مرور مطبوعات / هشتگ #آیتالله ـ العظمی ـ شبیری ـ زنجانی
ششم آبانماه 1397
واکنشها به نامه سرگشاده آیتالله یزدی به آیتالله العظمی شبیری زنجانی از مهمترین عناوین مطبوعات امروز بود. معرفی چند کتاب درباره فلسفه و چند خبر اجتماعی دیگر عناوین مطبوعات را تشکیل داده است. «آیتالله ـ العظمی ـ شبیری ـ زنجانی»، «۲۷ درصد خانمهای ما تحصیلات دانشگاهی دارند»، «فراتر از فلسفه»، «راهنمای شهریار»، «نیهیلیسم غرب»، «اسماعیلیان معاصر»، «وعظ به جای خطابه»، «آموزش «فلسفه برای کودکان» از کودکی»، «اینستاگرام فیلتر نمیشود»، «فاین تذهبون؟»، «راست و چپ در سیاست»، «منابع دریافت اخبار کذب خود را تغییر دهید»، «کارنامه شورای تحول علوم انسانی آماده ارائه به جامعه نخبگان»، «۹۴/۵ درصد زندانیان مهریه، توان پرداخت ندارند»، «جمعیت سالمندان کشور۳۰ درصد افزایش مییابد» و «علم از مشاهده آغاز نمیشود؛ بلکه با حدس آغاز میشود» عناوین برجسته شمارههای امروزند.
علم از مشاهده آغاز نمیشود؛ بلکه با حدس آغاز میشود
فائزه طلوعبرکاتی دانشآموخته فلسفه نظریه ابطالگرایی «کارل پوپر» را به عنوان راهی برای رسیدن به عقلانیت انتقادی مطرح کرده و نوشته است: به اعتقاد پوپر، اینکه تنها با مشاهده صرف، بدون هیچ چیزی از جنس نظریه آغاز کرد، نامعقول است؛ بنابراین نمیشود بدون پسزمینهای نظری مشاهدهای را انجام داد. او معتقد است «مشاهده همیشه گزینشی است. لازمه مشاهده، وجود هدفی انتخابشده، وظیفهای مشخص، علاقهای خاص، دیدگاه و مسئله است و لازمه توصیف مشاهده، زبان توصیفی با واژههای بیانگر خصوصیات است؛ توصیف مشاهده، لازمهاش تشابه و طبقهبندی است که این نیز مستلزم تمایلات، دیدگاهها و مسائل است»3. به اعتقاد پوپر، ما میتوانیم بدون استنتاجات استقرایی به علم بپردازیم؛ بنابراین او روش علمی غیراستقرایی را پیشنهاد میکند که به نظریه «حدسها و ابطالهای پوپر» شهرت یافت. هیوم، فیلسوف تجربهگرا، معتقد بود هیچگاه نمیتوانیم از طریق مشاهدات و منطق قیاسی، صادقبودن یک حکم کلی را استنتاج (نتیجهگیری) کنیم، بنابراین ما هرچقدر هم که قوی سفید مشاهده کنیم، هیچگاه نمیتوانیم صدق حکم کلی «همه قوها سفیدند» را استنتاج کنیم، بلکه فقط میتوانیم «احتمال» صادقبودن آن را بپذیریم. اما پوپر اظهار کرد هرچند مشاهدات و منطق قیاسی نمیتوانند صدق یک حکم کلی را اثبات کنند، اما میتوانند «کذبش» را اثبات کنند. به عبارت دیگر، حکم کلی را «ابطال» کنند.
منابع دریافت اخبار کذب خود را تغییر دهید
کریمی قدوسی به زعم بسیاری صاحبنظران اتهام دیگری را مطرح و دولت را زیر سؤال برده و موجب صدور جوابیه از سوی وزارت امور خارجه شده است. قدوسی مدعی شده است که وزارت امور خارجه برای برقراری تماس و مذاکره با دولت آمریکا در یکی از کشورهای همسایه تلاشهایی صورت داده است. در بخشی از جوابیه وزارت امور خارجه آمده است: بخشی از صحبتهای اخیر آقای قدوسی اخباری است که چون همیشه وی ادعا میکند از منابع موثقی دریافت کرده و به آنها اطمینان دارد که تمامی آنها تکذیب میشود. برای چندمین بار است که این نماینده محترم مجلس بهسادگی اسیر اخبار نادرست و سراپا غلط منابع خبری خود میشود و خود را تبدیل به ابزار انتشار اخبار بیپایه و بنیان منابعی میکند که هدفشان ایجاد التهاب در جامعه و فضاسازی علیه وزارت امور خارجه و دلسردکردن نیروهای دلسوز و مردم هوشیار و آگاه ایران نسبت به دستگاه دیپلماسی کشور و بازیکردن ناآگاهانه در نقشهای است که دشمنان کشور ترسیم کردهاند. بیشک تمامی مقامات، کارکنان و دیپلماتهای وزارت امور خارجه که طی سالیان اخیر و بهخصوص طی چند هفته اخیر آماج بدترین و تندترین حملات رسانهای برخی گروهها و تشکلهای همسو و همفکر این نماینده محترم قرار گرفتهاند، ریشه این حملات و اتهامات واهی را موفقیت و کامیابی دستگاه دیپلماسی و در خوشبینانهترین حالت ناشی از عصبیت و نگاه جناحی و فقر و فقدان یک نگاه ملی و فراجناحی مبتنی بر مصالح و منافع مردم ارزیابی میکنند که در هر صورت جای بسی تأسف است افرادی بدینسان برای رسیدن به امیال سیاسی خود و در کسوت نمایندگی مردم چنین شیوه و رویه ناپسندی را پیشه خود ساختهاند.
راست و چپ در سیاست
عبدالرحمن نجلرحیم مغزپژوه بر اساس علم جدید مغزپژوهی کوشیده است دلیل گرایش افراد به جناحهای چپ و راست در سیاست را بررسی کند. در بخشی از این نوشتار آمده است: امروزه مغزپژوهی سیاسی به ما میگوید که تفاوتهای فلسفی چپ و راست در سیاست، به نحوه شکلگیری باور و اعتقادات ما ربط دارد که از ساختار و کارکرد مغزی ما ناشی میشود. به نظر «جوست» و همکارانش در دانشگاه نیویورک، آنچه راست را از چپ در سیاست جدا میکند، دو نحوه احساس و اندیشه درباره ارزشهای محوری زندگی ما است. بههمیندلیل یا در مقابل تغییرات اجتماعی مقاومت میکنیم (حفظ سنت در تقابل با بهچالشکشیدن آن) یا برعکس، اگر عدالتطلب باشیم، نبود برابری را رد میکنیم (سلسلهمراتب و طبقات را به چالش میکشیم) و راست و چپ بهاینترتیب از هم تفکیک میشود. دستراستیها تمایل به دفاع از نابرابریهای موجود دارند و آنها را برحق و لازم میدانند. برعکس، دستچپیها برای حاکمکردن شرایطی برابر، نظام موجود را مورد انتقاد قرار میدهند. این تفاوتهای ایدئولوژیک براساس دو ارزش محوری ذکرشده در بالا در سطح زیرین و پنهان آگاهی نیز تظاهر میکند و نشان میدهد که دستراستیها ثبات، سنت، وظیفه و فرمان را ترجیح میدهند و دستچپیها از ارزشهای مخالف آن، چون انعطافپذیری، پیشرفت، تفاهم، تنوع و گوناگونی دفاع میکنند. پژوهش درباره کارکرد مغزی و مشخصات شخصیتی راستیها و چپیها پس از نتایج فاجعهبار جنگ جهانی دوم شروع شد. نظریهای دراینباره شکل گرفت که ریشه انگیزههای معرفتشناسی و اگزیستانسیال حفظ سنت در مقابل تغییر و قبول نابرابری، نشانه فرایند پرهیز از شرایط ناامنی و تهدید حاصل از تغییر وضعیت موجود در شبکههای مغزی است.
اعتماد
فاین تذهبون؟
حسین موسویتبریزی در نوشتاری به نقد نامه سرگشاده آیتالله محمد یزدی به آیتالله العظمی شبیری زنجانی پرداخته و نوشته است: آیتالله شبیریزنجانی از جمله مراجع تقلیدی است که از مشکلات روز کشور آگاه بوده و همواره در مسیر اعتدالی و فارغ از نگاه سیاسی و جریانی حرکت کرده است. آیتالله شبیری زنجانی در طول سالهای زندگی خود با افراد مختلف برخوردی معتدل داشتهاند. ایشان هیچگاه موافق یا مخالف صد درصدی هیچیک از افراد یا جریانهای سیاسی کشور نبودهاند؛ با توجه به این واقعیت اینکه فردی با لحنی دستوری به یک مرجع تقلید بگوید با چه افرادی نشست و برخاست کند، ممکن است تبدیل به یک بدعت خطرناک شود. بدعتی که در آن هرکسی به خود اجازه دهد با هرلحنی که تمایل دارد با مراجع عظام تقلید گقتوگو یا مکاتبه کند. آقای یزدی از اوایل انقلاب روحیات تندی داشتهاند اما با این وجود بازهم بسیار بعید است که نامه منتشر شده از سوی ایشان باشد. اگر این نامه واقعا از سوی ایشان باشد باید از ایشان پرسید آقای یزدی فاین تذهبون؟ به کجا میخواهید بروید؟ نواختن کلنگ به ساختمان مرجعیت تا پیش از این بهصورت زیرزمینی صورت میگرفت اما با انتشار این نامه به نظر میرسد کلنگزنی به مرجعیت شیعه وارد فاز تازه و علنی شده است. اگر این نامه از سوی آقای یزدی باشد، بر ایشان است که هرچه سریعتر بر جبران اشتباه خود برآمده و از مرجعیت شیعه عذرخواهی کند. چنین اظهارنظرهایی که در آن خط مرز برای مرجعیت تعیین میشود، هتک حرمت به مرجعیت شیعه بوده و بدعتگذاری است بنابراین این اشتباه باید از سوی آقای یزدی جبران شود.
اینستاگرام فیلتر نمیشود
محمد کاظمی، عضو کمیته تعیین مصادیق مجرمانه درباره شایعه فیلترینگ اینستاگرام گفت: پیامرسانهای داخلی نتوانستند جای انواع خارجی را بگیرند؛ به همین دلیل مردم در فضای مجازی راه خود را باز کردند و کماکان از تلگرام استفاده میکنند. سرویسهای ارایه شده توسط پیامرسانهای داخلی، مطلوب مردم نیست و اینکه تلگرام با وجود ماندن در پشت سد فیلترینگ هنوز هم مورد استفاده مردم است و عملاً استفادهکنندگان از این شبکه، با وجود فیلترینگ کاهش چشمگیری نداشته، شاهد این مدعاست. اینستاگرام فیلتر نخواهد شد؛ نه دولت چنین برنامهای دارد و نه اعضای کمیته تعیین مصادیق مجرمانه رایانهای.
آموزش «فلسفه برای کودکان» از کودکی
محمودرضا اسفندیار با توجه به آسیبهای اجتماعی جدی مانند طلاق عاطفی و نزاعهای خیابانی به ضرورت آموزش تفکر خلاق (فلسفه برای کودکان) در دوران کودکی پرداخته و نوشته است: در اواخر سالهای ۱۹۶۰، متیو لیپمن استاد فلسفه دانشگاه کلمبیا در نیویورک به این نتیجه رسید که تقویت قدرت تفکر و استدلال دانشجویان باید از دوران کودکی آغاز شود. از اینرو در سال ۱۹۷۴ موسسه IAPC (موسسه بسط و ترویج فلسفه برای کودکان) را تاسیس کرد. فلسفه برای کودکان (Philosophy for Childern) آموزش تفکر عمیق و پرورش قدرت استدلال در کودکان با هدف شکلگیری تفکر نقاد و خلاق در کودک است. این گرایش به همت پژوهشگران علاقهمند از دهه 80 در ایران نیز ترویج شد. سعید ناجی یکی از فعالان این حوزه و موسس گروه فلسفه برای کودکان و نوجوانان پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، با وجود همه برداشتهای موجود، معنای واقعی فلسفه برای کودکان و نوجوانان (فبک) را نه فلسفه آکادمیک و نه ساده کردن مفاهیم فلسفی بزرگسالان برای کودکان، بلکه همان پرسش توام با تحقیق به منظور رسیدن به پاسخ میداند. ایشان در این مفهوم، فلسفه را پرسش خوب، درست بیان کردن، تأمل کردن و گفتوگو کردن میداند واین معنا از تحقیق را همان معنای فلسفه در عبارت فلسفه برای کودکان میپندارند. تفکر نقاد و خلاق استعدادی بالقوه است که نیازمند توجه و پرورش است تا در سایه بارورسازی به فعلیت رسد. از اینرو، میبایست زمینه رشد و بالندگی آن را به همت نهاد رسمی تعلیم و تربیت ازکودکی آغاز کرد تا با ترویج مهارت گفتوگو و تضارب افکار، بتوان بر اساس افقهای ترسیم شده همه اسناد بالادستی، جامعهای پیشرو را در عمل محقق ساخت.
وعظ به جای خطابه
مختار جعفری نیز نقدی بر سخنرانی داود فیرحی در سخنرانی «عاشورا و بحران خلافت» نوشته و آورده است: فوکو وظیفه خود را روشنگری در باب قدرت و پایین کشیدن قدرت از سریر اسطورهای خود به زیر میداند. فوکو از عاملیت قدرت و سوژه میگریزد و تنها به اعمال قدرت و شرایط آن میپردازد. او برای این کار بعد مقابل قدرت یعنی مقاومت را به عنوان نقطه عزیمت انتخاب میکند. اینها از بنیانهای اندیشه فوکو هستند که در سخنرانی دکتر فیرحی در 26 شهریور 1397 در دارالزهراء تهران با عنوان «عاشورا و بحران خلافت» دیده نمیشود. گویی فیرحی در عبور تاریخی خویش از اندیشههای نخستینش از صندلی فوکو بلند شده و بر صندلی چامسکی نشسته است. بهزعم دکتر اردستانی در میزگرد «روششناسی فوکو و مطالعات ایران»؛ بررسی کتاب «دانش، قدرت و مشروعیت در اسلام» (11/03/1394) دکتر فیرحی در کتاب صدرالذکر که رساله دکتریشان است سعی کردهاند تا اندیشههای فوکو را در آن جای دهند و از نظریه «گفتمان» استفاده کنند. بهرغم آن دیدگاه و رویه در فقه سیاسی، فیرحی در اینجا از منظر اقتصاد سیاسی به بحث وارد میشود و قائل به عاملیت سوژه و قدرت است. او به سراغ خلیفه دوم و سوم میرود. او از واژگان دولت رانتی، «کنترل رسانهها»-که بهطور تصادفی نام یکی از کتابهای چامسکی است، تمامیتخواهی [توتالیتاریسم] و… استفاده میکند و با ذهنیت طبقاتی مارکس معترضان را در برابر بهرهمندان قرار میدهد. او با ایده اختناق و «اعتراض» بهپیش میآید و آزادی خواهان را در برابر فرصتطلبان مینشاند.
اسماعیلیان معاصر
اعتماد در شماره امروز خود به معرفی چند کتاب پرداخته است؛ از جمله کتاب اسماعیلیان معاصر که در بخشی از این معرفی آمده است: «تاریخ معاصر اسماعیلیان» نوشته فرهاد دفتری با ترجمه رحیم غلامی توسط انتشارات «فرزان روز» منتشر شده است. اسماعیلیان گروهی از شیعیان هستند که امامت را به اسماعیل، فرزند امام جعفر صادق(ع) ختم میکنند و او را امام هفتم خود میدانند. اینان همزمان با روزگار سامانیان سربرآوردند و سدهها با توان بسیار به پراکندن اندیشه خویش پرداختند. امروزه از شمارشان کاسته شده است. در ایران بسیار کمیابند و در برخی کشورها مانند افغانستان، تاجیکستان، هندوستان، تانزانیا، کنیا و سایر ممالک پراکندهاند. چنانکه هانری کربن میگوید اسماعیلیان پس از سقوط قلعه الموت به دست مغولان و نابودی کتب موجود در آن منابع خود را از دست دادند. اما اسماعیلیان مستعلوی که در دوره فاطمیان در مصر مستقر بودند و اکنون بیشتر در هند هستند، منابع دست اول خود را حفظ کردهاند، هرچند تمایلی به انتشار آن ندارند.
نیهیلیسم غرب
«آسیا در برابر غرب» دیگر کتابی است که اعتماد معرفی کرده است. اثر درباره نیهیلیسم نیچه و نتایج تقدیر تاریخی بروز غربزدگی جمعی در آسیا است. در بخش انتهایی این کتاب تمدنهای آسیایی با تفکری فلسفی مورد بحث قرار گرفته است. از جمله مهمترین سرفصلهای این کتاب میتوان به نیهیلیسم چیست؟ داستایوفسکی و نیهیلیسم روس، تقدیر تاریخی، ناسیونالیسم، قیام تودهها، تفکر بیمحمل، هنر بیجایگاه، ایران و اسلام، جمال حق و نبوغ انسان و … اشاره کرد. داریوش شایگان در فروردین سال جاری بدرود حیات گفت.
راهنمای شهریار
اعتماد در معرفی اثر «شهریار» مینویسد: بیتردید هیچ اثری در اندیشه سیاسی مدرن به اندازه «شهریار» ماکیاوللی تاثیرگذار نبوده است.تنها استثنا شاید مانیفست کمونیست مارکس باشد. تا امروز دهها کتاب قطور در تفسیر و تشریح ایدههایی که در شهریار آمده است نوشته شدهاند. اما این کتاب راهنما میکوشد با تکیه بر چهار موضوع محوری این کتاب، یعنی شر، آزادی، تضاد اجتماعی و امنیت، خواننده را با اصلیترین دغدغههای ماکیاوللی آشنا کند. میگل وتر نویسنده این راهنمای خواندن، علاوه بر بازگشایی دشواریهای کتاب شهریار، به خواننده دیدی تاریخی میدهد درباره اینکه در هر دورهای از تاریخ مدرن، شهریار چطور خوانده شده است و الهامبخش چه متفکران و نویسندگانی بوده است«راهنمایخواندن شهریار ماکیاوللی» نوشته میگلوتر با ترجمه محمد ملاعباسی توسط انتشارات ترجمان منتشر شده است.
فراتر از فلسفه
اعتماد در معرفی اثر «درآمدی بر متافلسفه» مینویسد: «متافلسفه» به خود فلسفه میاندیشد و خواننده را به پاسخ چنین پرسشهایی نزدیکتر میکند: اینکه اساسا فلسفه چیست و به چه دردی میخورد؟ آیا علم و علوم انسانی جدید ما را از فلسفه بینیاز نمیکنند؟ آیا فلسفه ما را نهایتا به حقیقت میرساند؟ فرق فلسفه خوب و بد چیست؟ آیا تفاوتی میان فلسفه تحلیلی و قارهای هست یا خیر؟ «درآمدی بر متافلسفه» اولین کتابی است که بهطور مستقل به این پرسشها میپردازد. این کتاب خواننده را با رویکردهای اصلی به فلسفه، از تحلیلی تا قارهای، و از سنتی گرفته تا مدرن، آشنا میکند. نویسندگان کتاب بیانی شسته و رفته و منظم و آموزشی دارند و مباحث متافلسفه و دیدگاههای پراکنده این حوزه را طبقهبندی و تشریح کردهاند. «درآمدی بر متافلسفه» نوشته سورن اورگارد، پل گیلبرت و استیون بروود با ترجمه مهدی رعنایی به همت انتشارات ترجمان علوم انسانی منتشر شده است.
ایران
۲۷ درصد خانمهای ما تحصیلات دانشگاهی دارند
معصومه ابتکار، معاون رئیسجمهوری در امور زنان و خانواده گفت: یکی از پرشتابترین نرخهای رشد «امید به زندگی» برای ایرانیان بوده است. ایرانیان از حدود ۵۵ سال به حدود ۷۴ سال رسیدهاند. یا در حوزه سواد از سواد بسیار پایینی که در دوره قبل انقلاب بود، تا امروز که بالای ۹۰ درصد سواد وجود دارد، مخصوصاً در خانمها که سریع این بیسوادی را کم کردند. ۲۷ درصد خانمهای ما تحصیلات دانشگاهی دارند و امروز ۳۰ درصد از اعضای هیأت علمی دانشگاههای ما را خانمها تشکیل میدهند. این هم امر جالبی است که این میزان خانمها توانستهاند در دانشگاهها به عنوان اعضای هیأت علمی پیش روند و کرسیهای دانشگاه را در مراتب مختلف هیأت علمی کسب کنند و در عرصه ورزش هم که امروز ورزش قهرمانی ما فوقالعاده است.
#آیتالله ـ العظمی ـ شبیری ـ زنجانی
ایران، هشتگ آیتالله العظمی شبیری زنجانی را به عنوان تیتر خود قرار داده و به گزارشی از هشتگهای منتشر شده در فضای مجازی در این زمینه پرداخته است. در بخشی از این نوشتار آمده است: امروز تا نامه استعفای آیتالله عندلیب همدانی از جامعه مدرسین در اعتراض به این نامه آیتالله یزدی منتشر شد بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی نامه را منتشر کردند و بعد دربارهاش نوشتند. بخشهایی از این نامه مانند: «تفسیر من از استقلال حوزه و جایگاه رفیع مرجعیت با دیدگاه جنابعالی و همفکران شما در جامعه محترم مدرسین هیچگونه هماهنگی ندارد.» بارها توسط کاربران بازنشر شد و کاربران از این حرکت استقبال کردند. البته همه کاربران با این مسأله موافق نیستند. بسیاری هم دیروز از نامه آیتالله یزدی دفاع کردند و هم امروز از آیتالله عندلیب همدانی انتقاد کردند. مثلاً کاربری نوشت: «نامه بحق آیتالله محمد یزدی به آیتالله شبیری زنجانی باعث شد تا نفوذیهای جریان فتنه در جامعه مدرسین خودشان را لو بدهند.» بعضی کاربران هم دیروز و امروز نظر آیتالله هاشمی رفسنجانی درباره آیتالله محمد یزدی را مینویسند و به اشتراک میگذارند: «متأسفانه ایشان بر اثر مشکلات جسمی، گاهی دچار عصبانیت میشود و عجولانه اعلام نظر میکند، سالهاست که جواب من به آقای یزدی درخواست شفا برای ایشان است و ارسال سلام.»
رسالت
جمعیت سالمندان کشور۳۰ درصد افزایش مییابد
معاون وزیر بهداشت با اشاره به اینکه تا30 سال دیگر، جمعیت سالمندان کشور به بیش از 30 درصد خواهد رسید، گفت: اولین هدف وزارت بهداشت، افزایش امید به زندگی است. یکی از سه معیار شاخص توسعه انسانی زندگی طولانی و سالم است. زندگی طولانی و سالم، دسترسی به دانش و معرفت و سطح زندگی مناسب، سه معیار شاخص توسعه انسانی هستند. با حمایت و مراقبت طولانیمدت میتوان اطمینان حاصل کرد که آنها زندگی شایسته را با فرصتهایی برای رشد شخصی ادامه میدهند. با این حال رفتارهای ناسالم در میان افراد مسن رایج هستند، سیستمهای بهداشتی هنوز به طور کامل با نیازهای سالمندان منطبق نیست. در بسیاری ازنقاط جهان، برای سالمندان خروج از خانه ناایمن و غیرممکن است، مراقبین، اغلب اطلاعات کمی داشته و فقر دانشی دارند. حداقل 1 در10 سالمند، قربانی نوعی سوء رفتار با سالمندان است. بنابراین پیری جمعیتها مستلزم پاسخ جامع بهداشت عمومی است.
۹۴/۵ درصد زندانیان مهریه، توان پرداخت ندارند
جعفری دولتآبادی دادستان تهران گفت: ۹۴/۵ درصد محکومان زندانی توان پرداخت مهریه را ندارند. مسئله آسیبهای اجتماعی به دلیل اینکه در ساختارهای اجتماعی کشور اثر میگذارد، باید مورد توجه همه دستگاهها باشد. وی درباره علت ورود دادستانی به موضوع طلاق، از آسیبهای اجتماعی به عنوان بستری برای فروپاشی خانواده و وقوع جرائم یاد کرد و در بیان مصادیق به اعتیاد، حاشیهنشینی و مفاسد اخلاقی اشاره کرد که با افزایش آمار طلاق ارتباط تنگاتنگی دارد. جعفری دولتآبادی در رابطه با اعلام آمار ازدواج و طلاق گفت: آمار متعددی از وضعیت طلاق در کشور منتشر میشود که برخی از آنها مبنا ندارد و موجب تشویش اذهان جوانان میشود، لذا ضروری است از اعلام آمارهای بیمبنا در مورد طلاق خودداری شود و این بخش مدیریت شود تا آماری واقعی از طلاق ارائه شده و آمار بیمبنا منتشر نگردد. دادستان تهران در رابطه با اظهارات زندانیان در خصوص توان پرداخت اقساط ماهانه، تصریح کرد: ۸۶ درصد توانایی پرداخت اقساط تا سقف۵۰۰ هزار تومان در ماه، از۵۰۰ تا یک میلیون ۱۲/۵ درصد و از یک میلیون به بالا نیم درصد عنوان شد و درواقع محکومان زندانی حداکثر پولی که میتوانند پرداخت کنند، یک میلیون تومان است.
کارنامه شورای تحول علوم انسانی آماده ارائه به جامعه نخبگان
حداد عادل رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی گفت: کارنامه فعالیت شورای تحول و ارتقای علوم انسانی آماده ارائه به جامعه نخبگان است. در شورای تحول کار شتابزده و بدون دقت را خیانت به انقلاب اسلامی میدانیم و همه برنامههای درسی و سرفصلهای آموزشی با دقت و با در نظر گرفتن همه ظرافتها و ملاحظات تصویب میشوند. موضوع تاریخ علم در دوره اسلامی موضوع مهمی است و پس از پیروزی انقلاب اسلامی خوشبختانه این موضوع مورد توجه قرار گرفته است. غربگرایان از همان ابتدا به این موضوع نگاه منفی داشتند ولی با همه سختیها کار تاکنون پیش رفته است. در بین کشورهای اسلامی هیچ کشوری جز ایران اسلامی این موضوع مهم را به صورت یک درس دانشگاهی اجرا نکرده است.