کردیم در حال اقدامی فرهنگی و اخلاق‌ساز بودیم یا ناخواسته در حال پنهان کردن؟ همه آنهایی که به سبب مصرف یا سوءمصرف مشروبات الکلی این روزها کارشان به پزشکی قانونی کشیده و جان باخته‌اند می‌توانستند به این پرسش جواب دهند چه می‌گفتند؟ آیا آنها از فیلم‌های سینمایی که در آن چای یا نوشابه صرف می‌شد آموختند و الگو گرفتند که مشروبات الکلی بنوشند؟ اگر از مسموم‌شدگان مشروبات الکلی دست‌ساز بپرسیم چه خواهند گفت؟ ما کجا نتوانستیم درس اخلاقی‌مان را درست به جامعه منتقل کنیم؟ فعالان و کارشناسان عرصه آسیب‌های اجتماعی و مدیران کنترل بحران عموما براین نکته اتفاق نظر دارند؛ تا زمانی که واقعیت را نپذیریم ولو واقعیتی تلخ، نمی‌توانیم بر آن اثر بگذاریم.
 
معصیت‌های بی‌لذت
در حالی که همه انتظار دارند مردم تمام حواس‌شان به سختی معیشت و گرفتاری‌های اقتصادی باشد، یک حرف نسنجیده از وزیر بهداشت افکار عمومی را به خود جلب می‌کند. درست زمانی که انتظار می‌رود همه حواشی حول و حوش تیم اقتصادی حسن روحانی باشد وزیر بهداشت کابینه گویا تمایل دارد یک‌تنه این‌بار را به دوش بکشد. او که چندی پیش به دلیل جایگزین کردن لغت مالیدن به جای فیزیوتراپی مورد انتقاد قرار گرفت از این پس حتی اگر در گفته‌هایش تامل کند باز هم حاشیه‌ساز خواهد بود. زیرا ظاهرا عزمی برای بازخوانی گفته‌های او جزم شده است و از میان حرف‌هایی که چند سال پیش هم زده می‌توان سوژه‌ای جدید درست کرد. قاضی‌زاده‌هاشمی که زمانی آینده‌دار‌ترین وزیر دولت روحانی بود حالا در سیبل رسانه‌ها قرار گرفته است. همزمان با تجمعات اخیر خانواده بیماران مبتلا به «اس‌ام‌ای» ویدیویی قدیمی از سیدحسن قاضی‌زاده‌هاشمی در فضای مجازی دست به دست شد که می‌شد کم‌اهمیت بودن یا کمتر اولویت داشتن چنین بیمارانی را از آن استنباط کرد. این ویدیوی کوتاه به مخاطبش بی‌تفاوتی وزیر را القا می‌کند در حالی که سابقه وزیر بهداشت نشان می‌دهد که او نسبت به درد آدم‌ها بی‌تفاوت نبوده و بسیاری از افراد کم‌بضاعت را در مناطق محروم به رایگان مداوا کرده است. در این شرایط سخت که زمین و زمان برای ناامید کردن مردم دست به دست هم داده‌اند از وزرای دولت تدبیر و امید انتظارها صد‌چندان شده. کمترین انتظار آن است که مرهم زخم مردم باشند و زخم تازه‌ای بر پیکره اعتماد اجتماعی نزنند.
 
به‌دلیل شرایط در کشور نباید از حقوق زنان کم کرد
بالارفتن آمار زندانیان مهریه باعث شد تا ستاد دیه جلسات متعددی را با کمیسیون اجتماعی و فراکسیون زنان مجلس برگزار کند تا بتوانند راهکار مناسبی را برای کاهش آمار زندانیان مهریه ارایه دهند. در همین راستا برخی نمایندگان مجلس پیشنهاد داده‌اند تا معیار مهریه را از ۱۱۰ سکه کاهش داده یا سکه به نرخ روزی که تعیین شده، محاسبه شود، این پیشنهادات باعث نارضایتی برخی فعالان حقوق زن شده و آنها معتقدند با این اقدام حق زنان نادیده گرفته می‌شود. مشاور امور حقوقی و پارلمانی معاونت امور زنان و خانواده تاکید کرد: متاسفانه جامعه ما هنوز به آن درجه از توسعه نرسیده است تا زن و مرد هر دو کار کرده و با هم به‌طور مشترک خانواده را اداره کنند تا بشود راهکار متناسب با روز تدوین کرد. بنابراین برای یک زن متاهل، مهریه یک حق و پشتوانه محکم محسوب می‌شود.
 
غربزدگی جهانی
نشر سوفیا به تازگی کتاب «درآمد به متافیزیک» را با برگردان انشاءالله رحمتی منتشر کرده است. نشست هفتگی شهر کتاب روز سه‌شنبه سوم مهر به نقد و بررسی این کتاب اختصاص داشت و با حضور بیژن عبدالکریمی و انشاءالله رحمتی برگزار شد. بیژن عبدالکریمی در این مراسم گفت: طرح مساله وجود برای قریب‌به‌اتفاق افراد روزگار ما بی‌معنا است. هایدگر به اعتبارهای گوناگون تحت‌تاثیر نیچه است و غفلت از وجود او چیزی جز پژواک مرگ امر مقدس و نیهیلیسمی نیست که نیچه روی آن دست می‌گذارد. اما وقتی نیچه می‌گوید معنای وجود از آخرین مقولات متافیزیکی در حال تبخیر است، هایدگر در برابرش قرار می‌گیرد. هایدگر معنای وجود را به‌صورت عبارات دووجهی یا این یا آن بیان می‌کند و از مخاطبش می‌پرسد «آیا وجود صرف یک واژه است و معنایش بخار است؟ یا نه، آنچه مسمّای واژه وجود است، تقدیر معنوی مغرب زمین را در درون خویش دارد؟» و با این اصطلاحات و بینش فرهنگ‌شناسی و فهم تاریخ را دگرگون می‌کند. از نظر هایدگر یک وجودشناسی از میان ما رخت بربسته و وجودشناسی دیگری ظهور پیدا کرده است. به همین تعبیر، هایدگر غرب یا شرق را نه یک امر سیاسی، اقتصادی یا مقوله فرهنگی، بلکه نوعی جهان‌شناسی می‌داند. پس در این دیدگاه، غرب‌زدگی جهانی چنان است که نمی‌توانیم از نیروهایی در حال مقاومت صحبت کنیم. امروز بشر، حتی فردی که نماز می‌خواند و به کنیسه می‌رود، تحت تاثیر انتولوژی مدرن‌ است و این انتولوژی مدرن در استمرار انتولوژیک متافیزیک غربی است. پس هایدگر جدی‌ترین مسائل جهان معاصر را تحلیل می‌کند.
 
رسالت
 
چه خواهیم کرد؟
مهدی عامری نگاهی انداخته است به نوشته سعید حجاریان در هفته‌نامه صدا. وی در نقد سخنان حجاریان می‌نویسد: نوشته ایشان با ادعای پرسش مردمی شروع می‌شود که واقعا «همه مردم» نیستند و شاید در نهایت بتوان گفت در واقعیت، تعداد بالایی ندارند. از این رو، با چشم پوشی از آنچه گفته شد، یک ابهام مفهومی در این امر نهفته است که باید تعریف گردد. در ثانی اینکه مردم این سوال را «زیاد» می‌پرسند نیز مشخص نیست با چه ساز و کاری استقرار شده است؟ با این منطق، شخص دیگری می‌تواند مردم بسیار می پرسند چه باید کرد و کمتر به اینکه چه خواهد شد فکر می‌کنند! وقتی این پیش فرض سست، یک گزاره مسلم و مقدمه اثبات شده پنداشته شود، یقینا نتایجی که مبتنی بر آن گرفته می‌شود نیز منطقا قابل اعتنا نیست. ادامه یادداشت حجاریان نشان می‌دهد او درباره بخشی از مردم سخن می‌گوید که البته چنین امری معمول و بجاست اما نویسنده باید مشخص نماید که تحلیلش ناظر به پاره‌ای از مردم است که از دل آن قاعده و اصل نمی‌توان استخراج نمود. چه آنکه در کشور ما کم نیستند مردم و جوانانی که نه تنها در تلاش برای تغییر سرنوشت خویش بلکه در فکر تغییر سرنوشت جهان هستند. ضمن آنکه حضور پر شور مردم در انتخابات‌های متعدد نشان از این امر دارد که مردم معتمد به نظام هستند و انتخابات را در تغییر سرنوشت خود موثر می‌دانند.
 
آخرین وضعیت لایحه حمایت از حقوق سالمندان
رئیس دبیرخانه شورای عالی سالمندان ضمن تشریح آخرین وضعیت لایحه حمایت از حقوق سالمندان، گفت: شنبه آینده جلسه‌ای با حضور اساتید حقوق دانشگاهی و نمایندگان حقوقی مجلس برای بررسی لایحه حمایت از حقوق سالمندان برگزار می‌شود تا این لایحه به شورای عالی رفاه فرستاده شود. محسن سلمان‌نژاد با بیان اینکه لایحه حمایت از حقوق سالمندان خدمات‌رسانی به این قشر را به شکل جامع و یکپارچه امکان‌پذیر می‌کند، افزود: لایحه حمایت از حقوق سالمندان هنوز در حال تدوین در دولت است و روی آن کار می‌شود. این لایحه بعد از ارجاع به شورای عالی رفاه و تأمین اجتماعی مجدد برای تصویب در هیئت دولت مطرح خواهد شد. وی با اشاره به بررسی این لایحه با حضور اساتید حقوقی دانشگاه و نمایندگان حقوقی مجلس، تصریح کرد: کارشناسان بسیاری، مدت‌ها روی نظام حقوقی سالمندان کار کرده‌اند و این لایحه بعد از نهایی شدن در دولت به مجلس فرستاده خواهد شد.
 
آمادگی برای مواجهه با موج سالمندی در کشور
موج سالمندی در کشور با شتاب فزاینده‌ای درحال افزایش است. به گفته انوشیروان محسنی بندپی، رئیس سازمان بهزیستی کشور تا سال 1430 آمار سالمندان کشور به حدود 25درصد کل جمعیت کشور خواهد رسید. به گفته بندپی، درشرایطی‌که در سال 1355 تنها 3درصد جمعیت کشور در زمره جمعیت سالمند کشور قرار داشتند، این آمار در سال 90 به‌بیش‌از 8درصد افزایش یافت. درعین‌حال، تخمین زده می‌شود که آمار سالمندان کشور تا سال 1404 به 10درصد جمعیت و تا سال 1430 به حدود 25درصد جمعیت کشور افزایش یابد. با احتساب این آمارها، کشور ما دیگر آن کشور جوان چنددهه قبل نیست و سال‌به‌سال هم بر جمعیت سالمندان آن اضافه می‌شود. دراین‌بین، سلامت سالمندانی که لحظه‌به‌لحظه بر تعدادشان افزوده می‌شود نیز بسیار حائز اهمیت است. باتوجه به اینکه بار بیماری‌های غیرواگیر در دوران سالمندی افزایش پیدا می‌کند، به‌همان نسبت هم هزینه‌های درمانی افزایش پیدا خواهد کرد. ‌در‌شرایطی‌که کشور ما بتواند در جهت ارتقای سلامت سالمندان حرکت کند، هم در هزینه‌های درمانی بیمار و هم در مصارف بیمه‌های درمانی، صرفه‌جویی جدی اتفاق خواهد افتاد.
 
رشد طلاق در کشور متوقف شد
رئیس سازمان امور اجتماعی کشور گفت: رشد جهشی طلاق طی ۳ تا ۴ سال اخیر متوقف شده و امروز شاهد کنترل آمار طلاق در کشور هستیم. تقی رستم‌وندی گفت: خانواده یکی از مسائل زیربنایی در حوزه آسیب‌های اجتماعی است و مانند نظام آموزش و پرورش، بحث سبک زندگی مسائل خانواده برای ما اهمیت ویژه‌ای دارد و امروز از آخرین آمار مرتبط با طلاق مطلع شدیم که در این جلسه سازمان ثبت احوال روند چهار سال اخیر را در این حوزه اطلاع رسانی کردند و نتیجه این است که رشد جهشی طلاق طی ۳ تا ۴ سال اخیر متوقف شده و امروز شاهد کنترل آمار طلاق در کشور هستیم. رئیس سازمان امور اجتماعی کشور افزود: یکی از آسیب‌هایی که در زمینه اطلاع‌رسانی در این حوزه وجود دارد، این است که آمارهای غلط در این حوزه منتشر می‌شود و بر اساس آمارهای صحیح طی سه، چهار سال اخیر به دلیل حساس شدن مردم به خانواده‌ها آموزش‌هایی داده شد و سازوکارهایی که برای مشاوره به خانواده‌ها طراحی شد، این توفیق حاصل شد که کنترل شاخص‌های طلاق رخ داده است.
 
برنامه‌های درسی باید تصویر روشنی از اسلامی شدن داشته باشند
جلسه ۱۵۵ شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست غلامعلی حداد عادل برگزار شد.در این جلسه به بحث و بررسی پیرامون سرفصل آموزشی و برنامه درسی رشته حقوق محیط ‌زیست در مقطع کارشناسی ارشد اختصاص داشت، حداد عادل گفت: در هر برنامه درسی ارائه شده باید تصویر روشنی از اسلامی شدن آن برنامه وجود داشته باشد. وی افزود: حداقل اقدام انجام شده در این زمینه گنجاندن یک عنوان درسی در مورد نظر اسلام پیرامون آن شاخه علمی است. در این زمینه باید از افراط و تفریط پرهیز شود تا موضوع ضایع نشود. رئیس شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی گفت: ترسیم و تبیین دقیق ارتباط علم و دین از اهم اقدامات و لوازم کار است در این مسیر باید توجه شود ارتباط و تأثیرگذاری دین در علوم انسانی با سایر شاخه‌های علم مانند علوم تجربی و… تفاوت دارد.
مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.